76 Международен фестивал в Кан: Награди, акценти, „Добре дошъл отново, Джони Деп!“

76-ото издание на Международния филмов фестивал в Кан приключи точно толкова бляскаво, колкото бляскаво бе и началото му. Голямата награда „Златна палма“ бе връчена на филма „Анатомия на едно падение“ на режисьорката Жустин Трие. Така тя стана едва третата жена, получавала най-голямото отличие от този фестивал (след Джейн Чемпиън за „Уроци по пиано“ (1993 г.) и Джулия Дюкурно за „Титан“ (2021 г.).
Филмът на Трие разказва историята на писателка, която е заподозряна в убийството на мъжа си, с когото живеят в планината. По време на съдебния процес тя се опитва да докаже невинността си пред очите на 11-годишния си син. Сюжетът разглежда актуалната тема за падението на индивида, когато се окаже в тежката ситуация да доказва невинността си.

Специална селекция от филмите победители и с номинации от предишни издания на фестивала в Кан можете да гледате тук.

Чан Ан Хунг и вкусният свят на френската кулинария

За най-добър режисьор бе обявен Чан Ан Хунг за филма му „Страстта на Доден Буфан“, в който зрителите биват въведени във вкусния свят на френската кулинария през 1885 г. За най-добър сценарий бе отличен Юджи Сакамото за филма „Чудовище“ с режисьор Хирокадзу Корееда. Наградата на журито спечели филмът „Паднали листа“ на финландския режисьор Аки Каурисмаки, а специалната награда на журито отиде при „Зона на интерес“ на Джонатан Глейзър. За най-добър актьор наградата получи Коджи Якушо за изключителното му изпълнение във филма „Съвършени дни“ на Вим Вендерс, а турската актриса Мерве Диздар бе отличена за ролята ѝ в „За сухите треви“ на Нури Билге Джейлан.

Особен поглед

В секция „Особен поглед“ наградата спечели британският филм „How to Have Sex” на режисьорката Моли Манинг Уокър. Филмът е дебют и разказва за три момичета, които заминават на ваканция на о-в Крит. Едната от тях иска там да загуби девствеността си, но нещата съвсем не тръгват по план. „How to Have Sex” се пребори с още 19 заглавия, а председател на журито, избрало победителя, бе актьорът Джон Райли. Отличието на 62-та Седмица на критиката в Кан пък получи малайзийският филм „Ивиците на тигъра“ на режисьорката Аманда Нел Ю.
В състезателната програма за студентски филми участваха 16 заглавия, селектирани от 2000 предложения, дошли от 476 филмови учебни заведения по целия свят. Първа награда бе връчена на “Norwegian Offspring”, реж. Марлене Емили Лингстад от Дания. Втора награда получи филмът „Hole”, реж. Хванг Хиен, Южна Корея, а Трета награда бе присъдена на “Ayyur”, реж. Зинеб Вакрим, Мароко.

Битката за Палмата

И на тазгодишното издание на един от най-големите европейски кинофестивали – този в Кан, „най-горещо“ по традиция бе сред филмите в основния конкурс. 21 заглавия бяха селектирани в борбата за „Златна палма“, сред които, освен наградените, бяха още “Asteroid City” на Уес Андерсън, “Black Flies” („Черни мухи“) на Жан-Стефан Совер с Шон Пен в главната роля, “Il Sol Dell’avvenire” („По-светло утре“) на Нани Морети, “May December” („Май декември“) на Тод Хайнс, “The Old Oak” („Старият дъб“) на Кен Лоуч и др.Тази година председател на журито в официалния конкурс бе шведският режисьор Рубен Йостлунд („Идиотският триъгълник“, „Квадратът“), а членове бяха Пол Дейно, Рунгано Ньони, Дани Меноше, Мариам Тузани, Джулия Дюкурно, Бри Ларсън, Дамиан Шифрон и Атик Рахими.


Началото на фестивала бе поставено с връчването на две почетни награди „Златна палма“, които отидоха при двама от най-обичаните американски актьори – Майкъл Дъглас и Харисън Форд. Дъглас откри филмовия форум на 16 май заедно с дъщерята на Катрин Деньов – Киара Мастрояни, а Форд представи петото заглавие от поредицата за Индиана Джоунс, като актьорът обяви, че това ще бъде последното му превъплъщение в образа на любимия професор по археология. Или с други думи – още в началото на тазгодишното издание на фестивала зрителите, гостите и всички ние, които наблюдаваме отдалеч със светнали очи, разбрахме, че ни очаква истински празник на високото кино, за който всеки киноман жадува.

Завръщането на титаните

76 Международен фестивал в Кан: Награди, акценти, „Добре дошъл отново, Джони Деп!“
Снимка: Rita Molnár/CC BY-SA 2.5

По време на фестивала се случиха много интересни и значими събития, но едно от най-любопитните бе представянето на новия филм на Мартин Скорсезе – “Killers of the Flower Moon” (“Убийците на цветната луна“), чийто сценарий е базиран на книгата “Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI” на Дейвид Гран. Продукцията на Скорсезе разказва за убийствата през 1920 г., които тотално унищожават един индиански резерват, намиращ се в Оклахома, и как всъщност се формира ФБР. В главните роли са Леонардо ди Каприо, Робърт де Ниро, Лили Гладстон, Джон Литгоу, Брендън Фрейзър и др. На премиерата на филма в Кан екипът бе аплодиран в продължение на 9 минути, което е нищо спрямо дължината на самия филм – внушителните 3 часа и 26 минути. Според медиите „Убийците на цветната луна“ има потенциала да се превърне в световен хит, като дори времетраенето му може да не се окаже проблем, тъй като масово зрителите вече предпочитат да гледат филми у дома чрез стрийминг платформи.

Друго важно съпътстващо събитие на кинофорума бе премиерата на новия късометражен филм на Педро Алмодовар „Странен начин на живот“. Продукцията е уестърн с продължителност от 31 минути с Итън Хоук и Педро Паскал в главните роли. Сюжетът е вдъхновен от „Планината Броукбек“ на Анг Лий, а актьорите в главните роли играят двама влюбени.

Джони Деп – отново на червения килим

76 Международен фестивал в Кан: Награди, акценти, „Добре дошъл отново, Джони Деп!“
Снимка: Andy Templeton/CC BY 2.0

Освен различните и първокласни филмови продукции, които бяха част от основната състезателна програма на фестивала в Кан, както и от съпътстващите селекции, на този кинофорум се случи и още едно значимо събитие – Джони Деп се завърна в света на киното. След унищожителния съдебен процес, в който Деп и бившата му съпруга Амбър Хърд извадиха на бял свят най-мръсните си лични тайни, кариерите и на двамата бяха „замразени“. С края на делото и Деп, и Хърд се отстраниха от светлините на прожекторите, където преди се чувстваха в свои води. Деп обаче е актьор до мозъка на костите си и всички знаеха, че рано или късно ще се върне пред камерата.

Премиерата в Кан на новия филм в с участието на Деп – „Жана дьо Бари“, се превърна в своеобразна лична негова премиера – триумф на голямото завръщане. „Какво завръщане? Та аз никъде не съм ходил“, заяви Деп в едно от интервютата си на фестивала. И всъщност точно така се усещаше – сякаш Деп просто бе отишъл на по-дълга ваканция и най-после се връща, за да прави онова, което умее най-добре. Актьорът заяви, че няма нужда от Холивуд, което може би е важен знак, че бъдещите роли на Деп ще бъдат фокусирани в европейското кино. За което силно се надяваме!

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *