Влез във филма с „Петя на моята Петя“

Коя е Петя?

Миналият месец, на 25-ти април, се навършиха 57 години от рождението на Петя Дубарова. Родена в град Бургас, ученичка в Английската езикова гимназия, тя се превръща във вдъхновение на поколения.

Умението да пише, искреността в поезията й, наивната чистота и дълбоката проницателност превръщат Петя във феномен на българската литература. Сложила край на живота си, едва 17-сет годишна, тя оставя богато творчество и безброй загадки.

Сюжетът

50 години по-късно, е на път да бъде реализиран първият български игрален филм за Петя Дубарова. „Петя на моята Петя“ проследява живота на съвременната Пета, Петя от 21-ви век и паралела в него с историята на Петя от Бургас, родена в началото на 60-те на миналия век.

Филмът има готов сценарий, екип и главни герои, но се нуждае от още средства, за да започне заснемането му. Може да го подкрепите в платформата www.indiegogo.com/projects/petya-of-my-petya – всяка вложена сума прави Вас част от създаването на новото българско кино.

Специално за екипа на Neterra.TV главните сценаристи на филма – Нели Димитрова („Възвишение“, „LOVE.NET“) и Валентина Ангелова („Под прикритие“, „Скъпи наследници“), дадоха ексклузивно интервю.

Интервюто

Откъде възникна идеята да бъде създаден филм, в който се разказва за живота на Петя Дубарова?

НЕЛИ ДИМИТРОВА: Аз инициирах всичко и съм доволна, че поне веднъж в живота си бях толкова спонтанно решителна. От ученичка съм голям фен на творчеството на Петя Дубарова, в училище пишех някакви есета за нея, за стиховете й, с които разревавах целия клас, включително и учителката си по литература, (тогава) другарката Захариева. (…)

 

Петя помага, много помага, затова и години по–късно (сякаш подсъзнанието ми реши кога съм готова, а може би самата Петя ме подсети), предложих на Валя да направим заедно този сценарий. Исках да работя с някого по този сценарий, не заради сложността на материята, а заради споделеното изживяване. На този етап от живота ми категорично смятам, че творчеството на Петя Дубарова, животът й, всичко около нея, е за споделяне.

После всичко се разви много бързо – поканих за наш продуцент Николай Урумов, с когото сме работили в ситкома „Домашен арест“. Бонус беше, че той е от Бургас и много лесно направи контакт с Елица Дубарова (сестрата на Петя). Тя държи всички авторски права върху творчеството на Петя и без нейната благословия нямаше как да започнем работа. Тя ни прие, изслуша ни и каза ДА. (…)

 

Защо решихте да има 2 паралелни линии в разказа – на младата и съвременна Петя и Петя, живяла преди повече от 40 години?

ВАЛЕНТИНА АНГЕЛОВА: Пресечните точки сме Нели и аз. Ние сме съвременното момиче, което открива “своя пристан зелен” в стиховете на Петя. За тази силна връзка, която може да бъде създадена между автор и читател (еднопосочна вероятно, но не задължително) без дори да са се срещали, ни се искаше да разкажем.

За вдъхновението и благодарността, както и смирението пред таланта на Петя и приемането на собствените си ограничения по отношение на нейния талант – това не е биографичен филм за Петя Дубарова, това е ода за таланта й, който продължава да озарява света 40 г. по-късно.

– Кои са актьорите, на които се доверявате да изиграят главните роли?

НЕЛИ ДИМИТРОВА: Съвременната Петя ще изиграе прекрасната Александра Костова, която зрителите познават от чудесния филм „Маймуна“. А коя актриса ще влезе в образа на Петя Дубарова – не ни се сърдете, но все още е тайна. Ще кажа само, че в България няма по–подходяща актриса от нея, че това беше първото ни решение и че през всичките тези години на подготовка и за миг не сме си помислили за друга.

Александра Костова

– Какво предстои след като филмът бъде завършен?

ВАЛЕНТИНА АНГЕЛОВА: Аз съм обнадеждена относно бъдещото разпространение на филма, защото копродуцентите ни имат многогодишни взаимоотношения с HBO Europe, които вече са проявили първоначален интерес към „Петя на моята Петя“.

Подкрепете проекта „Петя на моята Петя“ на официалната платформа и ВЛЕЗТЕ ВЪВ ФИЛМА!

Коментари

Сподели
2 коментара
  • Деси, филмът не е наличен в нашата платформа. Не можем да ви кажем къде може да го гледате, защото не разполагаме с такава информация.

  • Къде е възможно да се гледа филма?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *