Време за злато и Оскари

95-тите награди „Оскар“ в няколко любопитни факта…

Наградите „Оскар“ навършват 95 години и независимо какво казват хората за тях и до днес това се води една от най-престижните филмови награди, които светът познава. „Оскар“ е статуетката, символизираща успеха в света на киното и е покрит с 24 каратово злато, разположен върху черен мрамор. Това е най-старото отличие за кино в Холивуд.

Ние пък ви разказваме най-любопитното за номинираните тази година.

  1. С номинациите си тази година Стивън Спилбърг изравнява рекорда на Уилям Уайлър като режисьор с най-много филми, номинирани за най-добър филм.
  2. „На западния фронт нищо ново“ е първият номиниран филм в категория най-добър филм, в който се говори почти изцяло на немски. Освен това отбелязва петата поредна година, когато неанглоезичен филм е номиниран в основната категория.
  3. Това е първият път от 1982 година насам (тогава са E.T. и „Тутси“), когато двата най-касови филма на годината са номинирани и за най-добър филм (в случая „Аватар: Природата на водата“ и „Топ Гън: Маверик“).

Топ Гън Маверик Аватар 2

  1. Women Talking е първият номиниран за най-добър филм, спечелил само номинация за SAG наградите – за най-добър ансамбъл, без да има индивидуални номинации.
  2. Кейт Бланшет влиза в топ 10 на актьорите, които играят в поне един от номинирани за най-добър филм, изравнявайки се с Леонардо Ди Каприо и точно след Робърт Де Ниро, който може да се похвали с 11 заглавия.
  3. Стивън Спилбърг се изравнява с Мартин Скорсезе като втория най-добър режисьор с общо 9 номинации. Освен това е и първият режисьор, номиниран в шест различни десетилетия.

Мартин Скорсезе

  1. Даниел Куан е едва третият азиатско-американски режисьор, номиниран за най-добър режисьор след Лий Айзък Чунг и Терънс Малик. Номинацията му отбелязва четвъртата поредна година, в която азиатски режисьор е номиниран след Пон Джун Хо, Клои Жао и Рюсуке Хамагучи.
  2. За първи път от 88 години, тоест от 1934 година насам, всички номинирани за най-добър актьор са дебютанти: Остин Бътлър (Елвис), Колин Фарел (Баншите от Инишерин), Брендън Фрейзър (Китът), Пол Мескал (Aftersun) и Бил Найи (Living).
  3. Колин Фарел дебютира на наградите „Оскар“ тази година. В NeterraTV+ може да откриете някои от старите му филми, а „Баншите он Инишерин“ все още са по кината.

Колин Фарел

  1. С петата си номинация тази година Мишел Уилямс се превръща в най-номинирания актьор, роден през 80-те години. А Ана де Армас е петата латиноамериканка, номинирана за най-добра актриса след Фернанда Монтенегро, Салма Хайек, Каталина Сандино Морено и Ялица Апарисио.
  2. С Брендън Глийсън и Бари Киоган от „Баншите от Инишерин“, това е четвъртата поредна година, когато филм е двойно номиниран за поддържащ актьор. Това изравнява рекорда за най-дълга поредица от филми, спечелили двойни номинации в една и съща категория, което се случва два пъти в поддържаща женска роля (20-23-ти Оскар, 81-84-ти Оскар). Интересна подробност за филма „Баншите от Инишерин“ е че в лентата е използване популярната българска песен „Полегнала е Тодора“ Вижте:

  1. С точно 8 минути и 3 секунди на екран, Джуд Хърш (от „Семейство Фейбълман“) има най-малко екранно време за номиниран в тази категория актьор (поддържаща мъжка роля) след Джон Литгоу за „Думи за нежност“ от 1983 г. Хърш чупи и рекорда на Хенри Фонда за най-голяма разлика между номинациите –  42 години.
  2. Анджела Бaсет („Черната пантера: Уаканда завинаги“) е едва 4-тата чернокожа актриса, получила множество номинации за „Оскар“, присъединявайки се към Упи Голдбърг, Виола Дейвис и Октавия Спенсър.

„Черната пантера: Уаканда завинаги“

  1. Джейми Лий Къртис (Everything Everywhere All At Once) се присъединява към Лора Дърн и Лайза Минели като единствените актьори, номинирани за „Оскар“, след като и двамата й родители също са били такива – майка й е Джанет Лий, а баща й Тони Къртис.
  2. Рубен Йостлунд („Идиотският триъгълник“) е едва вторият шведски сценарист и режисьор, номиниран в категория най-добър сценарий, след Ингмар Бергман.
  3. На 90 години Джон Уилямс е най-възрастният номиниран за Оскар в тази или в която и да е категория.

  1. Тази година категориите най-добър режисьор и най-добър оригинален сценарий съвпадат едно към едно, като всички номинирани за режисура пишат и сценариите си. Само „Семейство Фейбълман“ има Тони Къшнър като съсценарист.
  2. Тази година Ирландия има най-успешната си година с на наградите с 14 номинации във всички категории, включително девет за „Баншите от Инишерин“, който поставя рекорд за един ирландски филм.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *