Завръщането на „България търси талант“

Риалити форматите имат навика да се повтарят. Ако нещо работи, то бива изцедено до краен предел. В противен случай – премахнато, все едно никога не се е случвало.

През годините се доказа следната формула – риалити форматите, които търсят всякакви таланти, са най-успешни. Което идва да покаже защо след тригодишно отсъствие „България търси талант” се завръща.

Малко история

Форматът е създаден от музикалния и телевизионен продуцент Саймън Кауъл. На него дължим също идеята за American idol и X Factor. Предаването, което търси многостранни и разнородни таланти, започва през 2006 г. във Великобритания. Впоследствие се разраства до огромен франчайз и в момента е излъчван в близо 70 страни.

Само във Великобритания част от победители получават освен парична награда, голяма популярност и успешна кариера. Един от най-успешните продукти на Britain’s Got Talent е певицата Сюзън Бойл – лично продуцирана от Саймън.

Освен стандартния франчайз, шоуто има и под франчайзи за деца. Planet’s Got Talent е събирателен формат за изключително талантливи хора от цял свят.

Got Talent, като всяко успешно шоу с лесна формула, достига и до нашите ширини.

У нас

„България търси талант” се излъчва у нас от 2010 г., като скоро се очаква неговият 6-и сезон. Съдии са били много популярни лица от българската сцена с различни таланти – актьори, журналисти, водещи, певци. Участниците също са такива – от хора, които гълтат огън и огъват мечове, до такива, които пеят.

Последните се котират най-добре и не е чудно, че голяма част от победителите са именно от тази област. Все още пеенето е неоспорим талант. Талант, който е лесен за обособяване и канализиране.

Най-известният победител у нас остава Богдана Петрова от първи сезон. И до днес тя се занимава с пеене, продуцира и пише песни. Богдана има свой собствен YouTube канал. В него създава модернизирани обработки върху едни от най-популярните и обичани народни песни.

Шести сезон

За новия сезон се знае малко. Онова, което е ясно на всички е, че кастингите вече приключиха. Планът за старт бе през пролетта, но е по-вероятно да го видим едва на есен.

бTV, които продуцират формата, дълго време подканяха хората да се запишат на кастинг. Те минаха през някои от най-големите градове в България, като започнаха и завършиха в София.

Какво можем да очакваме? Малко е спорно. „България търси талант” има навика да губи от емоцията и динамиката в кастингите си за сметка на еднотипни изпълнения към финала. Надяваме се, след три години пауза да видим ново жури, интересни участници и разнообразна селекция.

Ще видим наесен ….

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *