Гладиатори в кухнята

Новият телевизионен сезон е много вкусен. Пролетното настроение идва в ефира не с едно, не с две, а с цели три кулинарни реалити шоута. Кое от кое по-различни.

Кулинарията и нейните най-ярки звезди – шеф готвачите – отдавна са се превърнали в рокзвезди. Мъжът е този, който се справя по-добре и по-софистицирано в гурме начинанията – ни е научил малкият екран. А ние се съгласяваме безропотно.

Шефове като Гордън Рамзи, Джейми Оливър, Греъм Елиът, Джо Бастианич, Антъни Бурдейн наложиха тенденцията вкусната и добре приготвена храна да е секси. Тя отдавна не е просто „субстанция, която някой тъпче в устата си” (шеф А. Бурдейн).

Яденето е готино, но готвенето е секси. Може би затова в началото на тази пролет имаме цели три кулинарни формата, които се завръщат за пореден път. И те, подобно на световните, наложиха българските шеф готвачи като звезди.

MasterChef

С четирите си издания MasterChef осезаемо разви кулинарната култура в България. Горд съм, че продължаваме да предлагаме на зрителите качествено, позитивно и градивно съдържание.”, с тези думи шеф Андре Токев даде началото на дискусията за сезон 5 на MasterChef още през октомври миналата година. Тогава се оказа, че форматът си има и нов трети шеф – Силвена Роу.

Силвена Роу се нарежда сред топ готвачите във Великобритания. Там успешно открива високо оценения от критиците ресторант „Quince“ в The Mayfair Hotel’s. Тя е автор на шест от най-продаваните кулинарни книги. Популярна е сред широката публика в Европа и с участието си в множество кулинарни предавания, като „Saturday Kitchen“, „Keep Cooking and Carry On“ по BBC и много други, за които няма да ни стигне страницата да ги изброим… През кариерата си Силвена Роу е готвила множество изтънчени вечери за известни личности в Лондон – от кралски особи до рок звезди. Вдъхновяващият й готварски стил я превръща и в кулинарен консултант във филма на Дейвид Кронсбърг „Източни обещания“, който излиза през 2007 година.

Шеф Андре Токев казва, че присъединяването на Силвена ще допринесе за още по-голямото разнообразие на техники и продукти, тъй като носи със себе си последните тенденции от два континента. Присъединяваме се към думите му. От вътрешен източник знаем, че Силвена придава онова, което солта и пиперът дават на всяко ястие – тръпчивият вкус, който му трябва. Чакаме развитието на новия сезон с интерес по bTV.

Hell’s Kitchen

Още в края на януари шеф Ангелов и екипът на предаването, което се завръща за втори сезон в ефира на NOVA, започнаха подготовката на предизвикателствата за бъдещите участници. Единственото, което знаем, е че тази година нещата ще са по-напечени и по-трудни за всички, решили да прекрачат прага на Кухнята на Ада.

Дневните предизвикателства са замислени така, че да внесат допълнително напрежение в ежедневието на готвачите. Те ще са бонус към жегата в кухнята по време на Вечерната резервация – основното състезание в предаването. В дневните предизвикателства участниците отново ще бъдат разделени на отбори и ще мерят сили в различни изпитания. Част от тях ще са свързани с професионалните им умения, а други – с личните им качества и с актуални “горещи” теми от ежедневието.

От екипа потвърдиха, че през този сезон предизвикателствата ще са насочени към това да се открои лидера и да се създаде силен отборен дух. “Заедно като един” не случайно е мотото на новия сезон. И все пак става дума за Hell’s Kitchen! Въпреки че ще играят отборно, всеки ще е изправен срещу всеки. Победителят може да е само един! И той ще си тръгне не само със слава, но и с парична награда от 100 000 лева.

Както се казва – успех и здрави нерви. Ние гледаме и цъкаме с език.

Кошмари в кухнята

Последен, но не на последно място, е шеф Манчев. Неговата обиколка из кулинарните кътчета на страната и тяхното моделиране продължава и тази пролет.

„Кошмари в кухнята“, който стартира малко по-късно от останалите кулинарни формати, отново представя невероятни истории, които шеф Манчев открива в ресторанти из цяла България. Той изправя собствениците им пред суровия избор да променят себе си или да затворят вратите на ресторантите си завинаги. Шеф Манчев се е доказал като суров, но справедлив ресторантьор, който обръща внимание, както на храната, така и на мястото, в което тя се приготвя и сервира.

Повече за миналите сезони и любопитни неща зад кадър на шоуто, може да откриете в книгата на шеф Манчев „Мечти и Кошмари”. А за останалите, които вече я имат, остава да гледат „Кошмари в кухнята” по NOVA.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *