В Петото измерение на Cinelibri

Тази година се навършват 50 години от кацането на Луната, 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи, 120 години от рождението на Хорхе Луис Борхес и над половин век от създаването на шедьовъра „2001: Една Одисея в Космоса“ на Стенли Кубрик и … поредното издание на Cinelibri.

Затова не е случайно, че тази година фестивалът  избира този тип акценти и самия Кубрик, за да отбележи петото си издание под наслов „Петото измерение“.

Един от основните акценти на тазгодишното издание на кино и литературен фестивал Cinelibri, пето поред, е именно Стенли Кубрик. „Одисеята на Кубрик“ отбелязва годишнината на режисьора и неговия космически епос, който заслужава да му отделите всяка минута.

Cinelibri – Книгите срещат киното

От екранизации на класически произведения през модерни класики, премиери на голям екран, на този фестивал ще откриете много неща, които могат да ви харесат. Тази година фестивалът предлага документални филми за известни автори и творци. Също така много биографични драми, модерни адаптации на романи, японска гала и конкурсна програма.

Книгата или филмът в случая не е въпросът. Нашият съвет е да изберете и двете. Cinelibri предлага специални гости и много пищна филмова програма. Подбрахме няколко заглавия, които да споделим с Вас.

Офицер и шпионин

Новият филм на Роман Полански е адаптация по бестселъра на Робърт Харис със същото заглавие. Въпреки, че появата на Полански на тазгодишния фестивал във Венеция предизвика полярни реакции, това не попречи на филма да влезе в конкурсната програма и да отнесе четири статуетки, включително и голямата награда.

„Офицер и шпионин” е съчетание на историческа драма и трилър с първокласен кастинг, в който блестят имената на Жан Дюжарден, Луи Гарел и съпругата на Полански Еманюел Сение.

Сюжетът пренася зрителя в Париж през 1895 година, когато несправедливо обвинен в предателство, младият еврейски офицер Алфред Драйфус е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично пред огромна тълпа.

Къде изчезна, Бернадет?

Мария Семпъл е един от сценаристите на сериала „Развитие в застой“. От хумора там може да си представите как точно би звучал и дебютният й роман. И ще сте прави.

„Къде изчезна, Бернадет?“ е роман изрезка, в който малко момиче събира истории, имейли, писма и предмети, за да открие майка си, която един ден просто си е събрала багажа и заминава. Но никой не знае за къде.

А книгата, която може да намерите и у нас, е нейната карта, за да се върне към живота, който обича. Режисьорът Ричард Линклейтър взима тази странна и трогателна история, за да направи филм, който да отива като дух и визия на романа и поставя великолепната Кейт Бланшет в центъра.

Мъжът, който си играеше с огъня

Документален филм за автора на трилогията „Милениум” – Стиг Ларшон и проактивната му позиция по отношение на десните екстремисти и неонацистите. Борбата му с тях се превръща в обсесия с фатални последствия.

Стиг Ларшон, който умира през 2004 година, е известен шведски журналист и писател, чиито разследвания изобличават антидемократичните, дясноекстремистките и расистките практики в обществото и медиите.

Трилогията му „Милениум“ му носи изключителна популярност още с публикуването на първата книга „Мъжете, които мразеха жените“. Тя има две адаптации – шведска и американска, като втората е дело на режисьора Дейвид Финчър.

Ларшон умира от сърдечна криза на 50-годишна възраст наскоро след като е предал на издателя си поредицата и не доживява нейното отпечатване. Носят се непотвърдени слухове, че смъртта му не е случайна и е свързана с дейността му на разследващ журналист.

Наследството на Ларшон остана и шведският писател Давид Лагеркранс пише още два романа продължения на поредицата – „Онова, което не ме убива“ и „Мъжът, който търсеше сянката си“.

Изтритото момче

Гарард Конли е писател, учител и ЛГБТ активист. За пръв път пристига в Източна Европа като доброволец от Корпуса на мира в Украйна. Попада в София като участник в Созополските семинари по творческо писане на Елизабет Костова.

Започва да преподава английски език и литература в Американския колеж в София, като именно по време на престоя си у нас написва книгата, която служи за основа на филма.

Когато семейството на Гарард разбира, че е хомосексуален, бързо намира решение на проблема. Майка му и баща му, баптистки свещеник в Арканзас, го изпращат в терапевтичния християнски център Love In Action в Мемфис, който трябва да го превърне „отново” в праведен хетеросексуален човек.

Десет години по-късно Гарард Конли създава „Спомените на изтритото момче”, който разказва неговата история. Филмът разказва за борбата на един млад мъж да намери себе си, докато всеки аспект на неговата идентичност е поставен на изпитание.

Изпепеляване

Харуки Мураками е един от авторите, които ще ви разсмеят и разплачат едновременно. Очарователни, смешни, загадъчни, нерядко озадачаващи и неизменно вълнуващи! 17-те разказа в сборника „Изчезването на слона“ изкусително разтварят дверите на сюрреализма.

В този сборник Мураками предлага поглед отвътре към живота в Япония и отвежда читателя към паралелни светове, но не далечни, не недостижими, а разположени съвсем наблизо, под повърхността на ежедневното.

Режисьорът Лий Чанг-донг и сценаристът Ох Джунг-ми се опитват да предадат именно този дух на книгата в кино адаптацията. Резултатът е сбор от нелепи случки и ситуации, коя от коя по-смешна и някак иронично тъжна.

Съветваме ви да не пропускате нито един от акцентите на Cinelibri тази година.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *