Награди „Оскар“ 2024: Да живее „Опенхаймер“!

Наградите „Оскар“, които всеки уважаващ себе си киноман очаква с нетърпение (макар и да не си го признава винаги), и тази година казаха тежката си дума.

Истината е, че състоялата се преди броени дни 96-а церемония най-после достави истинско удоволствие на всички ценители на киното. Защото даде истинска и заслужена почит на големия филм тази година – „Опенхаймер“.

Нямаше глупави изненади, нямаше награди „за политически коректен баланс“. Имаше искрено признание, че най-силната продукция по почти всички параграфи за 2023 г. бе именно филмът на Кристофър Нолан.

Нека ме извинят всички фенове на „Барби“, който бе спряган за основен и едва ли не най-голям конкурент на „Опенхаймер“. Ако питате мен, розовата продукция дори не трябваше да бъде номинирана в категорията за Най-добър филм. Но никой не пита мен.

Членовете на Американската академия бяха категорични и чрез наградите заявиха: „Да, разбираме, че „Барби“ е тотален боксофис хит и уважаваме това, но не може да стъпи и на малкия пръст на „Опенхаймер“. Впрочем, екипът на „Барби“ не си тръгна със съвсем празни ръце, защото филмът спечели „Оскар“ за най-добра песен.

Но да се върнем към „Опенхаймер“. Филмът за „бащата“ на атомната бомба спечели в 7 от 13-те категории, в които беше номиниран: най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър оператор, най-добър монтаж, най-добър aктьор в главна роля, най-добър актьор в поддържаща роля и най-добра оригинална музика. Както се казва – то друго не остана.

За Кристофър Нолан (осем пъти номиниран), Килиън Мърфи (първа номинация), Робърт Дауни-младши (три пъти номиниран) и оператора Хойте ван Хойтема (два пъти номиниран) това са първите „Оскар“-и в кариерите им. Обзалагам се, че няма да са последните.

„Оскар“-ите извън „Опенхаймер“

Другият изключителен филм, който спечели цели четири награди „Оскар“ тази година, бе необичайният „Клети създания“ на Йоргос Лантимос. Заглавието бе отличено за най-добра актриса в главна роля (Ема Стоун), най-добър грим и прически, най-добър дизайн на продукцията и най-добър дизайн на костюмите.

Като казах костюми, няма как да пропусна един от по-пикантните моменти на вечерта. Кечистът и актьор Джон Сина се появи на сцената на Dolby Theatre чисто гол и само с един плик, прикриващ интимните му части. В този плик бе името на победителя именно в категорията за костюми. Е, добре де, разбира се, че не е бил съвсем чисто гол, а е прибегнал до някои филмови хитрости за прикриване на човешкото тяло, но все пак беше впечатляващо „гол“.

Европейският хит „Анатомия на едно падане“ си тръгна от бляскавата церемония с „Оскар“ за Най-добър оригинален сценарий, а за най-добър адаптиран сценарий бе отличен филмът „Заседнали“.

Другите носители на „Оскар“ за 2024 г.

Най-добра актриса в поддържаща роля – Да‘Вайн Джой Рандолф за ролята ѝ в „Заседнали“

Най-добър чуждестранен филм и Най-добър звук – „Зона на интерес“

Най-добър анимационен филм – „Момчето и чаплата”

Най-добър документален филм – „20 дни в Мариупол“. Тук ще направя кратка вметка. Речта, която режисьорът Мстислав Чернов изнесе, след като получи „Оскар“-а, е нещо, което трябва да се чуе от всеки, който малко или много има отношение към войната в Украйна.

Най-добър документален късометражен филм – „The Last Repair Shop”

Най-добър анимационен късометражен филм – „WAR IS OVER! Inspired by the Music of John & Yoko”

Най-добър игрален късометражен филм – “The Wonderful Story of Henry Sugar”

Още малко за големия победител „Опенхаймер“

Филмът за Дж. Робърт Опенхаймер в никакъв случай не е направен просто ей така, след безобидна и случайна хрумка на Кристофър Нолан. Всъщност книгата, по която е създаден – „Американският Прометей“, излиза през 2005 г. Малко след това започват различни опити за нейната филмова адаптация. Твърди се, че режисьори като Сам Мендес и Оливър Стоун са имали желание да направят филм по книгата, но само Нолан е докарал нещата до успешен финал.

Нолан и главният актьор в „Опенхаймер“ – Килиън Мърфи, са работили заедно в общо шест филма: “Батман в началото“ (2005), „Черният рицар“ (2008), „Генезис“ (2010), „Черният рицар: Възраждане“ (2012), „Дюнкерк“ (2017) и „Опенхаймер“ (2023).

Килиан Мърфи в ролята си в „Батман в началото“ 2005

Ключов епизод в „Опенхаймер“ е тестът с бомбата „Тринити“. Нолан не искал да използва специални ефекти за тази част от филма и затова избрал истински експлозиви. Той използвал микс от пропан, петрол, магнезий и алуминий, за да постигне желания ефект.

Но в интернет бързо се разпространяват новините и присъствието на словосъчетанието „истински експлозиви“ води до слухове, че Кристофър Нолан смята да използва истинска атомна бомба (което е доста нелепо, но в днешно време какво ли не е). Когато режисьорът чува за този слух, той коментира, че хем го ласкаят, хем е малко плашещо, че хората могат да допуснат, че той би стигнал толкова далеч.

Любопитни факти за наградите и номинациите за „Оскар“ 2024

Тенденцията е филмите да стават все по-дълги. Тази година средната продължителност на продукциите, номинирани за Най-добър филм, е била 138 минути. Най-краткият филм е „Зона на интерес“ – 105 минути, а най-дългият – „Убийците на цветната луна“ с 206 минути.

Да, големият губещ „Барби“ се рамзмина с „Оскар“-ова слава, но режисьорът Грета Гъруиг спокойно може да се гордее с това, че стана първата жена режисьор, чиито първи три самостоятелни кинопродукции в кариерата ѝ са номинирани за Най-добър филм.

Джефри Райт и Стърлинг К. Браун бяха номинирани за „Оскар“ за ролите си в “American Fiction”. Така те записаха имената си в историята като първите чернокожи актьори в главна и поддържаща роля, номинирани за един и същи филм.

Сандра Хюлер – с главна роля в „Анатомия на едно падане“ и поддържаща в „Зона на интерес“, стана първата германка от 86 години насам, която е с номинация за „Оскар“. Е, тя така и не получи статуетката, но въпреки това Холивуд я забеляза. И най-вероятно се е влюбил.

Певицата Били Айлиш и брат ѝ Финиъс спечелиха „Оскар“ за най-добра песен за „What Was I Made For?” от филма „Барби“. Така 22-годишната изпълнителка и 26-годишният ѝ брат се превърнаха в най-младите двукратни носители на най-ценната филмова статуетка. Предишният им „Оскар“ бе за песента към филма за Джеймс Бонд от 2022 г. „Смъртта може да почака“.

Награди „Оскар“ 2024: Да живее „Опенхаймер“!
Снимка: Gambarrotti/CC BY-NC 2.0 DEED

Най-награждаваният с награди „Оскар“ човек в историята е гениалният Уолт Дисни. Той е бил номиниран 59 пъти и има общо 26 статуетки.

И така, „Оскар“-ите тази година бяха раздадени, видяхме бляскави рокли, смешки от водещия и искрени сълзи на радост. Сега ни остава да гледаме още и още кино, за да сме подготвени за церемонията през 2025 г.

Коментари

Сподели
Аз съм Неда Ковачева и обичам да пиша за кино, телевизия, изкуство, а понякога и за всичко останало. Завършила съм "Кинознание" в НАТФИЗ и съм работила във вестници, списания и различни онлайн медии. Вярвам, че пишещите хора в България трябва да са откровени, дори когато истината не е в съзвучие с масовото мислене.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *