Време за фестивали – Proud & Loud

Време за фестивали – Proud & Loud. В месеца на Sofia Pride фестивалът за хапливи документални филми „Sofia Biting Docs“ представя своята ЛГБТИ селекция „Proud & Loud“, която включва 8 документални и 2 игрални филма. Всички филми са достъпни онлайн на Neterra.TV+ в периода от 1-ви до 15-и юни. Ние сме тук, за да ви улесним, и сме направили селекция. Ето я и нея:

Прайд на честта

„Прайд на честта” е документален филм на британеца Джон Йимс. Филмът проследява подготовката на първия прайд парад в Тбилиси. Докато в повечето европейски държави прайдът протича като цветен празник, организаторите в грузинската столица се готвят за битка. Веднъж – с крайнодесни групировки, втори път – с църквата и трети път – с грузинското общество, което е защитник на традиционните християнски ценности и все още не може да се отърси от дългогодишното руско влияние. Първи прайд и първи тест, както за участниците, така и за противниците му, в една страна, която е пред избора дали да тръгне по нов път или да се превърне във васал на Русия.

Игра на природата

Натали е лесбийка и тренира бокс в Шотландия. Пол е интерсексуален и е спортист по гребане от България, Джесика е транс-футболистка от Берлин, а Бенджамин и Чаба са гей маратонци от Унгария. За тях равният старт е толкова важен, колкото победата на финала. Дори животът и историите им понякога да изглеждат странни отстрани, във всяка една може да се разпознаеш и ти. Те имат различни спортни и лични цели, изпитват различни форми на дискриминация и подкрепа, състезават се в различни спортове, но всички са част от един отбор, като неволни участници в игра на природата.

В очакване на Бионсе

Документален филм, който представя една култура повлияна от друга култура. Може би няма да ви учудим, ако кажем, че в центъра е поп музиката. Историята е пречупена през група хора, които правят всичко, за да са пред сцената и да видят отблизо своята дива Бионсе. В историята ще видите портрет на цяла музикална култура, където попът е властта, а туърк е среден пръст към дискриминацията, тесногръдите стандарти и измислените норми на обществото.

Пес

Част от програмата с игрални филми на фестивала, „Пес“ разказва три различни истории на три различни личности. Джемо продава кърпички из улиците на Истанбул. Хаят е омъжена за властен съпруг, когото не обича. Ебру е транссексуална проститутка, желана от всички, но отхвърляна от мъжа, когото обича. Днес те са готови на всичко, за да отговорят на чувствата си.

Газела

Документален филм, който проследява 45-годишния Пауло от Бразилия, който работи като стюард през деня, но има своя женска страна през нощта. Пауло бавно стъпва на краката си, след внезапната смърт на дългогодишния си партньор. Колоритна личност в арт средите и Пауло, заедно с неговата втора природа, озаряват ъндърграунд сцената, а животът е безкраен спектакъл.

Невидимите

Френски документален филм, който проследява няколко истории на хора, които имат обща съдба. Всички те са родени в периода между двете световни войни и връзката помежду им е фактът, че са признали открито своята хомосексуалност във времена, когато обществото е отказвало да ги приеме.

Ако искате да разгледате и друга филмова селекция, може да го направите ето тук

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *