Гледаме „Киномания“ и онлайн, заедно с фестивала в кината

Този месец София има все по-ясното усещане за кино, защото „Киномания“ 2022 вече е тук. Тази година „Киномания“ може да се похвали с прекрасна селекция от по-комерсиалното кино, което така и не стига до родните екрани, онези заглавия, за които само четохме и слушахме, че са обрали награди и адмирации на различни международни фестивали и, разбира се, много европейско кино. Изобщо – градът е кино!

А знаете ли, кое е по-хубаво от един фестивал? Втори фестивал! Така може да кажем, че ще се случат нещата за Киномания и тази година. Защото голяма част от филмите може да бъдат гледани в NeterraTV+ от 21 ноември. Вземете билет сега! 

Тук ще ви представим различните филми, разделени в различни категории, онези, които може да гледате онлайн и ще се опитаме да ви насочим – кое ще ви се услади и кое може би не е точно вашата чаша чай.

Готови ли сте? Започваме със специалната селекция от филми в „Италия, Amore Mio“.

Суша

Над Рим не е валяло от 3 години и липсата на вода напълно е променила правилата и навиците. Сред този град, загиващ от жажда и забрани, се преплитат съдбите на неколцина герои – млади и стари, изпаднали и преуспяващи, жертви и спекуланти, всеки от които търси своето избавление. Вземете билет. 

филма суша онлайн

Безкрайността

Ако харесвате Пенелопе Круз, то това е вашият филм. Рим през 70-те години, време на големи социални и културни промени, изпълнено с нови градежи и блясък. Младото семейство Боргети тъкмо се е настанило в ново построена жилищна сграда. Но вместо да ги сближи, това променя начина им на живот. Гледайте трейлъра. 

безкрайността филм киномания онлайн

Въпреки впечатляващите гледки от техния апартамент на последния етаж, семейството вече не е сплотено като преди. Клара и Феличе не се обичат повече, но са и неспособни да се разделят. Клара намира утеха в специалните отношения с всяко от трите си деца. Най-голямото от тях – 12-годишната Адриана, нарочно се представя пред връстниците си като момче, с което провокира развръзката на задълбочаващата се семейна криза. Вземете билет. 

Семейството

Време е за италианските класики и първа сред тях е тази драма на режисьора Еторе Скола от 1987 година, която получава номинация за „Оскар” за чуждоезичен филм през 1988-ма. Още за филма. Рим. Кварталът Прати, 1907-1987 г. Това е периодът, в който се развива историята на едно семейство от средната класа, през спомените на пенсионера Карло. Тя започва от неговото кръщене като малък и завършва с празненството за 80-ия му рожден ден. Ставаме свидетели на израстването им заедно с брат му Джулио, на възпитанието му, на това как става родител, а след това и дядо.

Семейството филм онлайн Киномания

Еторе Скола предлага филм, който не се ограничава с разказване на частни събития, въпреки че на практика не напускаме стените на къщата, в която минават десетилетия, появяват се различни хора, конфронтират се идеи, раждат се любовни истории. Семейството на Карло не може нито да се скрие от света, нито да окаже пряка съпротива на неумолимо променящото се общество. Гледайте трейлъра. 

Скола обаче не иска да ни покаже един ключ за интерпретация и затова съзнателно залага на сложността на живота на индивидите и на онзи социален субект – семейството, което в Италия все още има символична стойност отвъд социално-икономическите и културните трансформации. Тук Скола използва актьорски състав от най-висок калибър, който обединява най-доброто от поколенията, сменили се на големия екран в италианското кино. Това е портрет на италианското общество, видян „отвътре“ в едно от онези семейства, които режисьорът наблюдава със суров поглед, но и с дълбоко разбиране.

Теорема

Една класика от 1968-ма дело на Паоло Пазолини. Теоремата от заглавието е митологична фигура, чието пристигане е предизвестено от актьора фетиш на Пазолини – Нинето Даволи, чийто герой носи телеграма в дома на миланския индустриалец Паоло. Гледайте трейлъра. Привкелателен млад с впити панталони, Посетителят, се появява, и успява да съблазни всеки член на семейството – бащата, майката Лучия, дъщерята тийнейджърка Одета, малко по-големия й брат и прислужницата Емилия.

Теорема филм онлайн Киномания

Всичко това се случва под повтарящите се звуци на Моцартовия Реквием и модернистичната музика на Енио Мориконе. След това непознатият напуска дома по същия мистериозен начин, по който се е и появил. Всеки от семейството преживява катарзисни и травматични промени. Самият Пазолини казва за филма си: „Теорема“ разказва за религиозно преживяване. Това е историята на появата на божествения посетител в едно буржоазно семейство.“ Купете билет за филма. 

Патица с портокали

Разкошната Моника Вити е в пика на кариерата си, когато играе в тази италианска драма на режисьора Лучано Салче и получава награда „Давид на Донатело” за най-добра актриса. Женени от 10 години, богатото семейство на Лиза и Ливио обичат леките забежки и изневери. Балансът между тях е нарушен от пристигането на млад чужденец – Жан-Клод, който се влюбва в Лиза, поласкана от ухажванията му. Вземи билет за филма сега!

Патица с портокали филм онлайн

Ливио се опитва да го прогони, като засяга гордостта му. Когато Лиза се съгласява да замине с любовника си, той ги проследява, убеден, че съпругата му няма да го изостави. Тоняци и Вити са в стихията на комедийния си талант: безкрайните им караници, ревността, тирадите и детинските шеги, които си правят, засилват вечното очарование на тези две легенди на италианското кино, перфектни като богата и отегчена буржоазна двойка.

В следващите дни ще ви представим и другите ни селекции от различните категории на „Киномания“ в платформата на NeterraTV+. Приятно гледане.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *