Пътешествията са възможни, стига да искаш

Популярното българско предаване за пътешествия „Без багаж“ вече може да се гледа на онлайн платформата Neterra.TV. Освен всички най-нови серии, като бонус закупилите абонаментната услуга „Без багаж“ ще получават най-малко 40 допълнителни серии в тематично обособени пакет.

Автор и продуцент на поредицата от самото й създаване е Биляна Траянова. Тя се определя като „неспокойна душа“, която се занимава и с писането на сценарии и детски книги, продуцирането на телевизионни формати и документални филми. Кои са най-хубавите, интересни, приключенски и вълнуващи места за пътуване? Прочетете в специалното й интервю за блога на Neterra.TV.

Най-разтърсващото място, на което сте били?

Винаги най-разтърсващо е да попадна в тази изолирана част на Африка, дом на племена, където хората живеят така, както преди хиляди години. Единствената разлика са тълпите туристи, които опитват да нахлуват и брутално да се вместят в живота им. Срещите с тези хора са толкова шокиращи, че след това с месеци не мога да кажа и дума.

Много ярко пътуване имахме в Етиопия преди 2 години. Там към момента има 83 племена. Някои от тези общности са 4000-5000 души. Но попадайки в такава среда виждаш как човечеството е живяло в миналите епохи, откъде е тръгнала цивилизацията и къде сме стигнали днес. Този контраст е толкова внушителен, толкова е вдъхновяващ, че има образи, които не се изтриват от съзнанието. Виждаш хора, които се самонараняват с изрязване на уши и усти, за да са красиви по техните разбирания. Племена като Каро в Етиопия и до днес убиват новородени, само защото се раждат със зъби или коса. Това е племе от много красиви и грацилни хора, с шоколадов цвят на кожата, много весели и артистични, приветливи и гостоприемни. Никой не би заподозрял, че имат такава страховита, садистична практика.

Мястото с най-красиви природни дадености?

За мен най-пълноценното и хармонично място като природа е остров Бали. Били сме и на Малдивите, но там е изключително скучно и еднообразно. На третия ден вече приключваш с възхищението. Наистина е като картичка – бял пясък, палми и вода. Но е само това. Докато Бали е вълшебен. Много красива и все още запазена природа. Хората са добри. Много е цветно, виждат се изключително красиви птици и пеперуди. Земята е много богата заради вулканичните почви. Растителността и плодовете са разнообразни. Не е просто един пейзаж.

Покрай всички тези снимки стигаме крайности. Започнахме да се гмуркаме, защото подводният свят е приказен. Катерим се по вулкани, за да заснемем гледки, които преди са ни ужасявали. Преди наистина изпитвах ужас от катаклизми, но красотата на пейзажите ми помогна да преодолея страха си. Сега търся тези гледки, за да ги заснема. Понякога повтаряме и потретваме дестинации и забелязваме, че много от местата се променят. На един от любимите ни острови за гмуркане Менджанган (до Бали) на 18 метра дълбочина около нас плуваха основно найлонови торбички и обелки от вафли, а не красивите риби, които сме виждали преди.

Пътешествията са възможни, стига да искаш

Най-интересното място с исторически забележителности?

 

Много бях впечатлена от тунелите във Виетнам, изкопани по време на войната. В един от тях получих сърцебиене, стана ми лошо и излязох на заден ход. Толкова ме беше страх да мина напред. Има съоръжения, с които са ловели вражеските войници. Лабиринти, където са живеели с печки и домакинство, с изходи под водата, за да могат да избягат. Това е нещо, което всеки трябва да види, за да разбере какво е отвратителна, сатанинска война.

Най-интересните места близо до България?

Имам едно самоизследване – как ще се чувствам на съответното място и като критерий залагам дали бих живяла там със семейството си. От всичко наоколо мисля, че Хърватия може да стане мое място. Природата е фантастична. Културните забележителности са съхранени и обгрижвани. Много приятно се общува с хората. Хармонично и спокойно е. Допреди няколко години те не заключваха автомобилите и домовете си.

Пътешествията са възможни, стига да искаш

Къде е европейския туризъм спрямо останалия?

Не обичам да пътувам в Европа, правя го само за по 2-3 дена. В Европа нищо не ме изненадва. Обичам предизвикателствата, обичам да не знам. Колкото по-непознато ми е едно място, толкова повече ме привлича. Може би скандализирам с това мое правило, но никога не чета за мястото преди да отида. Искам да попадна като един Колумб на непознат остров и всяка секунда да е изненада. Колкото си по-неподготвен, толкова си по-любопитен. Задаваш правилните въпроси. Интуитивен си. Търсиш контакт с хората, за да ги попиташ. Тогава става преживяване.

Колко време се готвите за пътуване?

Не се готвя въобще. Цялото ми усилие е да намеря правилния водач на място. Той трябва да говори местния език, да е запознат с всичко, което правим. Ние се интересуваме от цялата палитра аспекти на туризма – от пътуване за бизнес до low cost пътуване. Затова ми трябва много ерудиран, грамотен и опитен водач.

Какво взимате задължително?

Винаги пътувам с една икона на Богородица, защото е нещо свещено и вярвам, че ме пази. Иначе много често спретвам багажа 2 часа преди полет и стигам задъхана на летището. Установила съм, че повечето неща мога и да си ги купя на място, стига да имам правилния гид. Но винаги нося лекарства, защото пътувам с екип и трябва да съм в готовност да подам нещо от първа необходимост.

Пътешествията са възможни, стига да искаш

Основните съвети за пътешествениците?

Задължително е първо да се предвидят ваксините. На второ място – да си направят добра застраховка и да са информирани дали на място има здравни услуги. На трето място е да се осъществи контакт с най-близкото посолство. И не на последно, да се съобразиш с дрехите според пътуването. Идеята е да си максимално подготвен за всякакви ситуации. Но понякога и ние не успяваме: при последните ни две кацания в Дубай единия път имаше снежна буря, а при втория – такъв ураган, че направихме 8 опита за кацане.

Какво бихте казала на хората, които смятат, че пътуването е скъпо?

Винаги съм пътувала много, но преди да започна да снимам в чужбина, си мислех, че „Без багаж“ ще е невъзможен, скъп и неприложим формат за България. Постепенно с кратки дестинации като Турция и Италия видях, че мога да намеря решение. Колкото повече вярвам в това, толкова повече ми се случват „невъзможните“ неща. Всеки може да пътува. Колко струват цигарите, които изпушваш, за година? Инвестирай тези пари в пътуване! Излизат толкова оферти в последната минута или на промоции, че можеш да отидеш на другия край на света. Хората трябва да решат дали искат да пътуват или да мрънкат, че не могат да пътуват.

Пътешествията са възможни, стига да искаш

Мястото, за което мечтаете?

Много вълнуващо би било да се кача на космическата станция, но сигурно ще ме е страх. Космическите пътувания вероятно ще останат само мечта. Бих искала да направя гмуркане на Големия бариерен риф, защото е на път да изчезне Много се надявам да се измисли нещо и този процес да бъде спрян. Бих искала да отида на диви острови с туземци. От дълго време ме провокира Папуа, но властите ме предупреждават няколко пъти, че не е съвсем безопасно и изчезват хора.

Най-интересното преживяване в новия сезон на „Без багаж“?

Този сезон е поредната голяма лудница, защото успяхме да се доберем до едно номадско племе в Танзания. Това са последните ловци в саваната – Хадзабе. Говорят на странния бушменски език от тяхната езикова група, хойсан, с цъкащи съгласни. Ходят голи, облечени с кожи от маймуните бабуни. Палатките им са празни, в тях няма дори рогозка. Покрити са с тези маймунски козини, защото най-голямото постижение е да убиеш бабун. Ядат абсолютно всичко без хиени, защото те пък ядат човешко месо. За всяко животно имат различна стрела с различно острие. Сблъскваш се едновременно с примитивизъм и интуитивна мъдрост. Покъртително е и трябва да се види.

Снимки: Екипът на Без Багаж

Коментари

Сподели
Георги Филипов е журналист с над 25 години практика във водещи печатни издания, онлайн медии и телевизии. Работил е върху разнообразни теми, свързани с политиката, икономиката и спорта. Привърженик е на принципа, че бивши журналисти няма, затова продължава да отразява и коментира актуални теми от живота.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *