Градски легенди за Хелоуин

Докато се подготвяте за Хелоуин или поне за студените нощи, които той носи със себе си, ние направихме селекция от филми и сериали, които са базирани на реални истории или страховити събития, от които косата ви направо ще настръхне.

Случаят „Ендфийлд“

Обичате полтаргайсти? Значи това е вашият сериал за нощта на Хелоуин. „Случаят „Енфийлд“ или The Enfield Haunting е вдъхновен от може би най-отразявания случай с полтъргайст, адаптация по книгата на Гай Лайън Плейфеър „Къщата е обсебена“.

Базиран на ужасяващи реални събития, които се случват в привидно обикновена къща в Енфийлд, Великобритания, през 1977 г. и са отразени в медиите по цял свят, „Случаят „Енфийлд“ разказва историята на Джанет Ходжсън, 11-годишно момиче, тормозено от паранормална явление, което прониква във всяка стая на къщата.

Заедно с Джанет живеят самотната й майка Пеги Ходжсън, сестра й Маргарет и братята им – Джони и Били. Призрачните неволи на сем. Ходжсън започват през август 1977 г. Една нощ, след като Пеги слага децата да спят, чува шумно блъскане. Когато се качва горе да види какво става, Маргарет и Джанет й казват, че едно чекмедже необяснимо е прехвърчало през стаята и са се разнесли силни звуци от стените.

Обезпокоена, Пеги се обажда в полицията. Кагато пристигат двама полицаи, сами виждат как стол се пързаля по пода, без никой да го е докоснал. Подходящо е за Хелоуин, нали?!

Градски легенди

Старо, но златно предложение. Годината е 1998-а, а Джаред Лето точно е приключил с „Така нареченият мой живот“ и е както звезда, така и секс символ. Съответно е избран като основен персонаж в модерния през 90-те жанр на слашър хоръра или – филми на ужасите, в които тийнейджъри биват заличавани или убивани по доста болезнен начин.

„Градски легенди“ е в духа на жанра и подхваща тенденцията, започнала няколко години по-рано със „Знам, какво направи миналото лято“ и „Писък“. Разликата между тях и този филм е, че там си нямат Джаред Лето, а пък и тук убийствата са вдъхновени от реални градски легенди, които се носят като митове из коридорите на университета, в който е ситуирано действието.

Подобно на роман на Агата Кристи един от участниците се оказва убиецът. Страховито удоволствие с полъх на 90-те за нощта на Хелоуин.



The Haunting of Hill House

Хитът на Netflix вече има втори сезон, но ние все пак препоръчваме да започнете с първи. „The Haunting of Hill House” е книга на американската писателка Шърли Джаксън, публикувана през 1959 г. След като се превръща в огромен хит романът е екранизиран през 1963 г. от режисьора Робърт Уайз, който получава номинация за „Златен глобус“.

Следващата версия, доста по-слаба, е на холандеца Ян де Бонт от 1999 г., където звездното присъствие включва Катрин Зита Джоунс, Лиъм Нийсън и Оуен Уилсън. Сериалът на Netflix удря всички в земята. Къща, обсебена от духове и младо семейство, което живее с тях. Легедни, срашилища и безобразно добра естетика. И нищо не е такова, каквото изглежда, разбира се.

Вещицата

„Вещицата“ е дело на младия режисьор и сценарист Робърт Егърс. Смесващ митология с реализъм и базиран на приказки и предания от Нова Англия, филмът на Егърс е почти притеснителен. Историята проследява фанатично религиозно семейство през 1630 година, което се отделя от своята общност. Отхвърлено е заради фанатичните си вярвания. Във времето, което Егърс обхваща в своя филм, митологията и черните поверия, са били точно толкова силни и значими, колкото и вярата в Бога.

Семейството е застигнато от зла участ – най-малкото им дете изчезва, а най-голямата им дъщеря е обвинена във вещерство. Нарастващият фанатизъм се прелива плавно в сюжета с митологичния образ на Вещицата – скрито същество, дебнещо в сенките, което праща лоши поличби към онези, които не харесва.

хелоуин

Младата звезда на Аня-Тейлър Джой изгрява в този филм, а сюжетът и неговият финал ще ви остави да се чудите, доколко фанатимът и измишльотините са реални и доколко самата истина. Модерна плашеща приказка за истински ценители. „Вещицата“ изгражда максимално реалистичен образ на митичната магьосница, като в себе си събира повечето неща, които сте чували за нея – от Баба Яга, през съблазнителката, до различните образи, които тя приема в човешкия свят.

Страната на Лъвкрафт

Ако има автор, който разбира от градски легенди повече от всеки друг, то това определено е Хауърд Лъвкрафт. Този сериал е вдъхновено от неговото черовно, плашещо творчество, а самият сериал е базиран на комикс. Атикъс е млад тъмнокож ветеран и обожава научна фантастика.

След връщането му от Втората световна война семейството е въвлечено в мистерия, свързана с другоземни магии и тайни култове, която ги тласка да прекосят страната. В драматичния сериал Атикъс Фрийман, неговата приятелка Летиша и чичо му Джордж тръгват на път през Съединените щати, за да открият изчезналия баща на Атикъс.

хелоуин

Действието се развива през 50-те и героите трябва да преодолеят както сегрегацията и расисткия страх на белите американци, така и ужасяващите чудовища, сякаш излезли от роман на Лъвкрафт.

Суспирия

Вещиците са нестихващо вдъхновение за филми и сериали. А ако са секси и опасни, още по-добре. Последното ни предложение е „Суспирия“. Дали ще изберете оригинала на Дарио Ардженто или новата версия на Лука Гуаданино, няма значение.

Ардженто е известен като почитател и един от най-ярките представители на джало жанра. В него се смесват криминалният трилър с хорър и ноар елементи. Много рядко във филмите на Ардженто негов фен може да види толкова ярко представяне на митология и свръхестественото, както в „Суспирия“.

И въпреки това, модерното сборище на вещици под ярките цветове и режисура на Ардженто и до днес си остават едно от най-добрите му представяния на кино. Новата версия на „Суспирия“ използва старата като скелет, по който започва да гради многопластов пищен разказ.

хелоуин

Лука Гуаданино добавя късове месо на правилните места, като доктор Франкенщайн, за да произведе свое собствено кино чудовище. Чудовище със съблазнителни бедра, стегнати гърди, студен поглед, сластен глас и похотливо подсъзнание.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *