София Филм Фест онлайн в Neterra.TV+: Кои са акцентите

28-ият Международен София Филм Фест предстои след броени дни, което означава, че отново столицата ни ще се превърне в град на киното, в който събитията ще преливат едно в друго. Този емблематичен фестивал вдъхва културен живот, води световни звезди и показва многообразието на киното във всичките му разновидности.

И тази година София Филм Фест ще може да бъде гледан онлайн в Neterra.TV+. От 15-ти март всеки киноман ще може да види изключителни заглавия на удобно за него устройство и място. В платформата билети за избрани заглавия от фестивала вече могат да ссе купуват предварително, а онлайн версията на фестивала ще започне паралелно с тази в софийските кина.

Какво да очакваме от София Филм фест в Neterra.TV+

И тази година в онлайн платформата Neterra.TV+ ще има специална селекция от най-значимите фестивални заглавия. Както знаете, на този кинофорум се показват филми от цял свят, обиколили най-големите световни фестивали, както и специални панорами, тийн и детски конкурси и др.

Освен специално подбрана селекция от заглавия, в Neterra.TV+ ще можете да видите и отделна програма „Последен шанс“. В нея ще бъдат поместени подбрани евопейски и световни филми, които са били част от фестивала през годините. Те ще може да бъдат гледани ексклузивно в Neterra.TV+. Но за тази програма ще ви разкажа допълнително.

А сега да насочим вниманието си към акцентите от София Филм Фест в Neterra.TV+

„Паднали листа“ на Аки Каурисмаки

Носител на Наградата на журито на фестивала в Кан, с две номинации за „Златен глобус“ и още много други номинации и отличия, „Паднали листа“ на финландския режисьор Аки Каурисмаки безспорно е един от най-значимите филми на 2023 г.

Каурисмаки е и сценарист на филма, а звездите пред камерата на Тимо Салминен са Алма Пьойсти, Юси Ватанен и др. Впрочем Алма Пьойсти гледахме в „Добрият шофьор“ на Тонислав Русев.

Сюжетът: В съвременен Хелзинки две самотни души, които търсят любовта, се срещат случайно в караоке бар. Уви, техният път към щастието е осеян с препятствия – от загубен телефонен номер, до объркан адрес, алкохолизъм и едно очарователно бездомно куче.

„Прекрасни дни“ на Вим Вендерс

Новото заглавие от любимия Вим Вендерс е с номинация за „Оскар“ за най-добър международен филм, а от фестивала в Кан си тръгна с награда за най-добър актьор на Коджи Якушо (продукцията се бореше и за „Златна палма“).

Якушо влиза в ролята на Хираяма, който е чистач на тоалетни в Токио. Той изглежда напълно удовлетворен от своя простичък и подреден живот. Всеки негов ден е с определена структура, а в свободното си време мъжът се отдава на страстта си към музиката и книгите. Друго негово хоби е да снима дървета. Серии от неочаквани срещи обаче ни разкриват моменти от неговото минало.

„Обърнете внимание на сенките в „Прекрасни дни“. Обърнете внимание и на дърветата и на начина, по който ги гледа Хираяма. Те са точно толкова главен персонаж във филма, колкото е и той самият“, гласи част от ревюто за филма в “The New York Times”.

„Сухи треви“ на Нури Билге Джейлан

Новият филм на един от най-обичаните съвременни турски режисьори Нури Билге Джейлан – „Сухи треви“, идва с наградата за най-добра актриса от Кан на Мерве Диздар и престижно участие в състезателната програма на фестивала. Дори и да нямаше награди и номинации, новият филм на Джейлан със сигурност щеше да

предизвика голям интерес. Защото това е Джейлан, а неговото кино е тихо, но с мощни послания, сякаш обикновено, но неповторимо.

Сюжетът на „Сухи треви“: Самет е млад учител по изкуство, който приключва четвъртата си година като преподавател в отдалечено градче в Анадола, Турция. След поредица от събития той губи всякаква надежда за своето бъдеще и смята, че не може да се измъкне от сивия живот, който води. Дали пък срещата му с младата учителка Нурай ще му помогне да реши проблемите си?

„Химера“ на Аличе Рорвахер

Последният филм от акцентите в програмата на София Филм Фест в Neterra.TV+, е „Химера“ на Аличе Рорвахер. Разбира се, и тук говорим за сериозен филм, който също бе част от надпреварата за „Златна палма“ в Кан.

Действието във филма се развива през 80-те години в Тоскана. Срещаме се с влюбен англичанин, който заедно с група мошеници краде исторически артефакти от Италия. „Химера“ е типичен филм за Аличе Рорвахер и спокойно може да се нарече романтична комедия с фентъзи елементи.

Още от София Филм Фест онлайн в Neterra.TV+

Е, това бяха акцентите, но, както можете сами да се досетите, в Neterra.TV+ ще има още много качествено кино, каквото винаги откриваме на любимия софийски кинофестивал.

Да станете част от „филмовото сърце“ на София от уюта на дома си е привилегия, която не бива да изпускате. Както и специалната селекция „Последен шанс“, за която обаче ще ви разкажа подробно съвсем скоро.

28-ият София Филм Фест идва – в кината в столицата и в домовете на всички киномани. Март месец отново е кино!

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *