Усещане за Египет

Усещане за Египет. Египет е древен свят поместен в днешната реалност. Той неудобно се гуши между старото и новото, между бедност и богатство, древност и модерност. Той е огромен, шумен, сиво-кафяв на цвят и е пълен с туристи. Няма как някой да ви разкаже за Египет или да ви го предаде достоверно. Всеки трябва да го види сами и да го усети за себе си.

Но докато това се случи съществува киното. Филмите се вълнуват от Египет и на фона на пирамидите или безкрайния Нил се случват убийства, възкръсване на древни фараони и едно-две падания на цивилизации.

Мумията

Модерната класика в жанра си остава непобедима част от комерсиалната част на киното и Египет. В историята на „Мумията“ и когато говорим за филма имаме предвид онзи от 1999 година с Брендън Фрейзър, а не още по-голямата нелепица с Том Круз, няма почти нищо вярно. Поне не що се отнася до Египет. Сюжетът се върти около реално съществуващ човек – архитекта и древен жрец Имхотеп.

В „Мумията“ Имхотеп – вече превърнал се във висшият египетски жрец, прави ужасна грешка и се влюбва се в наложницата на фараона. Обладан от ревност и любов, Имхотеп убива фараона и е проклет да бъде погребан жив и да изстрада прокобата на вечния живот в своя окаян гроб. През 1925 година банда авантюристи се натъкват на неизвестен дотогава гробница в Египет. Те са предвождани от Рик О’Конъл – американец-емигрант, присъединил се към Чуждестранния легион. Групата очаква да отрие несметни богатства, но единственият резултат е, че просто разбунват гроба на Имхотеп. И скоро прокълнатият жрец възкръсва, за да си отмъсти на човечеството.

 

Смърт край Нил

Абсолютната класика в жанра, която може да гледате в няколко варианта или да прочетете на книга. Докато чакаме филма на Кенет Брана, който е най-новата адаптация по романа на Агата Кристи, ви препоръчваме филма от 1978 година. В него Питър Устинов влиза в главната роля, където му партнират Анджела Лансбъри, Миа Фароу и Джейн Бъркин. Или пък телевизионната адаптация от 2004-а с Дейвид Суше като Поаро и Емили Блънт в една от главните роли. Агата Кристи пише „Смърт край Нил“, докато се намира в хотел Old Winter Palace в старата столица на Египет – Луксор.

Писателката, заедно с втория си съпруг сър Макс Малоуън, заминава за Египет и се настанява там, докато той е по разкопки. Те живеят няколко месеца в горещините и пясъците на този древен свят и именно там Кристи написва романа си. Историята е вдъхновена от личните й преживявания в Египет. Затова и всичко започва в Кайро, преминава през пирамидите и древни храмове, за да може всички да тръгнат от Асуан и храма на Абу Симбел към Луксор на круизен кораб и един от пасажерите, уви, да бъде брутално убит в каютата си.

 

Изход: Богове и царе

Режисьорът Ридли Скот е много актуален напоследък. Особено, когато се е засилил да бъде мега продуктивен не само на малък екран като продуцент на сериали, но и като режисьор. Тази година гледаме два негови нови филма – „Последният дуел“ и „Домът на Gucci“, а както е известно Ридли Скот обича епос, обича история, обича достоверност примесена с лека фантазия. В този смисъл „Изход: Богове и Царе“ е точно негов филм.

Сюжетът се опитва да вдъхне нов живот на историята за водача Мойсей, който се изправя срещу египетския фараон Рамзес II и повежда 400 хиляди роби на внушително пътешествие, за да напуснат Египет и стигнат до Обетованата земя. По пътя ги преследват смъртоносни заплахи и ужасяващи перипетии. Морето се разцепва на две с божията воля и другите неща ги знаете… Филмът е героична сага за спасението на един народ, но и въздействаща лична история, изпълнена с емоции, съперничество, предателство и несекващо желание за свобода.

 

Клеопатра

Когато говорим за Египет е редно да споменем класиката в жанра. От една страна филмът на режисьора Джоузеф Манкевич е епична и максимално достоверна драма за живота на Клеопатра VII и нейния възход като императрица на Египет. От друга имаме Елизабет Тейлър в главната роля, която участва рамо до рамо със съпруга си Ричард Бъртън.

Няма смисъл да разказваме сюжета, но този 3-часов епос се опитва да мине през живота на великата императрица от свалянето й от власт от брат й Птоломей, през битките й с Цезар, чак до влюбването й в Марк Антоний и превръщането й в икона на красотата и управлението на древния свят. В този филм ще намерите всичко, че и отгоре. И да, от изброените филми досега е може би най-достоверният исторически.

 

Посвещавате ли почивните си дни на кино разтуха? Изберете филми с неповторимата Кристен Уиг тук.

Ако търсите филми, подходящи за цялото семейство, вижте тук.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *