„Балкански калейдоскоп“ от София Филм Фест в Neterra.TV+

28-ият София Филм Фест вече раздаде наградите си, а физическото издание е към своя край. Най-хубавото обаче е, че онлайн той продължава в Neterra.TV+ чак до 14 април.

Neterra.TV+ добави още шест нови заглавия от програмата на фестивала, които са част от различни конкурси на форума, а в Neterra.TV+ ще ги откриете събрани в секция „Балкански калейдоскоп“.

Балкански калейдоскоп

Както подсказва името, става дума за филмови продукции от Балканския регион, но онова, което е важно да знаете, е, че България е в копродукция във всеки един от филмите. Два от филмите взеха и награди на тазгодишния фестивал София Филм Фест. Малко по-нататък в текста ще разберете и кои са те.

„Работническата класа отива в ада“

„Работническата класа отива в ада“ е любопитен разказ за профсъюза на работниците в малко градче на Балканите. След като преди пет години съмнителен пожар  в местния завод причинява смъртта на няколко работници, от въпросния профсъюз разбират лоша новина относно обезщетенията им.

Едно на ръка, че за собствениците се смята, че може би именно те са причинили пожара, но те успяват да избегнат и съдебни неприятности. След идването на Мия колективът от завода започва да се увлича по езически практики и всичко това силно затруднява Цеца – лидерката на работниците.

Режисьор на филма е Младен Джорджевич, а в главните роли гледаме Тамара Крчунович, Леон Лучев, Момо Пичурич, Лидия Кордич, Иван Джорджевич, Стефан Щерев и др. Освен участието на Стефан Щерев, в друга роля ще видим Таня Карбова, а от българска страна се включват продуцентите Мартичка Божилова и Неда Миланова.

Музиката във филма е дело на Калин Николов, а в екипа, работил по звука, откриваме още Момчил Божков и Александър Траянов.

„Аркадия“

Филмът „Аркадия“ ни среща с пенсионирания, но много уважаван лекар Янис и психоложката Катерина. Двамата пътуват към определен морски курорт, но извън сезона. В колата, в която са обаче, цари особена тишина. Очевидно е, че задачата, която трябва да изпълнят, не е никак приятна.

„Аркадия“ е копродукция между Гърция и България, а от българска страна продуцент е Веселка Кирякова. Музиката във филма е дело на Петър Дундаков, а в екипа на „Аркадия“ откриваме още Александър Симеонов и Димитър Скобелев.

„Живот“

Младата Хиджран трябва да се сгоди за Риза. Тя обаче бяга. Риза смята, че тя не иска да бъде с него и се примирява с това. Но съмненията измъчват Риза и той решава, че трябва да открие Хиджран, за да разбере какво се случва. Тя обаче е в Истанбул.

Режисьорът споделя, че за написването на сценария за „Живот“ той е използвал истински истории – преживени от него или разказани от друг. Демиркубуз казва, че филмът всъщност разказва за вечната история за човешката съдба.

Продължавайки да следвам българския „ключ“ в екипите на филмите от категория „Балкански калейдоскоп“, тук трябва да спомена Петя Симеонова, която отговаря за грима и костюмите в „Живот“, а за постпродукцията следи Тодор Г. Тодоров. Останалите българи в екипа са Момчил Божков и Димитър Ицков.

„Съзряване“

Първото, което трябва да знаете за този филм е, че спечели наградата за най-добър балкански филм в 28-то издание на София Филм Фест.

„Съзряване“ ни среща с шестнайсетгодишната Елефтерия, която се запознава с Ангелос. Той е неин странен съсед, който бързо я очарова със своя необичаен свят. Елефтерия с лекота тръгва по пътя на себепознанието, возейки се на мотора на Ангелос по улиците на Атина през горещите летни дни. Тийнейджърката започва да открива сексуалното желание.

Това е вторият пълнометражен филм на Кристина Иокемиди и получава награда „Cineuropa” на фестивала в Сараево. „Съзряване“ е част и от Балканския конкурс на 28-ия София Филм Фест.

В главните роли гледаме Анделики Беверату и Николакис Зегиноглу. Продуцент от българска страна е Веселка Кирякова.

„Предупреждението“

„Предупреждението“ е част от Международния конкурс на София Филм Фест. Оператор на филма е един от най-талантливите българи зад камера в последните години – Крум Родригес. Доказателство за таланта му бе и номинацията за наградата „Spotlight” на Американската асоциация на кинооператорите. Сценарист и режисьор е Ади Войку, а копродуцент е Катя Тричкова.

„Предупреждението“ е второто заглавия от онлайн селекцията в Neterra.TV+, което взе наградата тази година. Заслужено журито избра този филм за свой фаворит.

Филмът ни въвежда в света на Сами. Той е визуален артист, който обича да снима всяко нещо, което го впечатли по някакъв начин. Една вечер Сами и приятелката му отиват на парти, но той решава да се включи в уличните протести, обхванали града.

Там е повален от жандармерията и насила е качен в полицейски бус, в който става очевидец на брутално насилие над невинен. Сами отказва да напише фалшиви показания, но в ареста не издържа на психологическия натиск и става готов на всичко, само и само да получи свободата си.

„Хория“

„Хория“ също е част от Международния конкурс на 28-ия София Филм Фест и е интересна балканска копродукция между Румъния, България и Сърбия. Режисьор на филма е Ана-Мария Команеску, а това е нейният пълнометражен дебют.

Сюжетът на филма ни запознава със своенравния младеж Хория, който решава да се качи на стария мотор на баща си и да отиде при приятелката си, но трябва да измине дълъг път. Наочаквано към него се присъединява 13-годишната Стела, с която Хориа става приятел.

От София Филм Фест пишат, че този филм може да ни научи какъв е пътят в търсенето на свободния дух, но показан през чистия поглед на тийнейджърството. И като нищо може да ни вдъхнови да намерим убежище в собствената си вътрешна свобода.

Копродуцент на филма е Росица Вълканова, а другите български имена, които виждаме в екипа, са на Петя Симеонова (грим), Александър Траянов (бум оператор) и Борис Траянов (саунд миксър).

Както сами виждате, секцията „Балкански калейдоскоп“ в Neterra.TV+ предлага любопитни заглавия, които и тематично, и емоционално са много близки до българския зрител. Затова и всеки един от тези филми ще намери път към родната публика.

Припомням, че филмите от 28-ия София Филм Фест ще бъдат налични в Neterra.TV+ чак до 14 април, така че нямате никакво оправдание да не гледате всички подбрани заглавия. Поканете киното у дома, а то ще ви покани в най-различни светове от близко и далеч.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *