„Имало едно време в Холивуд“ по Тарантино

Ако не сте чували името на Куентин Тарантино, има голям шанс да сте били в кома до този момент. Един от най-влиятелните модерни режисьори на XXI век пуска своя първи роман… А ние сме в очакване.

„Имало едно време в Холивуд“ от Куентин Тарантино

Популярният режисьор и сценарист прави своя дебют като писател с роман, който доразвива и преоткрива историята от едноименния филм – „Имало едно време в Холивуд“. В книгата Тарантино предлага пълно преосмисляне на сюжета и героите си, като включва и няколко глави, посветени на живота на Клиф Буут (изигран във филма от Брад Пит, който печели „Оскар“ за ролята си). Българското издание се чака да излезе топло, топло с логото на издателство „Кръг“, а ние вече потриваме ръчички. Затова и поглеждаме назад към деветия и засега последен филм на Куентин Тарантино и към всички онези филмови  тропи, които го правят толкова забележителен.

Стил, кръв, Холивуд

Неговият стил е толкова ярко разпознаваем, че едва ли има човек, който да не знае името му и да не познае филмите му. Театрални количества кръв, мощен слушаем кънтящ саундтрак, в който са обединени поп и рок парчета от близкото минало, навързан синтетичен сюжет. Марката е Куентин Тарантино и близо 27 години след като дебютира гръмко на кино фестивала Сънданс режисьорът не сваля качеството на филмите, които прави и играе с жанра, така както не го прави никой друг.

Тарантино прави дебютният си филм „Глутница кучета” през 1991 година и той дебютира година по-късно като обира овациите в Сънданс и поставя на картата името на своя създател. Преди него режисьорът прави един късометражен филм и така и не довършва My Best Friend’s Birthday, за чийто сценарий наскоро се писа, че е изгорял безвъзвратно.

„Глутница кучета” е дебютният събирателен образ, който ще покаже на света кой и какво е Куентин Тарантино. Впоследствие се появяват поп културния феномен „Криминале“, „Джаки Браун“, „Убий Бил“ 1 и 2, разкошния „Гадни копилета“… Последно, през 2019-а, потънахме в абсолютно доволство с „Имало едно време в Холивуд“, който ни потопи в света на киното през 60-те… и смеси в себе си реалност и фантазия.

Имало едно време в… Холивуд

Деветият филм на Тарантино дойде у нас точно за средата на едно горещо лято през 2019-а. Връщайки се назад мога да кажа, че това беше едно наистина романтично лято… Малко преди това този любовен кино поклон към по-голямото от живота седмо изкуство е минало през фестивала в Кан, където вдига публиката на крака. Филмът не взима награда, но това не е особено е важно.

Още когато е в проект „Имало едно време в Холивуд“ звучи хипер амбициозно

Първо актьорският състав няма как да не привлече вниманието на масовия зрител – Леонардо Ди Каприо, Брад Пит, Марго Роби, Ал Пачино, Дакота Фанинг, Брус Дърн, покойният Люк Пери, Деймиън Люис… Филмът прави своеобразен поклон към кино индустрията, към киното на 60-те, към реалните събития от онези години. Към романтиката и лекотата на живота, към това един филм да е кратък отрязък от живия живот…

Историята, ако случайно не сте го гледали, се концентрира в Рик Далтън – телевизионен актьор, който в края на 60-те години безуспешно се опитва да пробие в киното, и Клиф Бут – неговият дубльор и най-добър приятел. Далтън по случайност се оказва съсед и на актрисата Шарън Тейт, актриса и съпруга на Роман Полански. Това не е случайно – основно място в „Имало едно време в Холивуд” има бруталната история за убийството на Тейт, извършено от последователи на Чарлс Менсън.

Още когато „Имало едно време в Холивуд“ беше в проект Тарантино твърдеше, че след този филм планира да направи само още един и да се откаже от киното за добро. Причината за решението му е, че колкото повече един режисьор остарява, толкова по-лоши филми прави. И това може да важи за масовите проценти, но някак все още не стои на Тарантино. Днес, на 59-годишна възраст, леко оплешивял и напълнял, женен за израелската красавица Даниела Пик, която е с точно 20 години по-млада от него, Тарантино има поне още 5 идеи за филми.

От трета част на „Убий Бил”, през Black Crow, до негов досег с популярен франчайз – Star Trek, говори се за няколко проекта, по които може да се работи. Пък и Тарантино нито е загубил духа си, нито е загубил стила си. Не, неговите филми не стават по-лоши. И „Имало едно време в Холивуд” е доказателството. Сега очакваме и да го прочетем… Нещо ни подсказва, че и този път ще му се получи.

Ако след този текст рязко ви се e догледалo качествено българско и световно кино, изберете си заглавие в Neterra.TV+ 

Oще интересни статии от блога на Neterra.TV тук

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *