Време за Оскари 2019

Тази година в края на февруари в Холивуд е истинска лудница! Предстои раздаването на 91-ите награди „Оскар”! Треската държи и нас. Ето защот ви каним на едно пътешествие из историята на най-престижните кинонагради.

Оскарът

Статуеатката за наградите носи името Оскар и скоро навършва 91 години. Той тежи 3 килограма и 85 грама и е висок точно 34 сантиметра. Тази статуетка символизира успеха в света на киното. Покрита е с 24 каратово злато, разположена върху черен мрамор. Най-старото отличие за кино в Холивуд! Светът се е втренчил в Лос Анджелис повече отвсякога. В последните години обаче наградите „Оскар” станаха известни повече с това, че се дават за коректност, отколкото за кино.

Тази година, за първи път от 30 години насам, събитието няма да има водещ. Комикът Кевин Харт, който трябваше да води наградите тази година, бе премахнат заради стари постове в Туитър, с които обижда LGBT хората. След съпътстващите скандали, Академия отсече – водещ няма да има! Церемонията тази година може да гледате на живо по Kino Nova. Студиото, което ще я съпътства, ще бъде водено от Мон Дьо и Ива Софиянска. Докато чакаме старта, обръщаме поглед към по-славните години на наградите, за да ви разкажем повече за тях.

Най-номинираните…

На първо място в историята на Оскарите се нарежда филмът “Титаник” с 14 номинации и 11 награди. Статуетките му са връчени през 1997 г., след като вече е ясно, че това ще е първият филм в историята с приходи от 1 милиард долара. Също с 14 номинации, но с 6 награди, е филмът от 1950 година “Всичко за Ева” с участието на Бети Дейвис, Ан Бакстър и Мерилин Монро. Фаталните 13 номинации са имали цели 8 филма. Най-старият от тях е “Отнесени от вихъра”, който през далечната 39-та получава цели 10 статуетки. Сред другите фаворити с толкова номинации са „Чикаго”, „Влюбеният Шекспир”, „Форест Гъмп” и „Аватар”. Тази година такива филми са „Фаворитката” и „Рома” – и двата са дело на режисьори, които не са американци. Йоргос Лантимос – режисьорът на „Фаротиката” е грък, а Алфонсо Куарон, чието дело е „Рома”, е от Мексико.

Най-номинираната поредица и досега си остава „Властелинът на пръстените”. Трите филма на Питър Джаксън по книгата на Дж. Р. Р. Толкин имат общо 30 номинации и 17 награди. 11, от които са само за третата част, която печели във всяка категория, в която е номинирана.

Оскари 2019

За първи път в историята на наградите има и номиниран филм за супергерои – „Черната пантера” в категорията „Най-добър филм“. Това е прецедент за Академията! Първият филм за супергерои номиниран за „Оскар” в някоя по-важна и популярна категория, доскоро беше „Черният рицар”. Голяма част от критиците бяха възмутени, че филмът за Батман на Кристофъл Нолан няма повече номинации. Филмът донесе посмъртен „Оскар” на Хийт Леджър за ролята на Жокера.

През 2019-а, само 10 години след този случай, нещата стоят много по-различно. В категорията „Най-добър филм”, можем да видим 8 заглавия на филми, които са контрастно различни. От една страна имаме доста комерсиалните боксофис трошачи „Бохемска рапсодия” и „Черната пантера”. Те са съответно с по 5 и 7 номинации. Те стоят до филми като „Фаворитката”, който е екстравагантна костюмна сатира, черно-белия „Рома”, фестивалния „Зелената книга” и прочие… Сметките са ясни. Комерсиалното кино тази година диктува правилата. Дали това е за добро? Тепърва предстои да разберем.

Големите любимци

Академията естествено си има своите любимци и отличници, които почита доста често. Най-номинираните актьори в историята на Оскарите са Марлон Брандо, Пол Нюман, Джесика Ланг, Ал Пачино и Лорънс Оливие. За почти 80 години само трима актьори са получили повече от 10 номинации. Джак Никълсън е предлаган за наградата цели 11 пъти и я е печелил 3 пъти – по една във всяко едно от последните три десетилетия. Пред него са две дами. Катрин Хепбърн, която има цели 12 номинации. А абсолютната рекордьорка в златната категория – Мерил Стрийп, която миналата година получи своята 21-ва номинация за изпълнението си в The Post на Стивън Спилбърг.

Сред тези, които никога не са получавали наградата, въпреки няколкото си номинации, доскоро бяха Леонардо ДиКаприо и Гари Олдман. Последният почти бе зачеркнат от Академията, докато миналата година не получи втора номинация и съответно наградата за изпълнението си на Уинстън Чърчил в „Най-тъмният час”. ДиКаприо е предлаган за наградата цели 4 пъти, като последният преди окончателната победа, бе за „Вълкът от Уолстрийт”. И макар Леонардо не веднъж открито да е заявявал, че Оскарите не са нищо друго, освен медийна манипулация, и отличие като всяко друго, не си спомняме по-голямо въодушевление в него и във феновете, от победата му в категория „Главна мъжка роля” през 2016 за филма „Завръщането”.

5×5 Любопитни факта

1. До този момент от раздадените над 3000 статуетки, три са върнати на Академията – включително и една от Марлон Брандо точно преди 42 години.

2. Всяка статуетка след 1950-та година не може да бъде продавана или дарява, без преди това да е предложена на Академията за един долар.

3. Британците са най-често награждаваните актьори след американците. Миналата година добрата, стара Англия отново триумфира с „Речта на Краля”. Уви, тази не присъстваха така активно.

4. Най-известният актьор в кино историята, а именно Чарли Чаплин, е получавал само един „Оскар”. За музика. През 1972-ра получава и награда за цялостно творчество, което поставя рекорд за най-дълги аплодисменти.

5. Малко преди да умре най-известната актриса в историята – русата амбиция Мерилин Монро била обсебена от идеята да спечели „Оскар”. Това така й не се случва.

И не забравяйте, че въпреки наградите, целия шум, сълзите и донякъде кича, най-важно си остава Киното. И да, хубави филми има целогодишно.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *