Три документални филма на Слави Ангелов в Neterra.TV+

Три документални филма на журналиста Слави Ангелов в Neterra.TV+. Онлайн платформата пуска за гледане филмите „8 години робство“, „233 метра между живота и смъртта“, „Защитен свидетел“, a ние ви разказваме малко за всеки един от тях.

Самият Слави Ангелов има интересна биография. Преди да бъде жестоко пребит в края на март в столицата, Слави е известен с разследващите си репортажи и филми. Главен редактор на „168 часа“ и сп. „Космос“ е, криминален журналист, чийто разследвания се отличават с фактологична прецизност и гражданска непримиримост. Това се смята и за основната причина за побоя.

Освен това Слави Ангелов е познат и като един от сценаристите на криминалната линия в хитовия сериал „Под прикритие“.

„Това е един от най-трудните проекти в живота ми – да заснема серия от документални филми за защитени свидетели“

това казва Слави Ангелов за един от своите филми

Защитен свидетел

Както си личи от заглавието филмът има за цел да открехне завесата над тайния живот на защитените свидетели. Такива, за които ние гледаме само в сериалите, но някак не живеем с усещането, че те са част от обществото. Слави Ангелов открива един и разказва личната му история в своя документален филм, който е дълъг 27 минути. Неговата цел е да популяризира програмата за защита на свидетелите, за да може повече хора да знаят за нея. Журналистът среща отпор от институции, но въпреки това проектът се случва.

„Важно е да бъде показано колко ценна е тази програма. Благодарение на нея започнаха първите големи дела у нас. Така бях разкрити Наглите.“

казва самият Слави Ангелов.

8 години робство

Референцията към известния филм „12 години робство“ не е случайна. Докато работи по проекта „Защитен свидетел“ и търси хора и следи, Слави Ангелов попада на историята на жена, държана като секс робиня в рамките на 8 години в Холандия. Самата жена в момента е в програма за защита на свидетелите, но не тук, а в Холандия и местоположението й се пази в тайна.

Слави Ангелов в Neterra.TV

Журналистът се запознава с нея за първи път преди 7 години, но чак през 2018-а успява да заснеме интервю с нея и да направи филма си. В него тя разказва как е работила в продължение на 8 години без почивен ден за български сводник и му е спечелила над 1 милион евро, като е живяла под заплаха за живота си, както своя, така и за семейството и.

233 метра между живота и смъртта

Последен, но не на последно място, към тази прелюбопитна документална трилогия на Слави Ангелов е този филм. През 2017 година Михаил и Теодора Балабанови се подготвят да поставят два световни рекорда – за най-дълбоко гмуркане на двойка и на жена. Всичко върви по план до 42 метър на връщане към повърхността, където всичко се обърква фатално и Теодора губи живота си.

След аутопсията става ясно, че самата тя страда от скоротечен рак и това гмуркане е нейната лебедова песен. Самата Теодора така и не била наясно с болестта си. Нейният съпруг Михаил е категоричен, че тя е поставила рекорда, но заради настъпилата смърт по време на опита, той няма да бъде признат. Слави Ангелов разказва историята на едно финално гмуркане и вие може да я видите тук.

Филмите може да гледате тук.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *