Sofia MENAR 2023: Екзотично кино за почитатели

Ако сте почитатели на източното кино, то запазете си датите от 16 януари до 5 февруари за фестивала Sofia MENAR.

15-тото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка ще се проведе, както онлайн, така и в кината. Това ще се случи на платформата на Neterra.TV+, като фестивалът ще предложи на зрителите си много пълнометражни, документални и специално селектирани филми, като акценти тази година са филмите на иранските режисьорки и отбелязването на 15-тата годишнина на Sofia MENAR.

Sofia MENAR 2023 се организира за 15-та поредна година от “Позор” и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят.

Програмата представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка, като включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им.

Източното кино е изключително любопитно. То предлага интересна концепция за различно от комерсиалното кино, различен поглед и култура към така обичаните от зрителите фундаментални теми. Ако никога не сте имали близка среща с киното на Близкия Изток, то сега е моментът да го направите и сме сигурни, че ще си харесате поне по няколко заглавия, които да изгледате.

Ние сме избрали няколко филма за вас от различни страни и региони. А цялата програма може да откриете на платформата на Neterra TV+.

Повече за програмата и как да гледате, може да откриете тук.

 

На фокус: Иранските режисьорки

Тук може да видите три разкошни филма. Първият е „Като Слънцето и Луната“ от 2021 година на режисьора Сетаре Ескандари. След смъртта на мъжа си, Бибан дава обет за мълчание и повече не проговаря. Остава в къщата на своя свекър, за да отгледат заедно сина й. Животът й е пуст, докато един ден в града не се завръща Хамраз, една изгубена любов от младостта.

Следват го Домино на Лале Барзегар и Баща под въпрос“ на Сепиде Мирхосейни. Първият разказва за младата Ялда, която се опитва да се помири със съпруга си, защото се страхува от мнението на околните. Когато и двамата решават, че повече не могат да живеят заедно и трябва да се разделят, Ялда е принудена да се върне при родителите си. Вторият разказва за мъж, който се грижи за дъщеря си, от която пази голяма тайна след сериозна житейска трансформация. След смъртта на баща му животът му е на път да се преобърне, след като брат му го заплашва, че ще разкаже историята му, ако не се откаже от семейното наследство.

 

 

15 години MENAR

Тук селекцията е още по-богата и представя на зрителите по-стари заглавия, които са минали през фестивала в годините. Нашите акценти попадат на заглавията „Дървото на сънищата от 2014 година, който разказва историята на Джасим, който е все по-отчужден от семейството си. Разговаря рядко с жена си и не обича да се спира при дъщеря си, която е родена с малформации. Мечтае си за здраво дете, но се опасява, че тъжната съдба на първородната му дъщеря ще се повтори.

Към него добавяме романтичния „Бучка захар“ от 2011-та – в семейството на Пасандиде предстои голям празник. Младата красавица ще се омъжва. Четирите по-големи сестри се завръщат в семейния дом, за да помогнат на майката да подготви традиционните ритуали по време на церемонията. И третият ни акцент е „Дъжд от пот“ от 2017-та, в който Мбарек обработва наследствено парче земя в мароканско селце и това е всичко, което има: имуществото и прехраната му. С баща на легло, бременна жена и болен син животът на Мбарек не е лесен.

Сред другите заглавия, които може да откриете тук са „Да пишеш по снега“, „Безгрижие“, „Италия, Италия“,Майчинство“, „Такси за случайни съдби“ и още.

Игрални и документални филми

MENAR всяка година успява да ни изненада приятно. Селекцията им разделена на документално и игрално кино от Близкия Изток и тази година е на много високо ниво.

 

Всички заглавия може да откриете на платформата, но ето ги и нашите фаворити в категорията за игрално кино:

 

По тънък лед

Юнес не може да се примири с властния характер на баща си и вече 24 години живее далеч от родния дом. Днес му предстои изпитание: връща се вкъщи за една семейна сбирка. Всички роднини са нащрек как ще завърши всичко.

 

 

Постер на филма "Олимпия"Олимпия

Филмът представя историята на Илгар Сулейманов, бронзов медалист от Олимпиадата в Москва през 1980 г. Забравил за славата и професионалния спорт, сега Илгар живее в родния си град и преподава физическо възпитание в местното училище.

 

 

Постер на филма "Орехово дърво"Орехово дърво

Хаяти е успешен млад писател и учител по литература, който търси вдъхновение за новата си книга, но миналото му е стъпило здраво на врата и не му дава да вдигне глава. Жена му го напуска, а изсъхнал орех постоянно го връща към стари спомени.

 

 

Постер на филма "Нагрес"Наргес

Наргес е жената-блян за Хусейн: красива, приветлива, винаги готова да го последва и да го изслуша. А най-голямата мечта на Хусейн е да се ожени и да бъде богат, за да е щастлива жената до него.

 

 

А от документалното кино сме си избрали:

 

Постер на документалния филм "Около света за 1000 дни"

 

Около света за 1000 дни

Фредрика решава да предприеме най-голямото предизвикателство в живота си. И да се впусне в едно дълго приключение с велосипеда си по целия свят.

 

 

 

Постер на документалния филм "Когато музиката разказва истории"Когато музиката разказва история

Дорота и Катержина заминават за Централна Азия, за да съберат автентична музика от региона и да се потопят в местната атмосфера, благодарение на разказите на хората от Казахстан, Киргизстан и Монголия.

 

 

 

Постер на документалния филм "Каракорум: там, където човекът и планината се срещат"

 

Каракорум: Там, където човекът и планината се срещат

Наричат магистралата „Каракорум“ осмото чудо на света. Мястото, където планината и човекът се срещат. Пътят е дълъг 1300 км и е изграден в рамките на 12 години, от 1966 до 1978 г. Каним ви на едно незабравимо пътешествие сред красотата на Каракорум.

 

 

 

Постер на документалния филм "Кодокуши" Кодокуши

Кодокуши е японски термин описващ смъртта на самотни хора, които умират в жилищата си и известно време смъртта им остава неустановена от околните. Норихито работи във фирма, специализирана в почистването на домовете на починали самотници.

 

 

 

Останалите филми от секцията за документално кино ще откриете на платформата на NeterraTV+. И освен да ви пожелаем приятно потапяне в един различен и изключително екзотичен свят друго не ни остава.

 

Приятно гледане на Sofia MENAR!

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *