Трабантът – винаги на мода!

Вицовете за нея навярно са повече, отколкото за блондинките. “Картонената кутия” от Цвикау бе един от символите на бившата ГДР, но не залезе заедно с нея. Фенове на Трабанта от цял свят за пореден път се срещат в Анклам.

Трабантът – един култов автомобил

За повечето източногерманци той беше мечтана кола, а за западногерманците – повод за вицове и закачки. Трабантът има почитатели по целия свят. Стотици от тях се събират в Анклам, провинция Мекленбург-Предна Померания, за 25-тата Международна среща на феновете на това возило.

Луди състезания

Над 800 автомобила от Германия, Полша, Унгария, България, Дания, Холандия, Франция, Италия и Норвегия са регистрирани за участие в международната среща, която продължава до 2 юни. Сред мероприятията има редица необичайни състезания като хвърляне на двигател или теглене на трабант през препятствия.

“Наздраве” за Трабито!

Дори онези, които не участват в спортните предизвикателства, знаят как да се забавляват – точно като тези господа в ретро-костюми от времената на ГДР. В бившата Източна Германия покупката на Трабант всъщност е била повод за истински празник. За нова кола нерядко се е качало по десет и повече години.

Внимание: пърпоретка на пътя

Притежателите на Трабант поддържат своите савтомобили в отлично състояние -като този Трабант 600. Това обаче е скъпо удоволствие, тъй като трудно се намират резервни части. Въпреки известния си прякор “картонената кутия”, каросерията на Трабанта е направена от изкуствения материал дуропласт, който на практика не корозира.

Не забравяй да заредиш!

Онези, които са се сдобивали с Трабант, са били смятани за късметлии. Карането на този автомобил обаче не винаги е било лесно. Шофьорът, например, е трябвало сам да изчислява колко гориво има в резервоара, защото колата не е разполагала със специални индикатори. Единственият признак, че бензинът свършва, е бил звукът от двигателя. Това е било знак за шофьора да намери бензиностанция. И то бързо.

Сензационни модели

На Фестивала в Анклам се представят и някои сензационни модели. Тази противопожарна кола, например, е била преустроена от фенове. Но дали е участвала някога в истинско гасене на пожар? Твърде малко вероятно е.

Патрулна кола?

Не само в Анклам се срещат необичайни модели, които будят възхита. На 1 април 2018 г. полицията в Гьорлиц представи новата си придобивка – патрулна кола, марка Трабант 601. Но развълнуваните фенове съвсем скоро бяха разочаровани: Това се оказа просто първоаприлска шега.

Екзотични цветове

А този кабриолет е съвсем истински и може да се види по улиците на Берлин. Въпреки че гражданите на ГДР не са можели да пътуват свободно по света, наименованията на цветовете, измежду които са можели да избират, са звучали твърде космополитно – имало е например балинезийско жълто, персийско оранжево или панамско зелено.

Сбъдната мечта

Трабантът не предлага никакъв особен комфорт. На задните седалки е повече от тясно. Това обаче не важи за тази разтегната лимузина, която предлага достатъчно място – не само за краката. Истинска сбъдната мечта!

Източник на материала www.mustak.bg

Коментари

Сподели
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *