„Като две капки вода” не са това, което бяха

Има нещо странно в реалити сезоните по родните телевизии в последните години. Все по-рядко са обърнати към нормални хора в ненормални обстоятелства. И все по-често предлагат забавление на обикновения човек посредством някой известен.

Вече няма непрофесионалисти, които правят неща като специалисти и успяват или се провалят в начинанието. Вече имаме само про-та, които ни изумяват ден след ден с уменията си в област, в която така или иначе знаем, че са добри.

Това важи почти на 100% за „Като две капки вода”. Тази година техният сезон се забави и някак беше на кантар. Поне такива слухове се носеха из телевизиите. Говореше се, че „Капките“ може и да ги няма. В този случай голяма част от зрителите щяха да останат разочаровани…

Началото

Шоуто стартира преди 7 сезона и зрителите веднага го харесаха. В него популярни лица се опитват да имитират известни певци. В началото шоуто залагаше на известни личности, които не са непременно в сферата на музиката, но пък имат други качества. С течение на времето това се промени.

„Като две капки вода” някак откри, че онова, което забавлява повече публиката са костюмите, грима, импровизациите, а не толкова пеенето. И започна бавно, но сигурно да променя кастинга си. От по-голям процент хора от други професии – актьори, водещи и прочие – днес то залага предимно, ако не и изцяло на певци.

В първи сезон сред участниците имаше само един певец – Рафи, който и победи. Днес, в седми сезон, всички участници са певци. Абсолютно всички. Може би защото е някак нечестно да съпоставяш в състезание по пеене човек, който пее професионално спрямо такива, за които това дори не е и хоби.

Днес

Сезон 7 на „Като две капки вода” залага на две неща – костюми и имитация, и водещи. Можем спокойно да кажем, че Рачков и Зуека заемат над 50% от шоуто със свои скечове и монолози, като другите 50% са разпределени между участниците.

Дали това е честно? Не мога да преценя… Хората очевидно харесват нещата така, защото ги аплодират бурно и всеки път се смеят на шегите им.
След като сезон 6 беше може би един от най-скучните, то новият сезон намира звезден състав състезатели. Тита, Папи Ханс, Деси Добрева – стиловете и хората в сезон 7 са като в дискотека от 90-те, в която се „пуска всичко”. Ако сте достатъчно големи, помните тези места и знаете за какво говоря.

Все още не мога да преценя дали това е плюс или минус за шоуто, защото поне пеенето е на ниво. От друга страна нямаме изненади и нови звезди, какъвто беше случаят с Ненчо Балабанов – почти неизвестен актьор, който се превърна в любимец на народа. Или какъвто беше случаят със Златка Райкова – да, мис Плеймейт, да много хора не я харесват, но, момичето можеше да пее.

Днес всички могат да пеят. Виж импровизациите и имитациите не винаги им се получават добре. Особено първото. Но с времето „Капките“ ще намерят решение и на този проблем. Най-вероятно ще поканят певци, които имитират други певци. И всичко ще бъде направо перфектно. Ако човек търси това, разбира се.

Знам едно, „Като две капки вода” не са това, което бяха. За добро или лошо.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *