В очакване на „Островът на сините птици“

Още през лятото на миналата година се заговори, че БНТ подготвят нов сериал, родно производство. Ориентиран с носталгия към детството, той е така замислен, че да подейства на всички – малки и големи.

Година по-късно резултатът е на лице. Само преди две седмици „Островът на сините птици“ направи своята мини премиера пред отбрана публика.

https://youtu.be/kfCqJfMLnSg

Хората в екипа

За един сериал екипът е изключително важен, а в чужбина дори е от първостепенно значение, особено когато има добри продукции в портфолиото си. Режисьори на проекта са дуетът Петър Вълчанов и Кристина Грозева – двамата направиха едни от най-добрите български филми в последните години – „Урок” и „Слава”.

А основния актьорски състав е изцяло от деца на възраст от 9 до 11 години. За част от тях това е дебют, като зрителите ще могат да видят сред тях сина на Иван Бърнев и Маргита Гошева – Матей. Сред останалите актьори ще гледаме самите Маргита и Иван, Ива Огнянова, Венцислав Константинов и други.

Създателите описват сериала като лятно приключение. Поредица, издържана в любимия, макар и позабравен стил на приключенския филм. В него през забавни случки, типични за всяка лятна ваканция, персонажите научават важни уроци за живота.

Режисьорите споделят

„Едни от най-ярките ни детски спомени са свързани с ваканциите през лятото, прекарани на морето … Всички тези картини от детството изплуваха в съзнанието ни, докато се запознавахме със сценария на „Островът на сините птици“ и зареждаха творческите ни батерии за бъдещата работа.“

„Островът на сините птици“ е заснет по мотиви от романа „Островът“ на Александър Секулов. Сериалът, подобно на първоизточника си връща забравен жанр в българската литература – романа за деца.

https://youtu.be/U_kXwSZGzPc

Сюжетът

След като майка му конфискува мобилните телефони на цялото семейство, на вманиачения влогър Ники му се очертава да прекара най-тъпото море в целия му 12-годишен живот – десет дни без интернет! На всичкото отгоре му се налага да се грижи и за по-малкия си братовчед Алекс, който му къса нервите с детинщините си.

Скуката обаче се оказва мираж, когато двамата братовчеди неусетно се забъркват в търсенето на легендарно пиратско съкровище. Твърди се, че то е заровено на Острова на сините птици – мистериозно парче суша навътре в морето, забранено за достъп и недостъпно без лодка.

Сериалът напомня на „Синьо лято“, „Васко Да Гама от село Рупча“ и прочие позабравени детски филми и сериали. Носталгията със сигурност ще привлече зрителите и се надявам екипът да ни изненада приятно.

„Островът на сините птици“ стартира на 1 юни от 19 часа и ще се излъчва всяка събота и неделя по БНТ 1.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *