Новите български сериали

Не знам дали българското кино е във възход, но българската сериали определено са. Чували сме какви ли не теории… Сериалите са новото кино. Телевизията е в най-добрите си години. Много звезди обръщат гръб на големия екран, защото намират много по-качествени продукции на малкия екран. И прочие, и прочие… Разбира се, нищо не може да замени чувството от големия екран и това е доказан факт.

И все пак, въпреки че родното кино още се опитва да разказва добри истории и остава с опитите си, то телевизията някак по я бива. Този сезон зрителят вече се радва на цели три нови продукции родно производство. Това е без да броим старите, които се завръщат с нови сезони. Ето ги и трите…

Денят на бащата

Стартираме с продукцията на БНТ, не само защото първа направи премиера на малкия екран. Този сериал много развълнува българската телевизионна публика. Написан, изигран и заснет изключително прилично, „Денят на бащата” се помества в онзи тв жанр, който се радва на най-широка аудитория – драмата.

https://youtube.com/watch?v=CdhyKtTInLI

Сюжетът няма да ви го разказваме. Сигурни сме, че сте го гледали. Ще кажем само, че актьорският състав, начело със Захари Бахаров, е подбран добре и пасва идеално на тона на сериала.

„Денят на бащата” е драма, която се занимава с човешките отношения през призмата на най-важното нещо, присъстващо в живота на човека, неговото семейство. Можем да кажем само „Шапки долу”. Надяваме се послевкусът след още един сезон или дори след финала на този да е толкова приятен, колкото е бил в началото. Защото именно някъде там добрата телевизия, не само родната, често се проваля.

Дяволското гърло

Продължаваме със сериал номер две, който се излъчва по NOVA. Той е в съвсем различен жанр от предния. Тук родният продуцент и сценарист са решили да нагазят в жанр, който е, колкото популярен сред западните им колеги, толкова и труден за правене. А именно – криминалният жанр.

Кримката владее интереса на публиката още от времето на Артър Конан Дойл и Агата Кристи. След тях тя е пораснала много и е пуснала пипалата си сред множество поджанрове. Имаме криминална комедия, криминална драма, политическа драма, полицейска криминална история… и прочие.

„Дяволското гърло” се цели най-нависоко. То е решило да не бъде обикновена криминална история с мистерия, а да бъде нещо между семейна и политическа криминална драма. Определян от публиката като смесица от „Истински детектив” и Homeland, „Дяволското гърло” е заложило висока летва и високи очаквания. Първите му епизоди са прилични. Да видим.

Господин Х и морето

Последен, но не на последно място, е вторият нов сериал на NOVA. Този път жанрът е драмеди (драма с елементи на комедия). Сюжетът залага на нещо средно между „Господин за един ден” и „Опасен чар”. Плюс някои от любимите поредични драми на американската телевизия.

В центъра на историята имаме измамник, а около него няколко жени и тонове проблеми. „Господин Х и морето” излезе съвсем наскоро и впечатленията за него са бегли. Това, което знаем със сигурност е, че основният сценарен екип е онзи, който е написал и „Денят на бащата”. Следователно, не очакваме да ни разочароват.

Стискаме палци на всички нови сериали. Даваме им шанс и вярваме, че телевизията у нас тепърва ще се развива, а няма да тъпче на едно място.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените

Последвай ни