Какво гледаме на Sofia MENAR 2022 – част 1

За поредна година ценителите на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка могат да се насладят на разнообразна програма, защото поредното издание на фестивала Sofia Menar вече в в разгара си. Най-хубавото е, че и тази година, подобно на предишната, фестивалът може да бъде гледан в две части – в отбрани кина в Столицата или онлайн на платформата на Neterra.TV+.

В две поредни седмици и с два поредни текста ние вадим за вас интересни акценти от програмата, за да може по-лесно да си изберете филми за гледане.  Акцентът тази година пада върху киното на Централна Азия. Ето затова ще ви разкажем малко повече за филмите, които идват оттам.

Sofia MENAR 2022 – ПЕЩ

Започваме с казахстанската комедия „Пещ“, където комично-драматичните моменти не спират да следват симпатичния Толик. Толик е типичен представител на средната класа с безброй проблеми и непрестанни ангажименти, за да може да изхранва семейството си. Комично-драматичните моменти не спират да го следват. Жена му чака трето дете, клиентите му чакат поредната доставка хляб, в магазина го чакат да си плати задълженията, а шефът го чака, за да му отреже от заплатата заради поредното закъснение. Вкъщи също го чака изненада. Толик е търпелив, но докога?

Sofia MENAR 2022 – ЗЕРЕ

Още една продукция от Казахстан ще бъде включена в програмата на фестивала – романтичната драма „Зере“. Сара се грижи сама за двете си деца след смъртта на своя съпруг. Майката е уверена, че тя трябва да реши съдбата на своите деца. 15-годишната Зере обаче има съвсем различни виждания за живота си от тези на майка ѝ. Красавицата ще остави любовта да реши как да се развие животът ѝ.

Sofia MENAR 2022 – Смут по Пътя на коприната

Препоръчваме и документалния филм „Смут по Пътя на коприната“. Далеч в безкраен Китай, някъде по Пътя на коприната, сред снежни планини и прашни степи, живее новото поколение на едно изчезващо мюсюлманско малцинство. Те са закърмени с музика, защото тя винаги е била част от културата им. Те са младите уйгури и сега търсят нови начини да се изразят, за да научи светът, че съществуват. Гордеят се с миналото си и им се иска да крещят, за да ги чуят. Песните им изпълват със свеж ритъм тишината на пустинята и стигат до най-затънтените кътчета на провинцията, а там се оказва, че животът кипи.

Sofia MENAR 2022 – Пътът към края

Препоръчваме ви и драмата „Пътят към края“. В него историята проследява как пенсионираният писател Кубат Алиев изживява последните си дни в бедност сред общество все по-загрижено за своето богатство. Вдовец, той няма деца и единственото му желание е литературата да продължава да носи просветление на неговия малък и разочарован народ. Кубат вижда свой наследник в лицето на младия писател Сапар. Той обаче е болен и се нуждае от спешно лечение. Кубат решава да продаде апартамента си, за да спаси живота на писателя, но научава, че собственият му брат е пребит заради дългове.

Централноазиатският акцент се допълва още от таджикския „Когато завесата падна“, узбекския „Вълни на любовта“, казахските „Назима“ и „Най-дългият летен ден“.

Очаквайте продължение на материала за предложения за филми от фестивала SOFIA Menar и следващата седмица. Тогава ще ви запознаем с част 2 на Какво гледаме на Sofia MENAR 2022.

Като става дума за филми от Северна Африка, може да погледнете една селекция от филми, вдъхновени от Египет, ето ТУК

 

 

 

 

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *