Три пъти подред „Шеф под прикритие”

С малко закъснение, но все пак в разгара на телевизионния сезон, обръщаме внимание на родния вариант на световното реалити „Шеф под прикритие”. Незнайно как, „Шеф под прикритие” успя да направи три сезона по Нова телевизия, без някой да забележи особено присъствието му. Иначе приличното предаване минава под радара на най-лъскавите и рейтингови продукции.

Малко история

Tази година оригиналът на „Шеф под прикритие” – Undercover Boss – навършва цели 10 години ефирен живот. Първият сезон на формата стартира на британска земя през 2009-а. Негов създател е телевизионният продуцент Стивън Ламбърт, чието дело е и реалитито „Размяна на съпруги”. Ако се загледате по-внимателно, може да откриете доста сходства между двете.

Идеята на Стивън и на фирмата е зрителят да може да проследи как един човек на ръководна позиция се запознава с премеждията, препятствията и несполуките на работниците в неговата компания, без те да знаят, че той ги наблюдава. Всичко се пречупва през някаква лична сърцераздирателна история. Британците, колкото и коравосърдечни да изглеждат, също като американците и българите, обичат да гледат чуждите емоции. А често и керливите ризи… От там вече и любовта към реалити формата като такъв.

След първия си сезон шоуто има страхотен успех. Скоро след това започва да се продава и в други държави. С днешна дата „Шеф под прикритие” има свои версии в 18 страни, включително и САЩ. Също така има и свой звезден вариант, който трябва да наподобява нещо като „Стажантът” на Доналд Тръмп.

У нас

Шоуто стартира преди две години. Въпреки обилното количество реклама, то не можа да предизвика у родната публика вълненията, които предизвиква някой сезон на „Биг Брадър“, например. Обяснението би могло да се крие във факта, че „Шеф под прикритие” наподобява по-скоро документално реалити. Този факт кара зрителят да се съмнява, че тия хора, които участват не знаят, че нелепо маскираният човек около тях е някой по-важен от обикновен новоназначен работник. Всичката тази малко нелепо скроена сюжетност, оставя у зрителя усещането, че нещо не е наред. На финала на шоуто той е по-скоро незадоволен. Може би затова и три сезона по-късно, „Шеф под прикритие” си остава в нишата на по-скучната телевизия. Донякъде това може и да се дължи на факта, че вече три сезона всичките му епизоди – по 6-7 във всеки сезон – са като повторения на самите себе си.

Сезон 3

Новият сезон залага на по-големи шефове и по-важни компании. Първият епизод стартира с шефа на „Олинеза” – Христо Кръстев. Нататък положението продължава да е все така звездно. „Шеф под прикритие” се излъчва по Нова телевизия всеки понеделник от 21 часа. И този сезон залага на големите истории за бизнеса и начина, по който се случва извън административните офиси. Крайната цел на предизвикателството, разбира се, е шефовете да разберат как се случват и най-малките неща в техните компании и да разберат дали не са загубили реалния поглед върху същината на бизнеса си. Някъде там те установяват топла връзка със служителите си и техните проблеми.

„Шеф под прикритие” не е чаша за всеки, но може пък да е вашата.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *