Очаквайте Киномания 2023 с онлайн издание в Neterra.TV+

Киномания – една от най-големите филмови панорами у нас предстои, а в Neterra.TV+ имаме удоволствието да сме онлайн домакини на 13 от топ заглавията на тазгодишната селекция. Да, вълнуваме се, но няма как едновременно с това да не се натъжим, защото тази година си отиде сърцето на Киномания. Няма го вече онзи двигател, който години наред не просто движеше фестивала, а влагаше цялата си душа, за да я има тази панорама и хората да гледат качествено кино. Разбира се, става въпрос за Владо Трифонов, който внезапно напусна този свят на 3 октомври и остави незапълнима празнота в сърцата на всички киномани и на неговите приятели.

Владо Трифонов, снимка: архив Neterra.TV

И все пак Киномания ще я бъде и ще е точно толкова силна, колкото я направи Владо Трифонов. А едни от най-интересните заглавия ще можете да гледате от 20 ноември до 4 декември в платформата на Neterra.TV+. Още от 9 ноември пък можете да закупите предварително билети за всички филми, които искате, а някои от заглавията, които са в селекцията ни, не бива да бъдат пропускани – ето кои са те.

Големите световни награди са на Киномания

Започваме с носителите на едни от най-големите филмови отличия от 2023 г. до момента и по-конкретно с филма, награден със „Златна палма“ в Кан – „Анатомия на едно падане“ на режисьора Жюстин Трие. Филмът разказва за успешната немска писателка Сандра, нейния съпруг Самуел и незрящия им син Даниел. Те живеят във френските Алпи в изолирана хижа. Един ден Самуел е открит мъртъв в снега. От този момент филмът се разгръща като един своеобразен съдебен процес, но и като анализ на предубежденията, водещи до крайни оценки – били те грешни или реални. В главните роли са Сандра Хюлер, Суон Арло, Самюел Теис, Антоан Рейнарц и др.

„Аз, капитан“ пък може да се похвали със „Сребърен лъв“ за режисура от фестивала във Венеция и наградата „Марчело Мастрояни“ за изгряващ актьор на Сейду Сар. Режисьор на филма е Матео Гароне, когото познаваме добре от филмите му „Пинокио“ (2019) (филмът е наличен в Neterra.TV+), „Гомора“ (2008) и др. Сюжетът на „Аз, капитан“ е определян като „модерната Одисея“, в която младите Сейду и Муса напускат Дакар, за да се отправят към Европа. Всъщност това е историята на мигрантите, които бягат от Африка в опит да се доберат до Европейския съюз. Ще успеят ли да достигнат крайната си цел и ако успеят, ще останат ли доволни от това, което ги виждат?

Златните актьори от златното поколение

Предлагаме ви три заглавия, в които главните роли изпълняват любими актьори от златното поколение: Майкъл Кейн, Хелън Мирън и Нани Морети.

„Голда Меир: Желязната лейди на Израел“ е задължителен за гледане. Хелън Мирън е неузнаваема в ролята на една от най-влиятелните и емблематични жени лидери на XX в. – Голда Меир. Наглед силна, Меир всъщност е крехка дама, която става министър-председател на Израел през 1969 г. и трябва да се справя с тежък геополитически период. Войната от Йом Кипур от 1973 г. обаче ѝ коства поста, а до ден днешен оценката за работата ѝ е в двете крайности. Режисьор на филма е Ги Натив, а в останалите роли ще видим Лийв Шрайбър, Камий Котен, Лиор Ешкенази, Двир Бенедек и др.

Хелън Мирън в ролята на Голда Меир

Майкъл Кейн пък е голямата звезда във филма „Великият беглец“. Смята се, че това е последната роля на 90-годишния британец, тъй като той наскоро официално обяви, че се оттегля от киното. Кейн е в ролята на Бърни, който организира невиждано бягство от старчески дом, за да бъде част от специално събиране на военни ветерани на плажа в Нормандия. Освен че е символ на едно изчезващо поколение, Бърни ни показва и какво значи да имаш 60 години брак и какви са уроците от живота. Режисьор на филма е Оливър Паркър, а на Майкъл Кейн партнират Гленда Джаксън, Джон Стандинг, Волф Калер, Уил Флетчър и др.

Емблематичният италиански актьор Нани Морети също е част от тазгодишната Киномания с филма „Светло бъдеще“, на който Морети е и режисьор. Тази фина комедия ни среща с филмовите клишета чрез разказ за снимачния процес на последната продукция на един отегчен актьор. Уви, той е в творчески блокаж, който пък резонно рефлектира и върху личния му живот. Морети е в ролята на режисьор, който се мъчи да направи филм на политическа тематика, чието действие се развива през 1956 г. Уви, нищо в живота му не е наред – освен че дъщеря му не се интересува от него, и продуцентът на филма май ще фалира. Как ще се измъкне и ще се измъкне ли изобщо персонажът на Морети? Гледайте „Светло бъдеще“ и ще разберете.

В останалите роли ще видим още Маргерита Буй, Силвио Орландо, Матийо Амалрик, Йежи Щур и др.

И за финал – нещо по-голямо и от нас самите

Последният филм от селекцията в този текст е посветен на китовете. Документалната продукция „Китовете, пазители на планетата“ на Жан-Албер Лиевр е снимана в четирите краища на планетата ни и проследява песента на китовете по целия свят. И ако първоначално филмът започва с класически киноразказ, то скоро подходът на режисьора се променя и ни предлага оригинално решение.

„Китовете, пазители на планетата“ е прекрасен документален разказ за изключително важната тема за дивата природа, която ние, хората умишлено или съвсем неволно унищожаваме, макар че без нея сме загубени.

В Neterra.TV+ можете да гледате още много заглавия от тазгодишната Киномания, с които да запълните есенните дни или да организирате незабравима семейна киновечер. На които и заглавия да се спрете, няма да сбъркате, защото селекцията на фестивала е направена от човека, който живееше с киното, обичаше киното и искаше колкото се може повече хора да гледат качествени филми. И всички му се доверявахме, защото знаехме, че няма да ни подведе.

Това е Киномания – големи филми, големи емоции. Навсякъде, където ви се гледа.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *