Есенна реколта филмови заглавия

Ще направя едно признание – що се отнася до киното, аз съм строго консервативна и винаги избирам автентичното преживяване в киносалон, в който всички зрители се превръщат в едно цяло и заедно преживяват онова, което се случва на екрана. Ще трябва да призная още нещо обаче – все по-често осъзнавам, че стрийминг платформите са доста по-добро решение, когато искаме да гледаме нещо бързо, веднага или просто – където си поискаме. И макар в известен период от време да се правех, че тези платформи не съществуват, вече знам, че те са все по-важна част от ежедневието на модерния човек и… се гмурнах в тях.

В този ред на мисли днес ще ви представя кратък списък на някои от най-чаканите или отскоро налични заглавия в основните световни стрийминг платформим без този списък да претендира за изчерпателност или че е представителна извадка на най-добрите продукции.

Сериалите, сериалите – те да са живи

Започвам със сериала, който още от първия си сезон влезе под кожата ми и ме кара да настръхвам с всеки свой епизод. Да, става дума за Black Miror” – онази извратена психо поредица, чиито епизоди уж нямат нищо общо помежду си, но всички оставят траен белег в съзнанието на зрителите. И нормално – психариите, които задължително са обвързани с развитието на технологиите и навлизането им в живота на хората, в някои от епизодите са така зловещи, че искрено ни карат да се надяваме никога да не ги преживяваме наистина. В момента Сезон 6 на „Black Mirror” може да бъде гледан онлайн в Netflix, а част от актьорите в различните епизоди са Кейт Мара, Салма Хайек, Джош Хартнет, Арън Пол, Макъл Сера и др.

Немското чудо

Рязко се насочвам към Европа и немския сериал “Dear Child”, който се оказа едно от най-чаканите заглавия тази есен в същата стрийминг платформа. И има защо. Продукцията е мрачен трилър, който обвива зрителите в мистерия и ги кара постоянно да се чудят какво се случва, изпускат ли нещо, дали са открили някаква следа или филмът целенасочено ги подвежда…

Сюжетът: Появата на непозната жена и дъщеря ѝ Хана, които са в особено физичеко и психическо състояние, провокира много въпроси, но основният е – имат ли някаква връзка с един мистериозен и все още неразкрит случайн на изчезване отпреди 13 години. Режисьори на сериала са Изабел Клеефелд и Юлиан Пьорксен, като всеки от тях е режисирал по три епизода от общо 6-те части на сериала.

Реверанс към Чарлз Дикенс

The Artful Dodger е друг съвсем пресен-пресен сериал, чието действие се развива в Австралия през 50-те години на XX в. Историята разказва за двойнствения живот на персонажа на Чарлз Дикенс – Хитрата лисица, който е част от втория му роман „Оливър Туист“. Томас Броуди-Сангстър е в ролята на Джак Доукинс, който пред обществото е хирург, но трудно успява да потушава страстта си към дребните незаконни дейности. Сериалът е част от стрийминг платформата Disney+ и ще може да бъде гледан в края на месец ноември.

Новото бижу на Дейвид Финчър

Добре де, тук съм открито пристрастна, защото, когато става дума за Дейвид Финчър, отговорът ми винаги е „Да“. В случая “The Killer” добавя и още две имена, които действат като магнит – Майкъл Фасбендер и Тилда Суинтън. И макар от световните критици да подочуваме, че сценарият е далеч от успешен, въпреки това Финчър явно се е справил със задачата да създаде увлекателен трилър. На тазгодишното издание на филмовия фестивал във Венеция „The Killer” бе в състезателната програма с филми като „Клети създания“ на Йоргос Лантимос, “Dogman” на Люк Бесон, “Maestro” на Брадли Купър и др. Филмът тръгва в стрийминг платформите от 10 ноември.

И като казахме „Маестро“…

…задължително включвам и този филм в настоящата селекция. Макар да не съм страстен фен на Брадли Купър, признавам, че е доста талантлив, а изборът му да изиграе легендарния композитор Ленард Бърнстийн е бая смела крачка. От достъпните материали за филма разбираме, че сюжетът ще ни разкаже за сложната връзка между Ленард и Фелиция още от първите им срещи през 1946 г., през двата им годежа, 25-годишния им брак и трите им деца. Всеки, който познава историята на именития композитор, знае, че някъде там в отношенията на композитора и неговата любима жена, се крият много по-сложни отношения и с други хора. Както вече споменах, „Маестро“ бе селектиран в състезателния конкурс на филмовия фестивал във Венеция, а чрез изпълнението на Брадли Купър в главната роля се говори, че актьорът се е прицелил директно в „Оскар“.

Няма как без Цар Футбол

Незвисимо дали сте футболни фенове или хич ви няма в този спорт, по-добре не пропускайте 6-серийната продукция “Messi Meets America”, която само преди броени дни се появи в Apple TV+. Сериалът проследява кариерата на една от най-големите звезди в съвременния футбол (ако не и най-голямата) от момента, в който той напуска европейските терени и заминава за САЩ, за да пише нова глава в спортния си бестселър. Американците знаят как се посрещат и как се отглеждат звезди във всяка една сфера, а също и как да ги представят най-бляскаво на екрана.

И за финал – краткото бижу

Последното заглавие, с което ще ви занимая, се нарича “The Wonderful Story of Henry Sugar”. Това е 40-минутен филм с режисьор Уес Андерсън, който е изграден от няколко по-дребни истории и една основна – тази за Хенри Шугър. Той притежава умението да вижда, без да използва очите си и може да предсказва бъдещето чрез една открадната книга. Късометражният филм е създаден от поетично педантичния Уес Андерсън по едноименното произведение на Роалд Дал, а в главните роли са убийствените Бенедикт Къмбърбач, Рейф Файнс, Бен Кингсли и Дев Пател. С две думи – абсолютно задължителен.

Не знам дали има опасност стрийминг платформите да подхранят още повече прословутия човешки мързел, но ако е така, то съм спокойна, че поне ще има достатъчно качествени продукции, които да гледаме. И да, киното е създадено и винаги ще бъде предназначено за колективно преживяване с всичките му плюсове и минуси. Но новите зрители имат нови изисквания за визуалното изкуство и то трябва да се приспособява и към тях. Поне засега го прави блестящо именно чрез стрийминг платформите, които се оказват идеалната среда за новите филмови форми.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *