CineLibri в Neterra.TV+ | Най-добрата комбинация от литература и кино

Къде се крие най-голямата магия – в киното или в книгите? Можем ли изобщо да ги съпоставяме, можем ли да ги сравняваме? Всъщност, подобно колебание не е необходимо, особено когато на хоризонта се задава фестивалът CineLibri – най-добрата комбинация между филмовото изкуство и литературното майсторство.

И тази година, вече по традиция, фестивалът CineLibri намира своето място онлайн в платформата Nettera.TV+. 31 заглавия от програмата на фестивала може да бъдат гледани онлайн, а това означава свобода кога, къде и как да се насладите на всички филми, които ви грабнат окото.

Тази година разнообразието е огромно и за да не съм голословна, минавам директно на заглавията и, честно да ви кажа, качеството е адски високо.

Звездите на европейските фестивали

Започвам с едно заглавие, което не бива да пропускате, а именно „Страсти в кухнята“ на Тран Ан Хунг. Филмът спечели наградата за най-добра режисура на фестивала в Кан тази година и бе в състезателната програма за „Златна палма“. Филмът е създаден по книгата на Марсел Руф от 1924 г. „Животът и страстта на Доден-Буфан, Гурме“. Продукцията разказва за кулинарката Южени, която споделя живота си в последните 20 години с изтънчения гурме познавач Доден, тъй като работи за него. В главните роли имаме удоволствието да гледаме изящната Жулиет Бинош и блестящия Пиер Ганер. Ако готвенето за вас е изкуство и изпитвате истинско удоволствие от филми, посветени на високата кулинария, то това заглавие определено ще бъде по вкуса ви.

„Любо“ на Джорджо Дирити бе в състезателната програма на фестивала във Венеция. Сюжетът на филма се развива през 1939 г., а главният персонаж е Любо Мозер, който е извикан да отбие военната си служба в швейцарската армия. Любо е част от Енишите и затова полицията отнема децата му, като част от държавния проект „Уличните деца“. Това принуждава Любо да се впусне в търсене на децата си и на тежко отмъщение.

С награда за най-добра актриса (Алма Пойсти) на фестивала в Гьотеборг и с номинация за най-добър филм на същия форум, както и с престижно участие на фестивала в Ротердам, филмът „Четирима непораснали възрастни“ ни среща с непопулярната тема за семейната полигамия. Когато в една двойка на средна възраст настъпва криза заради изневяра, се стига до решението двамата да отворят брака си и да се впуснат във връзка с друга двойка.

Прословутото тематично разнообразие на фестивала CineLibri

Фестивалът CineLibri е известен не само с качествените заглавия, които селектира, но и с широката тематична гама, в която се разпростират продукциите. Тази година също не е изключение.

„Възходът и падението на другаря Зило“ е адаптация на едноименния албански роман на Дритеро Агори, написан през 1972 г. Сюжетът се развива по време на Съветския режим през 70-те години. Главният персонаж е другарят Зило от Министерството на културата. Той кара писателката Демка да пише за него невероятни речи и доклади за странните му теории, само и само за да впечатли по-висшите членове на партията.

Копродукцията между Австрия, Германия, Швейцария и Чехия – „Алма и Оскар“, пък ни прави свидетели на изгарящата връзка между прочутия австрийски художник Оскар Кокошка и Алма Малер.

Една от френските продукции  „Мария Монтесори: Новата жена“, разказва за Мария Монтесори, чиито педагогически методи и до днес са изключително популярни в детското възпитание. Оставаме на френска вълна със „Само ние двамата“ на Валери Донзели с Виржини Ефира и Мелвил Пупо. Филмът разказва за безусловната любов на една жена към перфектния мъж, който постепенно се оказва перфектен основно в създаването на токсична и опасна връзка. „По черните пътеки“ на Дени Имбер пък разказва за известния писател и изследовател Пиер, който след нелеп инцидент, след който изпада в кома, решава да опознае Франция… пеша. „Звярът“ на Бертран Морело с Леа Сейду ни пренася едновременно в три години – 1910, 2014 и 2044 г., и ни среща с Габриел, която иска да се „изчисти“ от силните емоции, предизвикани в предишни нейни животи.

Няма как да бъде пропуснат и новият филм на Франсоа Озон, озаглавен „Престъплението е мое“, който разказва за бедна актриса, обвинена в убийството на известен продуцент. Тя успява да докаже, че всичко се е случило при самозащита и кариерата ѝ тръгва стремглаво нагоре. Истината обаче винаги излиза на повърхността… Престъплението е мое

Италианските бижута на CineLibri

Филмите от Италия също са силно застъпени тази година и има защо. Започваме с любопитния “Плитката” на Летисия Коломбани, разказващ за три напълно непознати жени, които обаче са силно свързани помежду си. “ „Прекрасно лято“ на Лаура Лукети пък ще ни пренесе в света на 17-годишната Джиниа, която навлиза в света на възрастните чрез неочакваните емоции, които започва да изпитва, след като се запознава с Амелия. Това ли е пътят, който трябва да измине Джиниа, за да разбере коя е?

Сред италианските заглавия едно от предложенията, които не бива да пропускате, е „Умберто Еко: Библиотеката на света“ на Давиде Ферарио, чрез който ще надникнете в най-интимния и загадъчен свят – библиотеката на големия писател. Новият филм на Роман Полански – „Дворецът“, бе посрещнат „на нож“ от критиката във Венеция и дори само този факт трябва да е абсолютно достатъчен, за да ви накара да го гледате и да разберете откъде идва „големият шум“ около тази творба.

И още няколко заглавия, на които да обърнете внимание

Няма как да пропуснем българското заглавие в онлайн изданието на CineLibri в Nettera.TV+. Това е новият документален филм на Милена Фучеджиева – „Ваймар Експрес“. Филмът ще ни запознае с Европейския писателски съюз и пропагандата на Гьобелс за културното господство на нацизма в Европа, която въвлича след себе си писатели като Фани Попова-Мутафова, Робер Бразийяк и Кнут Хамсун.

„Истории, които не са за разказване” е испански филм на режисьора Сеск Гай, който се състои от пет комедийни новели и ни разкрива емоционалния свят на петимата главни персонажи.

Друго документално заглавие, което си струва да гледате, е “Всичко за Мартин Зутер. Освен истината“, който разказва за романите на Зутер, но чрез игрални елементи. Режисьор е Андре Шафер.

За любителите на модата и големите имена в бранша задължителен е филмът „Високо и ниско: Джон Галиано“. Документалната продукция на Кевин Макдоналд (режисьор на продукциите за Боб Марли и Уитни Хюстън, но и на игрални постижения като „Последният крал на Шотландия“), разкрива страна от скандалния живот на гениалния Джон Галиано, който с годините успя да направи така, че хората или много да го обичат, или искрено да го мразят.

Полският „Филип“ на Михал Квечински е историческа драма, разиграваща се през 1943 г., в която главният персонаж – полски евреин, успява да се измъкне от гетото във Варшава. Той започва работа като сервитьор във Франкфурт, представяйки се за французин, и успява да отмъсти на нацистите по особено оригинален начин.

Има и още…

Да, има още заглавия от селекцията на CineLibri 2023, които можете да гледате онлайн само в Nettera.TV+, но ще ви оставя сами да откриете интересните им сюжети и страхотни обрати. А те са много.

Знаете ли, вечният спор кое е по-добро – книгата или адаптацията по нея, е малко безпочвен и фестивали като CineLibri доказват, че няма победител. Писаното изкуство живее съвсем друг живот на екрана и това е най-хубавото.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените

Последвай ни