Онлайн премиери на 3 нови български филма в Neterra.TV+

Ако по някаква непонятна за мен причина не знаете, важно е да ви кажа, че Neterra.TV+ е мястото в огромното интернет пространство, в което можете да гледате българско кино – бързо, лесно и на всякакви устройства. Независимо дали търсите премиерни заглавия, или искате да видите нещо по-старо, именно тук е вашият кинопристан.

До края на месец май в платформата ще бъдат добавени три нови български заглавия, за които съм решила да ви разкажа днес. Хубавото е, че в предложенията на Neterra.TV+ има разнообразие, което означава, че за всеки зрител ще се намери подходящ филм – две от предложенията са документални, а третото – игрално.

„Пулсиращи тепета“

Първият филм, който ще разгледам, е документалният „Пулсиращи тепета“. Продукцията разказва за емблематичния радиоводещ Тома Спространов, чийто глас познават поколения наред. И до днес 80-годишният Спространов продължава да води своето популярно предаване. Поради тази причина той е горд носител на рекорда за най-дълго практикуващи радиоводещ в родния ефир.

Но той не се ограничава само с работата в радиото и редовно посещава фестивали, на които да открие и чуе нови банди. Именно на такова място го очаква изненада – заедно с неговите плочи, Тома Спространов ще се изправи пред публиката, но не чрез радиото, а на живо.

Режисьори на документалния филм са Тодор Башиянов и Тодор Карагяуров. Филмът им „Пулсиращи тепета“ бе номиниран в три категории за наградите на съюза на българските филмови дейци (СБФД): за най-добър дебютен документален филм, за най-добър сценарий на документален филм и за най-добър документален филм.

С „Пулсиращи тепета“ бе открито и пловдивското издание на София Филм Фест, а зрителските коментари са красноречиви – този филм трябва да се гледа от всички!

„Отмъстителката“

„Отмъстителката“ е документален филм, който ни разказва за живота на Мара Бунева, режисиран от Ралица Димитрова по сценарий на Тони Николов.

В интервю на оператора на филма Пламен Димитров разбираме, че в процеса на работа по филма е станало ясно, че твърде малко се знае за Мара Бунева в публичното пространство.

За създаването на филма екипът е ангажирал Държавна агенция „Архиви“, както и Националната библиотека, които са подпомогнали продукцията с всички свои ресурси.

При създаването на филма от екипа са се фокусирали върху индивидуалността на Мара Бунева във всеки един аспект. Правят го, за да разгадаят защо една жена би оставила всичко в живота си, за да предприеме жертвоготовния акт, който е предприела Бунева.

А ето и каква е официалната анотация към „Отмъстителката“: „Героиня, хладнокръвен убиец, нещастна женица, вманиачена последователка на македонската кауза – разнопосочни определения за една почти непозната жена. Малко факти и широко тиражирани легенди има около името на Мара Бунева. Но какви са били истинските ѝ терзания и как драматичната ѝ съдба става част от историята на жените-атентаторки?“.

Авторите признават, че са се опитали да избягат максимално от „модерното“ в наши дни националистическо движение и различни внушения, и са се концентрирали върху личната история на Мара Бунева. За да може да се предаде именно това лично усещане, от екипа решават да използва похват с възстановки, но не буквални, а по-скоро абстрактни.

Сами усещате, че това не е обикновен документален филм, а е продукция, която дава нов и различен поглед към историята на една голяма жена, оставила трайна следа.

„Цената на властта“

Завършвам премиерния обзор в Neterra.TV+ с игрален филм, режисиран от Исидор Карадимов. Само от заглавието – „Цената на властта“, може да ви стане ясно, че продукцията има изключително актуален сюжет, оголващ пътеките, по които се движат политическите „промени“ в България през последните кой знае колко години.

„Цената на властта“ се появи по кината в България в края на 2023 г. и сега започва своя поход онлайн чрез платформата Neterra.TV+. Няма да ви разказвам сюжета, не само защото така не се прави, но и защото в случая това е невъзможно.

Във филма се преплитат толкова много случки, сюжетни линии, обрати и се включват толкова различни персонажи, че всеки опит за преразказ искрено може да ви обърка. Тук говорим за сериозни политически интриги, здраво вързани за големите мафиоти в страната.

Разбира се, в цялата история неизменно се намесват адвокати, министри, службите и доказателства, които могат да сринат нечия кариера на мига и дават сила на този, който ги притежава. Всичко на този свят си има своята цена, а филмът „Цената на властта“ ни го показва нагледно и чрез класически мафиотски привкус.

Звезден актьорски състав

В главните роли гледаме Кирил Ефремов, Георги Кадурин, Димитър Ковачев – Фънки, Данчо Караджов, Китодар Тодоров, Борис Дали, Тото от СкандаУ, Тончо Токмакчиев, Диана Любенова, Георги Златарев, Димитър Баненкин, Камен Воденичаров, Гергана Райчевска и др.

В интервю покрай премиерата на „Цената на властта“ режисьорът Исидор Карадимов казва, че филмът му е неговият поглед за цялото задкулисие и всичко, което се случва у нас през последните години. „Във филма няма някакви конкретни личности, но всеки, малко или много, ще преоткрие себе си“, казва Карадимов, визирайки надеждата си политиците също да гледат филма му.

Дали филмът притежава високи художествени качества? Едва ли това изобщо е била целта му. Но дали може да ни накара да осмислим някои тежки процеси, които се случват на политическата сцена в България и в този момент? Почти със сигурност.

„Пулсиращи тепета“, „Отмъстителката“ и „Цената на властта“ – това са трите нови български филма, които вече можете да гледате в Neterra.TV+ на всяко устройство и в удобно за вас време. Трите филма са толкова различни, че съветът ми е да не пропускате нито един от тях. Дали ще ви харесат – няма никога гаранция, но самият факт, че четете този текст, означава, че киноманското у вас е живо и е готово за филмови предизвикателства.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *