20 филма, които да гледате през декември

Зимата вече е тук, киномани. А с нея настъпва и времето за наистина доброто кино. Защото ако човек иска да гледа хитове на спокойствие сега е моментът. Началото на хладните дни е идеалното време за филми.

Това е идеалното време, за да гледате старо, ново, добре забравено и красиво остаряло кино. За което, нека си признаем, не ви остава много време в другите сезони, защото все има нещо за правене.

Затова и този месец в NeterraTV+ сме ви приготвили няколко приятни кино забавления, на които може да се отдадете по всяко време на деня и няма да съжалявате. Само през декември в платформата ще намерите 20 нови филма. Комедии, фестивални хитове, европейски заглавия и какво ли още не…

Ето ви няколко акцента, които ще ви се усладят. А после, когато си набележите неща – приятно гледане!

Акценти

В тази категория влизат пет филма, кой от кой по-различни. Започваме с испанската драма „Възмездие“, където банков шеф получава анонимно телефонно обаждане, че има само няколко часа да осигури голяма сума пари, иначе бомбата под седалката на колата му ще експлодира. И продължаваме с друго предложение от Испания, в което централна роля заема Пенелопе Круз. „Кралицата на Испания“ разказва за приключенията на филмов екип по време на снимките на американска суперпродукция в испанско студио през 50-те години. Също така ви предлагаме една белгийска анимация за живота на Ане Франк – „Къде е Ане Франк“, минаваме през китайската драма „Една секунда“, която разказва за затворник в Китай в годините на Културната революция и финишираме с „Казанова вариации“ с Джон Малкович, който разказва за любовникът Джакомо Казанова – сам в изолираното си имение, той губи съзнание. Но посещението на мистериозната и красива писателка Елиза вдъхва нов живот на вечния съблазнител.

 

Комедия

Има ли нещо по-хубаво от готина европейска комедия в снежно утро? Ние поне не се сещаме. Предложенията ни през този месец в тази категория ще разведрят дори най-скептичните. Започваме с италианската комедия „Всеки божи ден“, където Гуидо и Антония са млада двойка с напълно различни характери и работни графици: той работи нощем в хотел, а тя отдава коли под наем. Прекрасните им романтични отношения се усложняват, когато решават да имат дете. Продължаваме с една от най-успешните италиански комедии напоследък, която вече има и продължение. „Като котка на околовръстното“ разказва за Джовани, който работи здраво и има престижна работа в голяма компания. Но изведнъж 13-годишната му дъщеря се влюбва в сина на обикновена продавачка.

Правим плавен преход към две френски комедии. Първата е „Кръстоносният поход“ – Абел и Мариан откриват, че 13-годишният им син Жозеф тайно е продал някои семейни ценности, също като стотици деца по света, обединени от каузата за финансирането на мистериозен проект, свързан със спасяването на планетата. А втората е „Жената на моя партньор“, който разказва за двамата полицаи Франк и Пол, които се оказват заплетени в странен случай с наркотици и един любовен триъгълник. За финал на комедийните филми е шведската комедия „Късче от сърцето ми“, в която централна роля заема красивата Малин Акерман. Филмът разказва за подредения живот на успешна и красива бизнес дама. Тя се озовава в хаос, когато научава, че младежката й любов ще се жени за нейна най-добра приятелка. Следват поредица от злополучия, разбира се.

Звезди от световното кино

От комедия преминаваме към големите звезди. Започваме с един от личните ни фаворити – „Алигаторът“. Филм на известния италиански режисьор Нани Морети с Микеле Плачидо в една от централните роли. Разказва за известен в миналото продуцент, който предлага на държавната телевизия сценарий. Този сценарий представя в сатиричен план италианския Силвио Берлускони. Лличност, толкова противоречива, че дори и обществената телевизия отказва да прави филм за него.

Преминаваме през френската мистерия „Видението“, където разследващ журналист трябва да открие дали се е появила новата Дева Мария, през норвежкия трилър „Дванайсетият“ с Джонатан Рийс Майерс, който разказва за саботьор, който успява да се укрие от нацистите по време на Втората световна и драмата „Един по-добър живот“ с Гийом Кане, който разказва за двойка решена да има собствен ресторант.

Акцентираме и на мистериозната драма „Анестезия“, която събира на едно място Глен Клоуз, Кристен Стюарт и Кори Стол в една заплетена история за нападението над професорът по философия в Ню Йорк. В ретроспекция са показани събития, в които се преплитат трагично съдбите на различни герои. Именно те, в крайна сметка водят до този наглед случаен инцидент.

Фестивален хит

Завършваме с черешката на тортата в декемврийската ни селекция – филмите от световните фестивали. Започваме с драмата „Два дни, една нощ“ с Марион Котиар, в която тя играе Сандра – бедна жена, която разполага само с един уикенд, за да посети и лично убеди всеки от колегите си да се откажат от бонусите, предложени от работодателя им, за да може тя да запази работата си.

Минаваме през „Диригентката“ – истинската история на първата жена, застанала на пулта пред Берлинската филхармония – холандската диригентка Антония Брико. А след нея поставяме „За хората и боговете“, който нищи концепцията за вярата и „Извън закона“ – историята на трима братя от Алжир. За финал оставяме друг наш голям фаворит – документалният филм „Люмиер!“ Ако обичате киното това е вашият филм. Той представя отново някои от основите моменти от зараждането на любимото ни седмо изкуство чрез великолепно реставрирани копия на творбите на братята Огюст и Луи Люмиер.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *