Крисчън Бейл – човекът хамелеон

На 49 години, които отбелязва в края на този месец, Крисчън Бейл изглежда по-добре от всякога и безспорно е един от актьорите, които бихме гледали във всичко. Той е интересен и вълнуващ точно толкова, колкото и филмите, които снима. И точно толкова различен винаги. Крисчън Бейл е от онези актьори, които порастват и остаряват красиво и секси.

Бейл стартира кариерата си като много млад.

Tой е само на 12 години, когато прави първата си роля, която е телевизионна продукцията „Анастасия: Тайната история на Анна“, която разказва за руската принцеса. Само година по-късно прави и първата си голяма роля на голям екран.Тогава е само на 13 години. Филмът е „Империя на слънцето“, режисиран от Стивън Спилбърг. Тогава Бейл се появява на първия си червен килим и се сблъсква със славата. Именно този му опит за малко да го откаже от кариерата на актьор. Известността не му понася. И до днес той е човек, който кара един поостарял американски „Форд“, не се облича специално, когато излиза на разходка и живее далеч от шума и суетата, заедно с жена си и децата си. Когато се вижда с журналисти, което е доста рядко, го прави в малки крайпътни закусвални и кафенета близо до дома му.

Може би това се дължи и донякъде на факта, че Крисчън Бейл не е американец, той идва от добрия, стар и мокър Уелс, където освен качествено уиски и бира, очевидно се произвеждат и добри актьори. Родителите му – цирков артист и пилот, се местят често и през ранните си години Бейл живее в Уелс, Англия, Португалия и Америка. В крайна сметка причината да иска да е актьор се повлиява именно от начина му на живот.

Докато е в Лондон малкият Крисчън участва в театрална продукция на сцената на известния West End Theater. Тъй като по никакъв начин не е отдаден на светския живот, което пък е един от големите му плюсове, Бейл е отдаден на 100% на ролите, които играе. Свалянето и качването на килограми е една наистина малка част от това, което прави. Но е най-ярката, може би защото е най-видима. Бейл работи на еднакво ниво, както с тялото си, така и с мозъка си.

Крисчън Бейл в кадър от филма "Батман"

До края на 90-те години, Крисчън Бейл страни изцяло от всякакъв живот, който не е свързан с това да снима филми, някой сериал или да играе на сцена.

Макар между 1987-а, когато прави ролята си в „Империя на слънцето“ и получава първата си награда за млад артист от National Board of Review и 2000-а, когато снима „Американски психар“, да е работил в близо 14 продукции, включително е снимал две адаптации по Шекспир –  „Хенри V“ и „Сън в лятна нощ“, той не е онова, което можем да наречем звезда. Въпреки това, без да го е търсил изведнъж се оказва любимата знаменитост на онлайн потребителите, когато идва бумът на интернета, може би защото за живота му се знае прекалено малко. Някъде по същото време се появява филмът „Американски психар“ – недооценена брутална адаптация по кошмарно-кървавия-секс-социопатичен роман на Брет Истън Елис. В началото за ролята е избран Леонардо Ди Каприо, но той отказва.

Крисчън Бейл в ролята на Патрик Бейтман е именно онова, което романа на Елис заслужава. Авторът намира своя великолепен психар – изтънчен, секси, луд – като самия Елис донякъде, но с визията на Бейл. Двамата правят чудесна кино симбиоза от най-добрия вид. Бейл е онзи Патрик Бейтман, който романът заслужава. И макар адаптацията да не е оценена високо, то изпълнението на Бейл не остава незабелязано. Тогава той е само на 26 години и печели една награда за изпълнението на Патрик Бейтман от Awards Circuit Community Awards. Този успех го поставя в светлината на прожекторите, макар на него да не му се иска. Малко преди това и след него Бейл дори обмисля да се откаже от актьорството, заради цялата истерия. А ние му благодарим, че така и не го прави.

След „Американски психар“ Бейл продължава да работи с пълна сила.

Снима „Шафт“ със Самюел Л. Джаксън, „Капитан Корели“ и „Царството на огъня“. Прави и „Еквилибриум“, което общо взето е странна адаптация по „1984“ на Оруел. Филмът не е нищо особено. По никакъв начин не може да се мери с „Бразилия“ на Тери Гилиъм. Но Бейл си заслужава всяка минута. След „Еквилибриум“ Бейл се оттегля за малко, за да се подготви за ролята си в „Механикът“. За изпълнението на болния шизофреник Тревор Резник – едно от най-брутално добрите изпълнения на Бейл до момента, той сваля над 30 килограма. Докарва се до скандалните 48 килограма живо тегло. Продуцентите дори започват да се притесняват, че Крисчън Бейл ще навреди на здравето си жестоко, ако продължава и снимат филма по-бързо от предвиденото.

Крисчън Бейл в кадър от филма "Механикът"

Но само година по-късно Бейл отново е във форма – с плочки и всичко необходимо, защото идва времето на ерата Батман. Неговият Брус Уейн е сложен и мислещ. Той има история, която въпреки, че е мелодраматична го е оформила като човека, който е днес. И това стои добре. По време на прослушването за Батман Бейл работи с персонажа по различен начин. Някак е убеден, че продуцентите и Кристофър Нолан не харесват неговата версия на прочутия супергерой. „Но пичът има проблеми, все пак броди през нощта облечен като шибан прилеп.“, казва години по-късно в едно свое интервю.

И това е ключът към успеха – Крисчън Бейл става новия Батман.

Нещо се отключва по същото време. Бейл започва да прави велики роли в доста добри продукции, макар за него комерсиалният успех да няма особена стойност.

В периода на всичките филми за Батман, Бейл снима „Престиж“ отново с Кристофър Нолан, „Зората на спасението“ с Вернер Херцог, ужасния тотален провал „Терминатор: Спасение“, „Обществени врагове„. И разбира се, „Боецът“, за кого отново претърпява физическа трансформация и печели „Оскар“ – заслужен от начало до край.

Когато приключва с Батман Бейл снима „Американска схема“ – великолепният филм на Дейвид О. Ръсел от 2013-а, която му носи втора номинация за „Оскар“, а за ролята си на измамника. Бейл качва близо 20 килограма и се превръща в плешив миловиден шишко.

Крисчън Бейл в кадър от филма "Американска схема"

В следващите години Крисчън Бейл е номиниран за „Оскар“ два пъти – за ролята си на дребна финансова риба, която усеща предстоящата финансова криза в Америка през 2008-а, във филма „Големият залог“ и като вицепрезидента Дик Чейни във „Вице“, който разказва за първия мандат на президента Джордж Буш. После му свалихме шапки като го гледахме като Кен Майлс във великолепната автомобилна драма, базирана на реални събития „Форд срещу Ферари“. А последно го видяхме като детектива Огъстъс Ландор в готическата крими-драма на Netflix – The Pale Blue Eyes.

Това, което повечето хора харесват в Крисчън Бейл, освен актьорските му умения, е начинът по който пораства в Холивуд – с класа, стил и високо качество. Като истински британец. И в негова чест си казваме „Наздраве!“ На 48 години Крисчън Бейл е вълнуващ и величествен, като ролите, които прави.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *