Киномания 2022: Просто такъв е животът

C’est la vie на френски буквално значи „такъв е животът“ и това е един от изразите, които най-добре могат да опишат отношението на французите към всякакви проблеми. Дори и към най-страшните. Те се наслаждават на живота повече от останалите, доказали са го.

Това важи и за киното им.

Предстои студен уикенд – отдайте му се в компанията на поредната ни порция филми от програмата на Киномания, които може да гледате в NeterraTV+ с акцент към френските удоволствия. На голям екран приети с чаша вино в някоя късна вечер. Приятно гледане.

Пленителното пътуване

Наглед обикновено пътуване с такси из Париж се превръща в проницателно наблюдение над живота – както за шофьора, чийто личен живот е в хаос, така и за клиентката му, възрастна дама, чиято човечност надмогва миналото й. Шарл е парижки таксиметров шофьор, който има много скапан ден. Притиснат от лични дългове, той е застрашен от загуба на шофьорската си книжка заради поредица от нарушения, а бракът му е напрегнат до скъсване. Наглед бърза поръчка из предградията му изглежда като лесно разсейване.

Появява се Мадлен – 92-годишна дама с безупречен тоалет, която уведомява шофьора, че пътуването им днес няма да е директно. Тя се мести в старчески дом и би искала да спре на няколко места по пътя, тъй като вероятно това ще е последното й пътуване с кола из града. Дани Буун, един от най-популярните комици във Франция днес, прави драматичен портрет на огорчен мъж, преживяващ лична криза. А певица и актриса легендарната Лин Рено напомня, че във всяка любезна възрастна жена може да се крие душа на несломим боец и вдъхновен авантюрист. Към филма.

Пътниците на нощта

С досегашните си филми френският кинематографист Михаел Ерс развива уникален стил на въздействащи драми, звучащи като рапсодия и поетично проследяващи отминаването на времето и магнетизма на градския живот. В най-новия си филм той представя историята на Елизабет, която започва живота си наново в Париж от началото на 80-те, след като съпругът й я е напуснал и я е оставил с двете им деца тийнейджъри. Трейлър на филма тук.

Към тях скоро се присъединява и бездомната им връстница Талюла. Елизабет си намира работа в популярно нощно радиопредаване, а порастващите ѝ деца се увличат по киното. Ерс отдава почит на стила и традициите на Ерик Ромер и Жак Ривет, както и на една специална епоха от живота на Париж, изглеждаща изпълнена с възможности. Гледайте в Neterra.TV+

Умами

Прочутият готвач Габриел Карвен получава трета кристална звезда за своя ресторант. Същата вечер жена му Луиз го напуска. Тази внезапна раздяла води до семейна криза. Напрежението удря Габриел право в сърцето. Гледайте сега!

На този свръхактивен готвач му се налага да стои далеч от кухнята. Но тази наложителна почивка го кара да открие друга страст. За да смени обстановката, той отива в Япония с надеждата да се наслади на простите удоволствия на приятелството и да се опита да открие тайната на умами, петия вкус. Трейлър. 

Брат и сестра

Арно Деплешен се завръща със завладяващ филм за потиснатите чувства и неизречените думи между брат и сестра. Луи е професор и поет, Алис е известна театрална актриса. От години тя мрази брат си и не разговаря с него. Но инцидент с родителите им ги среща край техните болнични легла.

Отдаващ почит, както към Франсоа Трюфо, така и към Ингмар Бергман, Арно Деплешен преразглежда постоянните си теми и затвърждава мащаба на таланта си, режисирайки с присъщия си финес тази въздействаща драма за семейните тайни. Към филма. 

Една хубава утрин

В тази драма Леа Сейду доказва за пореден път, колко многолика актриса е. Самотната майка Сандра живее в малък апартамент в Париж, опитвайки се да балансира между своите емоционалните потребности, тези на родителите си и на малката си дъщеря. Тя редовно посещава баща си Георг, чието здраве се влошава. Докато тя и майка ѝ се опитват да намерят безопасно място, на което Георг да живее, Сандра ненадейно среща своя стар приятел Клеман.

Той е обвързан, но те започват страстна афера. Режисьорката Хансен-Льове вплита автобиографични елементи в тази деликатна и затрогваща история за семейни и романтични обвързаности. Гледайте филма онлайн. 

Маскарад

Адриен – красив танцьор, чиято кариера е прекратена след катастрофа с мотоциклет, пропилява младостта си с фриволен живот из Френската Ривиера, където живее в компанията на залязлата кинозвезда Марта. Животът му се променя напълно след срещата му с Марго – завладяваща красавица, която живее за тръпката от дребни мошеничества и романтични афери. Докато си фантазират за още по-разгулен живот, двамата замислят коварна измама, същински емоционален маскарад. Целият филм тук. 

Млади завинаги

В петия си режисьорски филм прекрасната актриса Валерия Бруни Тедески отново черпи вдъхновение от собствената си биография – семейна или професионална. Тук тя пресъздава годините си на учение в прочутата школа на Патрис Шеро, която е епицентър на френския театрален живот в средата на 80-те години.

Приемен изпит по актьорско майсторство за престижната школа към „Театр дез Амандиерс” в парижкото предградие Нантер, ръководена от Патрис Шеро и Пиер Роман. Сред кандидатите е Стела – отчаяна след своето представяне, тя се хвърля в ръцете на Адел, която ще стане най-близката ѝ приятелка. Двете момичета са приети. Сред другите студенти са все млади хора със страст към театъра: Етиен, момче с талант, но пристрастено към наркотиците; отчаяният романтик Франк; бременната Камий, която не иска да жертва мечтата си да бъде артистка.

Водена от прочутия режисьор Шеро – чаровен, макар и понякога груб, – младата трупа прекарва първата си година на обучение като в сън. Филмът е завладяващ портрет на изживяната в театъра и изпълнена със страст младост. Той показва театралното изкуство като начин на изразяване на съзряващите емоции и пресъздава онази авантюристична епоха, в която наркотиците и СПИН са постоянни заплахи. Гледайте филма тук. 

Гледайте всички филми от онлайн изданието на Киномания 2022 ТУК

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *