Популярни адаптации по книги

Когато първоизточникът на едно произведение е книга, има два варианта – или провалът ще е голям или адаптацията ще си струва. Някои филми бягат далеч от книжния си носител, други твърдо се придържат към него, трети запазват духа, но сменят визията.

По повод 24 май, празникът на писмеността, ви представям няколко интересни адаптации по известни романи. Дали ще ги изгледате, решавате Вие. Може просто да ги прочетете, а киното да оставите за друг път.

Най-добрите адаптации на книги за големия екран имат нещо общо – направени са със страст, подробно и създават собствен свят, в който зрителят да се потопи, независимо дали е чел произведението или не.

Блейд Рънър

Малко хора знаят, но великолепният филм на Ридли Скот от 1982 година е базиран на романа на Филип К. Дик „Сънуват ли андроидите електроовце?“ (може да го откриете и на родния пазар).

Романите на известният Мистър Дик често намират път към екрана – по негова книга Amazon създават “Мъжът във високия замък”, както и филмите „Зов за завръщане“ и „Специален доклад“. Препоръчвам повечето неща на Филип К. Дик, както и продължението на Блейд Рънър – Блейд Рънър 2049, което направо ще ви отнесе главите.

Убийство в Ориент експрес

Агата Кристи е безсмъртна, а нейният герой Еркюл Поаро е един от най-известните книжни детективи. Романът има няколко адаптации, включително и такива на малък екран. Двете най-известни са тази от 1974-та, която носи „Оскар” на Ингрид Бергман и тази от изминалата година, която Кенет Брана адаптира.

Кино историята, общо взето, звучи така – дузина звезди са набутани в известния Ориент експрес, където в една студена нощ е извършено убийство. Поаро трябва да разреши загадката. Кристи е майстор в писането и може да сте сигурни, че нейните мистерии никога няма да ви отегчат.

Историята на прислужницата

Докато третият сезон ни диша във врата, а продължението на романа на Маргаред Атууд вече е на път, ви представям това модерно телевизионно бижу.

https://youtu.be/SAXy_NyUN6k

Сериалът, който обра редица награди „Еми“, е базиран на известния роман, който получава първото си издание на български в началото на ноември. Дори и да сте гледали сериала, препоръчвам да прочетете книгата. А ако не сте, ще ви е по-интересно. Романът е адаптиран и във филм от 1990 година, който също може да изгледате.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *