Sofia MENAR ви среща с киното на Азия

Sofia MENAR

Ако сте почитатели на източното кино, то запазете си датите от 15 януари до края на месеца за фестивала Sofia MENAR. Независимо от обстановката и затварянето на кината, 13-тото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка ще се проведе! Този път обаче Sofia MENAR ще се случи онлайн – на платформата Neterra.TV+. Фестивалът ще предложи на зрителите си 30 пълнометражни и 12 късометражни филма, като фокусът ще бъдe върху киното на Турция.

Източното кино е изключително любопитно. То предлага интересна концепция за различно от комерсиалното кино, различен поглед и култура към така обичаните от зрителите фундаментални теми. Ако никога не сте имали близка среща с киното на Близкия Изток, то сега е моментът да го направите. Сигурни сме, че ще си харесате поне по няколко заглавия, които да изгледате.

Избрали сме няколко филма за вас от различни страни и региони. А цялата програма на Sofia MENAR може да откриете на платформата Neterra TV+. Освен да ви пожелаем приятно гледане, друго не ни остава.

Цигански романс / Турция

man and woman looking at mirror

Един от акцентите в тазгодишната селекция на режисьора Огузхан Йълдъз е отличен с наградата за най-добър филм на фестивалите в Истанбул и Антакия. Филмът представя историята на Алиджан, който живее в циганската махала на Истанбул и всички го познават като Ром. Цигулката е целият свят на Алиджан. Изкарва си прехраната като музикант в нощен клуб на цигански бос, а в свободните вечери свири на брега на Босфора. Запомня всичко по слух, защото никога не е учил и дори не познава нотите.
Една вечер преподавателка от музикалната академия чува нежните звуци на цигулката му покрай брега и го кани в академията. Дори животът на Алиджан винаги да е бил цигански романс, днес е на път да се превърне в класическа симфония. Новата среда му предлага сигурност и приятели, но е пълна и с врагове, защото светът е готов за музиканта Ром, но не всички са готови да приемат рома Алиджан.

Едва шест милиона и половина / Иран

a man in jail

Напрегнатият трилър на режисьора Саид Рустаи, с награди на Международните филмови фестивали в Токио и Цюрих, ни въвлича дълбоко в подземния свят на Техеран. Там властва недостижимият Насер, чийто живот се вгорчава, когато по следите му тръгва разгневеният детектив Самад. След серия от полицейски акции срещу наркотрафиканти, Самад стига до човек от кръга на Насер. Присъдата, която очаква големия бос е смърт чрез обесване, но преди това му предстои друго изпитание – възмездието на всички, попаднали в затвора, благодарение на него.

Момичето и морето / Казахстан

a man and a woman

Асел не се примирява със своя ограничен живот и въпреки физическите затруднения иска да живее като всички останали. Мечтае да намери човек, с когото да споделя радости и неволи и да създаде идеалното семейство, което е виждала само на телевизионния екран. За да сбъдне своята мечта, Асел е решена да стигне чак до морето, защото знае, че то сбъдва най-съкровените желания.

Между стената и света / Палестина

human in the dark
Самир Кумсие, който е сценарист и режисьор на този документален филм, решава да приеме предизвикателството да обиколи света с един от най-ограничаващите паспорти – палестинския. За период от три години и безброй опити за издаване на визи, той поема към света отвъд стената и успява да стигне до най-отдалечената точка, която палестинец може да посети без виза – Еквадор и джунглата на Амазонка. По пътя си среща десетки интересни личности, които му помагат да премине през стените, които съвременното общество издига пред жителите от определени райони на света.

Дневникът на рибаря  / Камерун

sky and human face
12-годишната Ека намира своя кумир в лицето на пакистанката Малала Юсафзаи и решава, че и тя трябва да направи нещо добро. Ека се изправя пред предизвикателството да преподава на момичетата в малко рибарско селце, нещо немислимо до този момент в регион, където само на момчетата е позволено да пристъпват училищния праг. Новото поприще на Ека ще й навлече неприятности с нейния баща.

Лица и стъпки / Турция-Саудитска Арабия

Mekka and pilgrimage

Мащабен проект, заснет в свещените градове Мека и Медина, с изключителни кадри на милиони вярващи, тръгнали на тържествено поклонение. Хаджът в Забранената джамия е сред 5-те стълба на исляма и всеки мюсюлманин е длъжен да изпълни ритуала поне веднъж в живота си, ако му се удаде възможност. Филмът осигурява достъп за всички немюсюлмани до свещените градове Мека и Медина.

Пънк завинаги / Франция-Мароко

a dancer

Стоф е от Казабланка и пънкът е неговият живот. Той е лицето на бунта на младите срещу консерватизма на мароканското общество. Той живее в страна на традиции, но не спира да гледа към модерното. Стреми се към свободата, а е заобиколен от морал и рестрикции. Никога не изневерява на себе си, дори понякога да плаща висока цена за това. Неговата религия е далеч от каноните на исляма, а храмът е в сърцето му и се нарича пънк.

Ако искате да научите още за световното кино, може да прочетете: Световното кино, което идва в дома ви

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *