Матю Пери: самотният човек, който разсмиваше света

Чандлър. Така светът познава Матю Пери. Шестият приятел от обичания по целия свят ситком „Приятели“.

Но Матю Пери е много повече от сценичния си образ. Мати, както го наричат неговите приятели и семейство, като че ли разкри истинската си същност пред света едва когато същият този свят го загуби.

Неговата болка, борбата му със зависимостите, самотата и прекомерната му неувереност, съпровождали го почти през целия му живот, едва след смъртта му показаха, че Чандлър е бил маската, зад която Матю Пери тайно е страдал, разсмивайки целия свят с шегите си. Малка част от това той разкри миналата година, когато публикува автобиографията си в книгата „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“.

Матю и детството

Mатю Лангфорт Пери е с канадско-американски корени. Роден е на 19 август в Масачузетс, в семейство на журналистка и актьор. Малко след раждането му, неговите родители се разделят и още като бебе той се премества с майка си в Канада.

Интересен е фактът, че майка му – Сюзън Пери, работи като прессекретар на канадския министър-председател Пиер Трюдо. Той е баща на настоящия министър-председател Джъстин Трюдо, който е бил съученик на Матю в Отава. В едно интервю Пери се шегува, като разкриwa, че заедно с негов приятел са набили Трюдо-младши:

И двамата го набихме. Не си спомням защо … мисля, че беше по-добър от нас в някакъв спорт. Така че беше чиста завист.

Майката на Матю Пери се жени повторно. Години по-късно баща му също създава друго семейство, но до последния си дъх, Матю бе близък както с биологичния си баща, така и с доведения си. Двамата бащи бяха част от малцината, които присъстваха на погребението на американския актьор.

Матю преди „Приятели“

Матю Пери е голям фен на тениса. От малък той тренира усилено и има своите победи на терен. Но страстта по актьорското майсторство надделява и в началото на 80-те години той играе малки роли в няколко телевизионни продукции. Пробивът му е през 1987 г. с главна роля в телевизионния сериал „Втори шанс“. 

В началото на 90-те Пери дочува, че ще започват снимки за нов сериал и се явява на кастинг. По онова време за ролята на Чандлър се изреждат много кандидати, но както продуцентите казват – това е специфична роля, за която се изискват конкретни качества. И Марта Кауфман вижда в Матю Пери перфектно изградения образ на Чандлър от „Приятели“.

По това време обаче Матю има вече подписан договор с друг сериал, който по ирония на съдбата се нарича „Приятели като нас“. За голяма радост на всички нас, този сериал не се реализира след заснетия демо епизод. Така съдбите на Чандлър Бинг и Матю Пери се пресичат на дивана в емблематичното кафене Central Perk.

Пери среща Бинг

Безспорен е фактът, че Пери е най-добрият избор за ролята на Бинг. Той идеално влиза в ролята на Чандлър – царят на сарказма със скучна работа, която никой не знае каква точно представлява, с прекрасното си присъствие на екрана и вечните шеги.

Някъде там, сигурна съм, че мнозина от вас, също като мен, виждаха Матю и Чандлър като един и същ човек. И донякъде това може би е било така. В едно интерю, водещият задава въпрос към шестимата приятели – кой от вас е най-близо до актьорският си образ? Всички в един глас отговарят – Матю!

Имало е момент, в който образът на Чандлър се е водил повече от Матю, отколкото от написания сценарий. Такъв случай е моментът, в който по сценарий Чандлър изневерява на Моника. Пери не се съгласява на това, защото преценя, че така ще разтрои публиката. И за което може да му бъдем безкрайно благодарни.

„Приятели“ е трамплинът за Матю Пери в много отношения. Мечтал дълго време за слава, той изведнъж се превръща в един от най-разнаваемите хора по света, има огромна сума пари в банковата си сметка и среща не една или две красиви жени по време на снимките. Именно по време на снимките пламва искрата между него и Джулия Робъртс.

След участието си в един от епизодите на Приятели, двамата имат кратка връзка, която, за огромно учудване, прекратява самият Матю Пери. След години той ще сподели огромната си обич към Джулия Робъртс така:

Срещата с Джулия Робъртс беше твърде много за мен. Бях сигурен, че тя ще скъса с мен. Никога не бих могъл да бъда достатъчен за нея. Така че, вместо да се изправя пред неизбежната агония от загубата ѝ, аз скъсах с красивата и брилянтна Джулия Робъртс.

За съжаление, до последният си дъх, Пери не можа да намери своята голяма любов, с която да сподели страхове си. Вместо това, именно по време на снимките на Приятели, неговите зависимостти се задълбочават. И макар един нелеп инцидент с джет да е повод за тях, в книгата си, Матю Пери споделя, че зависимостта към алкохола винаги е била заложена в него. Но за тази част от живота му може да прочетете навсякъде. Тук няма да обърна внимание на това.

Мати и неговите приятели

Може би никой от нас не си даваше сметка колко близки са били шестимата актьори извън снимачната площадка. Рейчъл, Рос, Моника, Фийби, Джоуи и Чандлър всъщност остават заедно като Дженифър, Дейвид, Кортни, Лиза, Мат и Матю. Актьорите запазиха повече от 2 седмици мълчание след смъртта на Пери, с мобла към публиката да бъдат оставени спокойно да изживеят мъката си по загубата на техния приятел. Накрая те изразиха своята почит с различни, кое от кое по-емоционални, съобщения в социалните медии.

Пръв беше Мат Лебланк. Най-добрият приятел на Чандлър, нарече Матю свой брат:

С натежало сърце се сбогувам. Времето, което прекарахме заедно, честно казано беше един от любимите моменти в живота ми… Разпери криле и лети, братко, най-накрая си свободен. Много любов…

Носят се слухове, че Анистън е приела най-тежко загубата на своя приятел. В трогателно съобщение до публиката, тя пише:

Мати, обичам те толкова много и знам, че сега си в пълен покой и далеч от всякаква болка. Говоря си с теб всеки ден… понякога почти те чувам да казваш: „Можеш ли да бъдеш по-луд?“

Толкова съм благодарна за всеки миг с теб, Мати, липсваш ми всеки ден„, написа в своя Instagram актрисата Кортни Кокс.

Лиза Кудроу благодари за всички моменти, в които нейният приятел я е разсмивал така, че да я болят мускулите:

Благодаря ти за най-добрите 10 години, които човек може да има. Благодаря ти, че ми вярваше. Благодаря ти за всичко, което научих за грацията и любовта, чрез това, че те познавах. Благодаря ти за времето, което имах с теб, Матю.

„Ти имаше сърце. С което беше щедър, и сподели с нас, така че ние да можем да създадем семейство от шестима непознати. Тази снимка е от един от любимите ми моменти с теб. Сега тя ме кара да се усмихвам и да скърбя едновременно. Представям си те там горе, някъде, в същия бял костюм, ръцете в джобовете ти, и ти оглеждаш, казвайки – „Дали може да има още повече облаци?“, написа актьорът Дейвид Шуимър, качвайки снимка на двамата актьори в една от емплематичните сцени в сериала „Приятели“.

Светът без Чандлър

По желание на близките на Матю Пери погребението му се състоя в тесен семеен и приятелски кръг. На него присъстваха семейството на актьора и останалите петима актьори от сериала „Приятели“. На погребението не бяха допускани журналисти, фотографи и фенове на Пери. Някак в тишина и мир той бе изпратен в последния си земен път.

И в ушите ми звучи „Може ли да бъде по-тъжно“ … но после се сещам за безбройните пъти, в които съм гледала „Приятели“, моментите, в които шегите на Чандлър са вдигали духа ми. Всъщност, мечтата на Матю Пери да разсмива света се случи. Тъжният човек, който разсмиваше света. Това за мен е Матю Пери и знам, че той е много повече от онова, което приемахме като Чанлър в сериала „Приятели“.

Той успя да помогне не само на феновете си, но и на мнозина борещи се със зависимости хора. Затова си заслужава да смоменем вече работещия сайт в помощ на хора, страдащи от различни зависимости, кръстен на фондацията на Матю Пери.

Смехът е начинът да помогнеш на близък. Също смехът е маската, зад която криеш болката си. Вярвам, че някъде по средата е великият баланс на човешкото съществуване. Вярвам и че Матю Пери се усмиха отгоре. А това беше моят личен трибют към любимият ми екранен образ – Чанлър Бинг и неговият ангел – Матю Пери.

Коментари

Сподели
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *