„Последен шанс“ да видите изключителни заглавия от София Филм Фест

От 13 до 31 март София Филм Фест отново ще царува по софийските екрани, но паралелно с филмовите прожекции, до 14 април, в Neterra.TV+ ще можете да гледате специално подбрани заглавия от фестивала. Както вече ви разказах в първия текст, посветен на 28-ия София Филм Фест, това си е страхотна възможност да гледате специално селектирани заглавия, но от което място желаете и на каквото устройство предпочитате.

Вече споменах кои ще са основните акценти от програмата на фестивала в Neterra.TV+. Сега е ред да ви разкажа за една по-специална възможност, която ви предоставяме. Става дума за селекцията „Последен шанс“, в която са събрани изключителни европейски и световни филми.

Те вече са били част от София Филм Фест през годините, а сега ще са достъпни за гледане ексклузивно в Neterra.TV+. С други думи – ако искате да откриете някои бисери от предишни години или просто ви се гледат отново фестивалните хитове, то селекцията „Последен шанс“ е точното място.

Вижте някои от акцентите във въпросната селекция, които в никакъв случай не бива да пропускате.

„Без милост“ на Фатих Акин

Блестящият филм на Фатих Акин „Без милост“ спечели наградата за най-добра актриса (Даян Крюгер) на фестивала в Кан през 2017 г. и се състезаваше за „Златна палма“. Освен това филмът спечели „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм, както и още много отличия и номинации. „Без милост“ е суров, откровен и болезнено точен филм – напълно в стила на безкомпромисния и любим Фатих Акин.

Сюжетът: След четири години в затвора заради наркотици бившият наркодилър и турски имигрант Нури и германската му съпруга Катя заживяват щастливо в Хамбург. Те се надяват да започнат нов живот заради 6-годишния им син Роко. Следва мощна бомба и брутална атака, която оставя Катя без всичко, което някога е обичала – Нури и Роко са мъртви.

Дали тъмното минало на Нури е застигнало фатално семейството му? Съсипаната Катя първо посяга към наркотиците, за да притъпи болката, след това изпада в отчаяние, защото търсенето на справедливост понякога се оказва невъзможна задача. Когато няма справедливост обаче, желанието за отмъщение става още по-голямо.

„Квадратът“ на Рубен Йостлунд

Никак не е случайно, че „Квадратът“ на Рубен Йостлунд получи номинация за „Оскар“ за Най-добър чуждоезичен филм през 2018 г. и спечели „Златна палма“ в Кан, както и шест отличия от Европейските филмови награди.

Това е странен, предизвикателен, необичаен филм, който много бързо ти влиза под кожата и дълго време остава там.

С две думи: Главният куратор на престижен музей в Стокхолм се оказва едновременно в лична и професионална криза. Опитвайки се да „раздвижи нещата“, той организира една твърде необичайна изложба.

В главните роли са Клайъс Бенг, Елизабет Мос, Доминик Уест, Тери Нотари и др.

„Клетниците“ на Ладж Ли

Започвам с важното уточнение, че в „Клетниците“ на Ладж Ли никой не пее. И това е за добро. Филмът се оказа една от най-успешните европейски продукции за 2020 г. и беше номиниран за награда „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм (същата номинация получи и за „Златен глобус“), беше в битката за „Златна палма“, а на фестивала в Кан спечели наградата на журито.

Да, филмът на Ладж Ли има много общо с класическото произведение „Клетниците“ на Виктор Юго, най-малкото защото действието във филма се развива в същото френско предградие на Париж. Срещаме се със съвременната версия на Гаврош, чиято съдба зависи от полицаите в Монтфермей. Разказът ни води сред различните „касти“ в предградието, чиито собствени правила определят ритъма на живот.

„Младият Ахмед“ на братя Дарден

13-годишният Ахмед, който е скромно и ранимо мюсюлманско момче, живее в малък град в Белгия. В един момент той се оказва привлечен към опасни идеологии. Изведнъж, попадайки под радикалното влияние на местния имам Юсуф, Ахмед спира да се държи като момчетата на своята възраст и се отчуждава от майка си, сестра си и приятелите си. За това, което си е наумил, вече няма връщане назад. Дали Ахмед е подготвен за болезнените последствия на омразата?

Филмът на братя Дарден „Младият Ахмед“, макар и излязъл преди 5 години, остава все така адекватен на настоящето. Религиозният фанатизъм е тема, която и в момента притеснява целия свят, а когато тя е част от света на едно младо момче, последиците може да са много по-страшни, отколкото сме си представяли.

През 2019 г. „Младият Ахмед“ е в надпреварата за „Златна палма“ и печели награда на фестивала в Кан за режисура. Продукцията е под режисурата и сценария на братя Дарден, а в ролята на Ахмед е Идир Бен Ади. Фактът, че точно този филм е част от специалната онлайн селекция на София Филм Фест „Последен шанс“ в Neterra.TV+, е красноречив за качествата на продукцията. Затова не пропускайте „Младият Ахмед“.

„Най-хубавите години от един живот“ на Клод Льолуш

„Най-добрите години от един живот“ на големия френски режисьор Клод Льолуш е последното заглавие от селекцията „Последен шанс“, което ще разгледам тук. Филмът е романтична поезия за любовта, спомените и желанието за живот. В главните роли са Жан-Луи Трентинян и Анук Еме.

Френската любовна продукция е за вас, ако сте романтична натура, обичате да говорите и мислите за любов и знаете, че бавното кино носи огромна наслада, когато човек е готово също да „поспре“ и да се остави сюжетът да го води.

Останалите филми в „Последен шанс“

Разбира се, в специалната селекция „Последен шанс“ има още много заглавия, които са били показвани през годините на София Филм Фест, но сега отново има възможност да бъдат гледани. Сред тях са хитове като „Пинокио“ на Матео Гароне, „По време на войната“ на Алехандро Аменабар, „Другият любовник“ на Франсоа Озон, „Изключителният: Моят Годар“ на Мишел Азанависиюс, „Песента на скорпионите“ на Ануп Сингх, „Потапяне“ на Вим Вендерс, „Извинявай, че не ви намерихме“ на Кен Лоуч и др.

Сами виждате, че възможността да гледаме 28-ия София Филм Фест от което си искаме устройство и от което си искаме място е изключително ценна. А филмите, които са част от „Последен шанс“, са особено важни. Непременно им обърнете внимание!

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
4 коментара
  • Здравейте!
    Благодарим Ви за обратната връзка. Със сигурност ще я вземем в предвид при анализа на фестивала! За нас е изключително важно мнението на нашите потребители! Поздрави!

  • Здравейте,благодря за възможността да се докоснем до тези невероятни филми от фестивалите,които за съжаление са достъпни на живо само в голените градове на страната.Само една молба,понеже филмите са с по-голяма продължителност и изискват време за гледане бихте ли обсъдили възможността за вариант за по-дълъг период от време дори със допълнително заплащане,както и възможността за гледане на тези фестивали от минали години .Още веднъж голяма признателност за въ заможността да бъдем публика на тези творби.

  • Здравейте,
    Ако сте закупили филма предварително, моля изпратете e-mail на videosupport@neterra.tv с e-mail-а, с който сте регистрирани на сайта.

  • Разочаровах се, че изключихте Perfect Days от програмата – заблудих се, че мога да го гледам тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *