Какво гледаме на София Филм Фест?

Кинофестивалите са точно толкова важни за културата на една столица, колкото и нейният постоянен поток от жители и промени. Затова е истинско удоволствие фактът, че можем да посрещнем у нас 23-тия кинофестивал „София Филм Фест“ (СФФ). Фестивалът постави началото си със старта на март с документалния филм за Кристо „Да ходиш по вода”. Както винаги и тази година фестивалът представя на своите почитатели интересни гости и срещи, сред които Димитър Маринов и Кшищоф Зануси, както и още по-интересни заглавия за гледане.

Сред останалите акценти на СФФ са, разбира се, българско кино, оскаровите филми, които така и не бяха пуснати по кината у нас, и още много други истории за мода, кулинария и прочие. За всеки по нещо. Фестивалът ще продължи до края на март. Oсвен в обичайните кина – Зала 1 на НДК, Дом на киното, Люмиер и Одеон, се е разположил и в някои от по-комерсиалните кинозали, които се намират в част от родните молове. Така почти всеки може да отиде и да гледа избраните от него заглавия, независимо как предпочита киното – с пуканки и кола или в по-централните софийски места. Важно е да има кино! Ние сме извадили за вас най-приятните акценти от програмата.

Зелената книга

Филмът на Питър Фарели е създаден по истински случай и разказва история за приятелство, расизъм и класово разделение. Той донесе „Оскар“ на своите създатели тази година, а по време на представянето му в България ще бъде и Димитър Маринов. Историята в „Зелената книга“ се завърта около чернокожия пианист д-р Дон Шърли и неговия шифьор Тони Лип. В главните роли са номинираният Виго Мортенсен и носителят на „Оскар” Махершала Али.

Къщата, която Джак построи

Последният филм на Ларс фон Триер рисува образа на серийния убиец през неговата лична гледна точка, в която всяко убийство е произведение на изкуството. Историята на Джак включва брутални убийства, включително и на жени и деца. Тонът на филма е отвъд всичко, което модерното комерсиално кино може да си позволи да направи. Филмът представя садистичния свят на един психопат, през погледа на Ларс фон Триер. А Мат Дилън влиза толкова добре в ролята на Джак, че нито един зрител няма да остане безучастен.

Ако Бийл стрийт можеше да говори

Още един филм от програмата на фестивала, който си тръгна с „Оскар” за поддържаща женска роля за Реджина Кинг. Създаден по едноименния роман на Джеймс Болдуинк, филмът разказва историята на Тиш и Фони – приятели от детинство, които се влюбват. Връзката им обаче е поставена на изпитание, когато Фони погрешно е обвинен в изнасилване. Тиш се надпреварва с времето, за да докаже невинността на любимия си, докато носи първото им дете. Филмът е отдаване на почит към любовта чрез историята на млада двойка, техните семейства и техните животи.

Студена война

Страстна любовна история на мъж и жена, които се срещат сред руините на следвоенна Полша. На фона на Студената война през 50-те години в Полша, Берлин, Югославия и Париж двойката е разделена от политика, различия в характерите и неочаквани обрати на съдбата. Това е една невъзможна любовна история в тежки времена. Режисьорът Павел Павликовски също е сред гостите на тазгодишния София Филм Фест. А това е вторият му филм, който бе номиниран за „Оскар”. Лично ние препоръчваме и „Ида”, който му донесе статуетката през 2014 година.

Рома

Филмът на Алфонсо Куарон беше абсолютен фаворит на наградите „Оскар“ тази година. Той проследява година от живота на едно семейство от средната класа през 70-те години в Мексико Сити. Куарон създава художествена поезия за матриархата, формирал целия му свят. Заснет в черно и бяло, „Рома” е чувствен филм за жените и пътя, който минават, нещастията, които преживяват и проблемите, които ги застигат. Носител на две статуетки „Оскар”, „Рома” заслужава цялото ви внимание. Освен това е и кинематографичен шедьовър, който трябва да се види на голям екран.

Златна младост

Историята се развива около млада двойка, която заминава за Париж, за да купонясва. Там те срещат двойка бохеми на средна възраст, живеещи в огромна къща извън Париж. Четиримата заживяват заедно и се отдават на любов, секс и наркотици. Във филма си Ева Йонеско продължава да изследва границите между изкуството, силата и сексуалността, а в една от главните роли е великолепната Изабел Юпер.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *