Месец на италианския сериал: „Лампедуза на хоризонта“

Какво са добрите сериали в студените дни? Най-добрият приятел на човека. А италианските сериали са тяхната по-топла европейска версия. Затова тази седмица сме се спрели на едно телевизионно заглавие, което идва директно от страната на пастата и слънцето.

Лампедуза на хоризонта

Италианската продукция носи неконвенционалното име „Лампедуза на хоризонта“. Дело е на Rai Fiction и Fabula Pictures. Съжетът разказва историята на командира от бреговата охрана Марко Сера. Заради дисциплинарна грешка той е изпратен, с цел изгнание, на служба на остров Лампедуза. Това е италиански остров, превърнал се от години в една от основните входни врати към Европа за хиляди мигранти, идващи основно от Африка. Така, докато уж приема наказанието си, командир Сера се запознава с малкия Даки – имигрант от Африка и Виола, една от жените от бежанския лагер, които му помагат. Историята на сериала най-основно се върти около тях тримата.

Още факти

Сериалът е сниман и пуснат в Италия през 2016 година, като има само един сезон. Тоест, той е мини сериал и сюжетът е напълно завършен. Сниман и интересно поднесен, „Лампедуза на хоризонта“ се развива сред великолепния пейзаж на Средиземноморието. Фокусиран е върху ежедневните битки и проблеми на хората, които от първа ръка се сблъскват с мигрантската криза.

„Лампедуза на хоризонта“ е филм за борбата за живот, щастие… и за втория шанс. Носещ белезите на лична трагедия, капитан Сера отначало смята, че за него всичко в този живот е свършило. Но тогава се запознава с Даки и Виола. Приятелството им е това, което постепенно може би ще излекува раните им.

Капитан Сера: „В живота има моменти, когато нещо се скъсва. Моменти без изход, в които искаш само да седнеш и повече да не станеш. Но нещо неумолимо те кара да продължиш.“ …

Кога, къде и как…

Един от минусите на нископрофилните сериали от Европа е тяхното изключително трудно намиране онлайн или в различни платформи. Затова пък, ако сте почитатели на Италия и този тип истории имате късмет. „Лампедуза на хоризонта“ ще се излъчва веднъж седмично, всяка сряда по БНТ1, а сериите са четири. Повторения ще има, разбира се. Приятно гледане.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *