Наздраве! Сър Антъни Хопкинс на 83!

Сър Антъни Хопкинс се ражда в един от любимите дни на почти цялото човечество – 31 декември! През 1937 г. в Маргам, Уелс. Малкият Антъни е роден в семейството на Мюриел Ан Йейтс и Ричард Артър Хопкинс, който е пекар. Родителите му са с наполовина уелски и наполовина английски корени.

Ранните години

Повлиян от Ричард Бъртън, Антъни Хокинс решава да учи в Колежа по музика и драма, и завършва през 1957 година. След осем години той се мести в Лондон и се присъединява към Националния театър, като е поканен лично от сър Лорънс Оливие. Антъни Хопкинс дълги години играе само на театрална сцена, докато през 1967-а не заснема първия си филм, при това за телевизията. Филмът е A Flea in Her Ear.

антъни хопкинс

От този момент нататък той започва да се радва на все по-успешна кариера както на малък, така и на голям екран. Трябва да минат много години, за да може сър Антъни Хопкинс да постигне международните успехи, които познаваме днес, както и да стане известен със забележителния си актьорски стил.

Кариера

През 1977-а той се появява в два големи филма: „Далечният мост“ с Джеймс Каан, Джийн Хекман, Шон Конъри, Майкъл Кейн, Елиът Гулд и Лорънс Оливие и Максимилиан Шел. А през 1980 г. работи по Човекът-слон с Дейвид Линч.

Като истински британец сър Антъни Хопкинс не може да избяга от Шекспир, пък и защо му е нужно – за един англичанин е чест да се снима или да играе на сцена, нещо от Шекспир.

В началото на 80-те сър Антъни прави една добра роля в „Отело“ и участва в телевизионната адаптация на „Парижката Света Богородица“. През 1987 година е награден с ордена на Британската империя, а през 1993-а получава рицарско звание и пред името му се слага титлата „сър“.

Възходът на 90-те

Началото на 90-те и изобщо това десетиление е чудесно за сър Антъни Хопкинс. Той участва във филми като „Часове на отчаяние“, „Хауърдс Енд“, „Остатъкът от деня“, „Легенди за страстта“, „Никсън“ и много други. Все високо оценени, както от критиката, така и от зрителите драми.

Но най-забележителният филм, който прави е под режисурата на Джонатан Деми и се нарича „Мълчанието на агнетата“. Сър Хопкинс печели „Оскар“ за най-добър актьор, получава статуетка BAFTA и публиката го аплодира широко и шумно. И до днес неговият Ханибал Лектър е един от най-известните психопати в киното, най-изтънченият сериен убиец, най-любимият канибал на публиката.

антъни хопкинс
Антъни Хопкинс в ролята на д-р Лектър

Днес този изтънчен сър, мъжът, който пише арии и опери, играе канибали и фини, изтънчени книжари, човек с талант и осанка, любимият мъж на интернет, на жените, на ценителите на киното, навършва 83 години.

Неговият талант заслужава поклон и по повод рождения му ден, ние сме подбрали няколко роли на сър Антъни Хопкинс. Знаем, че задачата е много трудна.

Истината е, че независимо от качествата на филма, в който участва сър Хопкинс няма слабо изпълнение. Избрали сме онези, които са ни вдъхновили, ентусиазирали и впечатлили.

Мълчанието на агнетата

Започваме с нещо тривиално за някои, когато говорим за сър Антъни Хопкинс и задължително за други, сред които сме ние. „Мълчанието на агнетата“ прави Антъни Хопкинс международна комерсиална звезда. Оскари, овации и онази тревожна физиономия на Ханибал Лектър са най-важните неща тук.

Човекът слон

Филм, който ще ви разплаче и трогне. Много преди „Мълчанието на агнетата“ Хопкинс влиза в ролята на д-р Фредерик Тривс в тази филмова адаптация на живота на Джоузеф Мерик, човек с тежки физически увреждания, живял в Англия в края на 19 век.

Легенди за страстта

В началото на 1900 година трима братя и техният баща, живеещи в отдалечената пустиня на Монтана, са засегнати от предателство, любов и война. Може би това е най-общия начин за описването на този филм, който е донесъл повече въздишки и сълзи на жените, от който и да било реално съществевущ мъж.

Чаринг крос роуд No.84

Базиран на книгата на Хелън Ханф историята проследява нейната кореспонденция с книжар от Лондон, която продължава близо 30 години. Двамата така и не се срещат, а когато тя най-после отива до британската столица, за да се види с него, него го няма. Трогателна любовна история, в която изтънченият сър Антъни Хопкинс стои като добре подвързан тон на величистве роман.

Амистад

Величествен филм на Стивън Спилбърг, базиран на истинските събития за бунта на робите на борда на едноименния кораб през 1839 година и съдебния процес след него.

Това е вторият филм, за който Антъни Хопкинс получава номинация за Оскар за ролята, в която играе американски президент. Първият път е през 1995 година за ролята на Ричард Никсън в „Никсън“.

Да срещнеш Джо Блек

Филмът събира отново на екран Брад Пит и Антъни Хопкинс. Хопкинс е богатият медиен магнат Уилям Париш, който води комфортен живот докато не се появява Смъртта с необичайно предложение – той му дава няколко дни да преведе делата си в ред, докато го вземе. Но Смъртта се влюбва в дъщерята на Париш и всичко се променя.

Хичкок

Антъни Хопкинс се променя до неузнаваемост, за да влезе под кожата на известният британски режисьор. Филмът проследява зараждането, случването и възторжените отзиви, които следват адаптацията на „Психо“ от хартия на голям екран.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *