Master of Art 2024 се завръща онлайн в Neterra.TV+

Онлайн изданието на фестивала Master of Art се задава на хоризонта. От 12 април до 12 май ще можем да гледаме супер интересни филми, свързани с различни аспекти на изкуството. Разбира се, в Neterra.TV+ сме подбрали най-добрите заглавия, които да гледате на предпочитано от вас място и устройство.

Макар класическото филмово преживяване да остава и до днес ненадминато откъм колективна емоция и възприятие на произведението, трябва да признаем, че да можеш да си гледаш готини филми у дома е ненадминато предимство.

И така, на дневен ред е онлайн изданието на Master of Art, а ето и акцентите, на които ще обърна малко повече внимание.

„Боромини и Бернини. Стремеж към съвършенство“, Италия, 2023, реж. Джовани Троило

Франческо Боромини, заедно със своите съвременници Джан Лоренцо Бернини и Пиетро да Кортона, променя облика на Рим завинаги, ставайки основна фигура в развитието и налагането на Бароковата архитектура. Наричат го „самотен гений“, но признават, че точно той се бори с тогавашните предразсъдъци в сферата на архитектурата и е бил готов на всичко, за да постигне бъдещето и да сбъдне великата идея.

„Боромини и Бернини. Стремеж към съвършенство“ е документален разказ за една епоха, един гений и вечния стремеж към съвършенство. Филмът е награден със „Сребърна панделка“ от Националния синдикат на филмовите журналисти в Италия и е абсолютно задължителен за всички, които имат отношение към архитектурата и нейната история.

„Звезда „Мишлен“, САЩ, 2022, реж. Тейлър Дьоринг

Това е едно от заглавията в тазгодишното издание на Master of Art, което спокойно може да се нарече „вкусно“ и с идеалното количество подправки. Филмът ни среща с младия и ентусиазиран неаполитански пицар Чиро, чиято основна кулинарна цел е да направи така, че пицарията му да стане първата, която е получила звезда „Мишлен“. Както всички знаем обаче, да получиш такава звезда не е никак лесно, а дори е обвито в някаква световна мистерия.

Това никак не отказва Чиро, а неговите клиенти избират искрено да се забавляват. Щом клиентите в ресторанта се забавляват, няма как и зрителите да не изпитат същите емоции от филма „Звезда „Мишлен“.

Портокал с часовников механизъм – пророчеството“, Франция, 2023, реж. Беноа Фелиси

Филмът на Стенли Кубрик „Портокал с часовников механизъм“ от 1971 г. няма нужда от представяне, но едноименният роман, на който е базиран, определено се нуждае от повече внимание. Авторът на книгата – Антъни Бърджис, получава много критики, а от книгата му са възмутени дори някои американски съдии, които смятат, че творбата може да се приеме като открито подбудителство към насилие и дори убийство.

Поради тази причина Бърджис запретва ръкави и пише ръкопис, който доскоро е бил недостъпен за широката общественост. Ръкописът е озаглавен „A Clockwork Condition” и в него авторът обяснява защо хората грешат в преценката за романа му и изказва своята теза за източника на насилие в съвременните общества. Заинтригувани сте вече, нали?

Малкият принц – Роди се звезда“, Франция, 2023, реж. Винсент Гюен

Кой не познава вълшебната история на Малкия принц? Разбира се, всички сме чели това велико произведение. Филмът „Малкият принц – Роди се звезда“ е създаден по случай 80 години от написването на романа през 1943 г. Документалният разказ ни разхожда из спомените на Сент-Екзюпери и пътя, който изминава, за да превърне една детска приказка в безсмъртна световна класика.

Филмът на режисьора Винсент Гюен е особен документален проект, който смесва архивни кадри, снимки и изключителна анимация. Независимо дали „Малкият принц“ е важна част от живота ви или не е оставил трайна следа, гледайте този документален филм от Master of Art. Може пък точно сега моментът да е най-подходящ, нещо във вас да се промени завинаги и това произведение да намери път към вас.

Ботичели, Флоренция и Медичите“, Италия, 2021, реж. Марко Пианиджани

Ренесанс, Флоренция. По времето на Медичите изкуството буйно се развива, преплитайки в себе си и хубавото, и най-лошото от епохата. Като типичен представител на това време, Сандро Ботичели успява да проектира в творбите си и светлините, и сенките на периода, в който живее и твори.

Известен в наши дни като един от най-големите живописци на Високия Ренесанс, чрез филма „Ботичели, Флоренция и Медичите“, ще се срещнем със Сандро Ботичели в неговия разцвет. Нарекъл сам себе си „откривател на идеалната красота“, този художник завършва живота си доста трагично през 1510 г., а невероятното му изкуство е преоткрито едва през 19 в.

Климт и Шиле: Ерос и Психея“, Италия, 2019 г., реж. Микеле Мали Скандали

Носителят на наградата от фестивала Master of Art в категория „Изобразително изкуство и фотография“ през 2019 г. отново може да бъде видян в платформата Neterra.TV+.

Филмът ни поставя във времето на Златната епоха на Виена, когато музиката, изкуството и литературата са във възход. „Климт и Шиле: Ерос и Психея“ ни пренася във времената на Егон Шиле и Густав Климт. А кой не би искал да е там, макар и за кратко, за да усети цялата трудност и величие на таланта им.

Това са акцентите от онлайн изданието на Master of Art в Neterra.TV+. Непременно им обърнете внимание, но в никакъв случай не се ограничавайте само до тях. Изкуството е безгранично и от нас зависи да обходим всичките му пътища и да го открием в пълнота. Онлайн фестивалът започва на 12 април и продължава до 12 май.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *