Исус Христос Суперзвезда

Знаем, че тази година голяма част от вас ще прекарат Великден вкъщи и няма да успеят да направят нещата, които са планирали преди време. Затова ние ви даваме един вид Великден и развлечение в едно! Под формата на няколко филма, в които Исус Христос, празникът или религията имат главната роля …

Исус Христос Суперзвезда

Стартираме, както и се очаква, с произведението, вдъхновило този текст или поне неговото заглавие. „Исус Христос суперзвезда“ е рок опера на Тим Райс и Андрю Лойд Уебър, представена за първи път на сцена през 1971 г. Тя разглежда политическите и между личностни сблъсъци на Юда Искариотски и Исус.

Действието приблизително следва каноническото евангелие за последната, страстната седмица от живота на Исус, като започва с пристигането на Исус и неговите последователи в Йерусалим, и завършва с разпването му на кръст. В началото пиесата е посрещната със скептицизъм и дори скандали.

Продукцията обаче е изключително успешна. Играе се по цял свят през 70-те и 90-те години, а мюзикълът е увековечен в цели два филма. Първият е от 1973 година и голяма част от оригиналния каст играят в него. Вторият е от 2000-а и има награда „Еми“. А може и да се възползвате от безплатните онлайн мюзикъли на Андрю Лойд Уебър и да гледате оригинала.

Последното изкушение на Христос

Романът на Никос Казандзакис излиза през 1951 година на гръцки, а през 1960-а – на английски. У нас романът е издаван два пъти, като е наличен да се купи. Мартин Скорсезе, който е вярващ човек и религията играе важна роля в порасването му, решава да адаптира романа на екран.

Исус от Назарет е дърводелец в римската окупирана Юдея. Той е разкъсван между собствените си желания и знанието, че Бог има план за него. Този конфликт води до себеотрицание и Исус сътрудничи на римляните да разпнат еврейските бунтовници. Юда, приятел на Исус, първоначално изпратен да го убие за сътрудничество, подозира, че Исус е Месията и го моли да поведе освободителна война срещу римляните.

Още с излизането си, Светия синод се опитва да забрани романа, като го нарича вулгарен и богохулен, но много хора не са съгласни. Те смятат, че историята се опитва да възвърне ценностите на ранното християнство като любов, братство, смирение и самоотричане. Такава е и версията на Скорсезе, която ние препоръчваме.

Новият Папа и Младият Папа

Ако не сте гледали продукцията на НВО под режисурата на Паоло Сорентино, то сте изпуснали много и сега е моментът да наваксате. Историята проследява младият провокативен, доста напредничав и подмолен Лени Белардо като папа Пий XIII.

По-късно той е заместен от сър Джон Бранокс, като папа Йоан Павел III.Човешките желания зад стените на вярата, пороците и колебанията на обитателите на съвременното папство се разгръщат в целите два сезона на този пищен и ужасно модерен сериал.

Вярата и религията се разделят на два лагера, а Сорентино, който режисира всички епизоди ни поднася това с намигане, много ирония и теми над които хората да се замислят.

Двама папи

Продукцията на Netflix е вдъхновена от реални събития, а ролите във филма са поверени са колоси в киното – сър Антъни Хопкинс и Джонатан Прайс. Награди, номинации и истинско удоволствие, на което може да се насладите удобно от дивана вкъщи. Във филма „Двама папи“ католическата църква, в лицето на оттеглящия се папа Бенедикт XVI и неговия наследник Франциск, се сблъсква с фундаменталния въпрос дали и как църквата трябва да се нагажда към все по-динамичните промени в обществото.

Режисиран от Фернандо Мейрелеш по сценарий на Антъни Маккартън „Двама папи“ е нещо, което ви препоръчваме да не изпускате. Не само по Великден, но и по принцип.

Ангели и демони

Адаптиращ един от най-известните романи на Дан Браун и първи от поредицата му за професор Робърт Лангдън, „Ангели и демони“ използва религията като основа за трилър, а символиката и Ватикана като сцена. Древното братство на илюминатите, съставено от видни учени, „възкръсва“ след близо 400 години, за да обедини срещу догматичните норми на Църквата.

Целта му е да разруши град Ватикана с помощта на антиматерия. А в символиката на догмите и разрухата, някой започва да убива епископите в навечерието на избора на нов папа. Странен и доста динамичен „Ангели и демони“, преведен у нас като „Шестото клеймо“, е увлекателна история, в която трилърът и религията си стискат доста успешно ръцете.

Мълчание

Завършваме с още нещо от маестро Скорсезе. Филмът от 2016-а адаптира книга, написана през 1966-а. Самият Скорсезе признава, че „Мълчание“ е важен и личен проект за него, на който той отделя страшно много време. Филмът проследява живота на двама йезуитски мисионери в Япония през 17 век, които имат за цел да разпространят божието слово и да покръстят хората.

Изпълнен с най-различни трактовки за правилно и грешно, за религия и вяра, са човешко и чудовищно „Мълчание“ е по-скоро философски филм, отколкото нещо, което се крепи на динамичен сюжет. Трябва ви специална настройка, за да го гледате, но нека това не ви отказва.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *