5 дестинации, популярни заради киното

За немалка част от нас пътуванията са сезонни. Дори и да е така, мечтите никога не са. Примамливи, екзотични, необятни – различни дестинации се прокрадват като снимки, оферти на туристически компании или сцени във филми.

Днес разказваме за места, придобили известност благодарение на киното. Това са локации, които примамват да бъдат снимани и после се запечатват в съзнанието като мечта за пътуване. В продукциите някои от тях не са с реалните си географски имена или са представени като част от друга епоха. Това допълнително провокира търсаческия ни дух.

А сега наготово: дестинации, магнити за пътешественици и снимачни екипи:

КРЪСТНИКЪТ (1972): Савока, Италия

Някои го определят като най-добрия филм, създаван някога. Други не спират да имитират говора на Дон Корлеоне. А трети не могат да забравят Италия.

Продукцията е снимана в крайбрежния град Савока, близо до Сицилия. „Обиколките на Кръстника“ се предлагат като съвременна мърчандайз услуга, която вкючва разходка до местата, приютили снимките на класиката. Част от този тур е бар „Вители“, където Майкъл иска ръката на дъщерята на съдържателя. Близка локация е площадът със скулптура на режисьора Франсис Форд Копола. Добавени са и още много места, познати от срещи, разходки и сватби, случвали се в „Кръстникът“. Дори и да ни се потрошат краката, завладяващата гледка към лазурносиньото Йонийско море ще заличи умората. Освен това гидовете гарнират с интересни разкази за историята на сицилианската мафия. Хубавото е, че има и време да възстановим с чаша силно кафе, вкусна храна или първокласно вино. Едно е нещото обаче, което според смарт пътешествениците със сигурност ни връща в 70-те – роумингът!

127 ЧАСА (2010): Юта, САЩ

От синевата на Италия се насочваме към червените каньони на Юта. Отправната точка е град Моаб (или Моуаб), известен с причудливите си скални образувания. Ако търсим точно мястото на инцидента с планинаря Арън Ролстън, това е Блу Джон.

Джеймс Франко признава, че по време на снимките никак не му е било трудно да възпроизведе болка и неудобство. Сцените на изпитанието със заклещената ръка са снимани в тясното пространство между скали. Режисьорът Дани Бойл е наел двама оператори, които да работят на смени по време на предизвикателния и изтощителен процес.

Ако ни се доплува в кратер, може да се насочим към Хоумстед. Виждали сме кристалната му вода във филма. Но каквото и да правим в Националния парк на Юта, не бива да повтаряме грешката на Арън. Да не оставаме сами, ако всяка част от тялото ни е ценна.

ИНДИАНА ДЖОУНС И ПОСЛЕДНИЯТ КРЪСТОНОСЕН ПОХОД (1989): Петра, Йордания

Цялата поредица за Индиана Джоунс носи приключенски дух. В различните епизоди има сцени от Националния парк на Юта (отново), колоритни места в Испания, Германия и Венеция. Но няма как да не откроим Петра в Йордания.

2000-годишният град е част от списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. След като примамва историци и археолози, а после и кинаджии, градът става все по-привлекателен за съвременните пътешественици. Филмът с Харисън Форд и Шон Конъри дори му осигурява добавена стойност. Вече можем да резервираме екскурзии по следите на героите. А всички направили го описват преживяването с една дума – хипнотизиращо.

ПОРЕДИЦАТА ЗА ХАРИ ПОТЪР (2001 – 2011): Лондон, Великобритания

До Хогуортс? Да хващаме тогава влака от известната лондонска гара Кингс Крос. Оглеждаме се за платформа 9 3/4. Номерът е вграден в стената. За да запомним преживяването, има предвидена зона за снимки. В самата гара е поместен и магазин за Хари Потър. Препоръчва се посещенията да са рано сутрин, за да се избегне навалицата.

Хогуортс всъщност си е истински замък. Намира се обаче в Единбург, графство Нортъмбърленд, под името Алнуик. На същата локация е сниман и филмът „Елизабет“. Ако не искаме да напускаме Лондон, може да отседнем в международния хотел “Сейнт Панкрас”, познат от “Хари Потър и стаята на тайните”. А пазарът “Ледънхол” във финансовия квартал на британската столица ще ни върне на Диагоналната алея от “Хари Потър и философският камък”. Мястото е с богато украсен покрив и викторианска архитектура и с един щрак ще върне милите спомени от филма. Като на магия.

ДЖУРАСИК ПАРК (1993): ранчо Куалоа, Хаваите

А сега обратно във времето към мезозойската ера! Предстои пътуване до ранчото Куалоа на Хаваите. Отдалеченият остров е идеален за филми с динозаври. Освен  “Джурасик парк” е приютявал още снимките на “Конг: Островът на черепа” (2017) и “Джуманджи: Добре дошли в джунглата” (2017).

Девствена красота, гъсти джунгли, обилни и спокойни реки, грандиозни луди водопади и недокоснати плажове – това е пълната картина. Тук се намират и Националните тропически ботанически градини. Можем да разгледаме и забележителността Синята дупка на изоставения остров Кауай над Хонолулу, долината Олокеле. Възможно само от хеликоптер! Това е едно от най-трудно достъпните места, заради гъстата дъждовна гора, планинския релеф и множеството реки.

Дори и могъществото на природата да ни омая, трябва да сме нащрек за всяко помръдване на храст или животински рев.

Ако искате да преживеете още вълнуващи моменти, прочетете статията за филмите на Брус Уилис, както и за филми, предрекли бъдещето. 

 

Коментари

Сподели
Галина Дъбова е професионален копирайтър и активен спортист. Тя вярва, че менталното и физическото развитие са неделимо цяло. Във филмите намира вдъхновение и сюжети, за които да разказва. Пише за кино и търси връзката му с другите изкуства вече над 10 години.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *