Кино деликатеси за цялото семейство

Знаем, че Коледа и почивните дни, които заобикалят празника са перфектното време да се отдадете на заслужени домашни страсти. Киното е една от тях, сигурни сме.

Затова и този месец ние ви предлагаме нашата селекция от заглавия, които, нескромно можем да кажем, са истинско гурме кино удоволствие. Не, защото в тях става дума за храна (е може да има и такива), а защото са crème de la crème на седмото изкуство и ще донесат удоволствие за цялото семейство.

И всички са налични в NeterraTV+.

Посгтер на филма "Най-лошият човек на света"Започваме с един от най-добрите филми за миналата година, носител на тонове награди, включително „Златна палма“ за главната му актриса – Ренате Реинсве и номиниран за „най-добър чуждоезичен филм“ – „Най-лошата личност на света“. Норвежкият режисьор Йоаким Трир изследва порастването и съзряването на една жена, осъзнаването, объркването и взимане на решения. 30-годишната Юлие е жена насред екзистенциална криза, докато се лута между кариерата, романтичните си избори и нежеланието за самоопределение. Йоахим Трир демонстрира уникалната способност да улавя новите възможности, предоставени от младостта, в цялата им завладяваща еуфория. Импулсивно посещение при потенциален нов любовник се превръща в една от най-романтичните и магически сцени в киното напоследък. Това, което прави Юлие толкова очарователна героиня, е екзистенциалният ѝ отказ просто да приеме това, което ѝ се случва.

 

Постер на филма "Честита Нова година"

Продължаваме с една класика на режисьора Клод Льолуш от 1973 година. Пък и името е някак празнично, а сюжетът изненадващ. „Честита нова година“ разказва история в спомен с оригинална форма, където минало и настояще се разделят цветово. Помилван затворник се прибира при любимата си за нова година, но се оказва, че тя не го очаква вече. С ретроспективни кадри Льолуш разказва история за любов, приятелство и едно престъпление.

 

Напред към комедията с черната такава, идваща директно от Испания и с Хавиер Бардем в главната роля.

 Постер на филма "Добрият шеф"„Добрият шеф проследява няколко дни от живота на проспериращия бизнесмен шеф Бланко, точно в мига, когато компанията му е номинирана за престижна награда, всичко в живота на шефа се обърква. И да, понякога събитията не зависят от нас, но често как реагираме на тях е важно за последствията. Черна комедия, на която ще се смеете с глас. Пък и Хавиер Бардем винаги заслужава внимание.

 

 

Постер на филма "Паралелни майки"

И като говорим за Хавиер Бардем е редно да отбележим и жена му. Пенелопе Крус се появява в друг филм, част от нашата селекция. В Паралелни майки – последният филм на Педро Алмодовар, Пенелопе както винаги е неотразима и играе жена, която се запознава с младо момиче в родилния дом. Двете развиват близка връзка и съдбите им се оказват преплетени.

 

 

Постер на филма "Не е моят тип"А за почитателите на музиката предлагаме романтичната музикална комедия „Не е моят тип. Марсия – стилна парижка млада певица, записва албум със своя идол Дареджан, рок икона от 70-те години. Когато той умира, Марсия трябва да получи одобрение от притежателя на правата му, Антони, продавач на крайградския пазар, за да издаде албума им. Но Антони не харесва нейната музика. Двата им свята се сблъскват между добър и лош вкус, изтънченост и грубост, искреност и лъжи. Освен ако любовта не попречи.

И към тази комедия слагаме още една, която ще ви пренесе във Франция. „Шампанско“ разказва за пролет във френските лозя на Шампан. Патрик е събрал най-старите си приятели за ергенското си парти. Проблемът е, че всички мразят бъдещата му съпруга. Така от празненство всичко се превръща в един уикенд в Ада, докато всички са заобиколени от най-вкусните вина и най-красивите гледки.

Преминаваме към семейните комедии.

Постер на филма "Аз обичам Гърция"Първата сред тях е „Обичам Гърция. Жан и Марина, френско-гръцка двойка, заминават за Атина за лятната си ваканция. Там те се озовават сред гръцкото семейство на Марина и в страна, която е в икономическа криза. Докато се готвят да прекарат романтична ваканция на един от Цикладските острови, цялото семейство на Марина решава да отидат заедно. Нищо няма да върви по план под жаркото гръцко слънце.

 

 

Постер на филма "Сантиментално"От нея минаваме към Сантиментално – една романтично-семейна комедия. Две двойки изследват сложността на съвременните взаимоотношения в тази бляскава комедия, сравнима с Перфектни непознати на Паоло Дженовезе. Сантиментално е адаптация на първата театрална пиеса на Сеск Гай. Хулио и Ана са заедно от 15 години. Вече почти не се поглеждат и въобще не се докосват един – друг, а дребнавите им разпри са се превърнали в ежедневие. Една вечер Ана решава да покани съседите от горния етаж на гости. Салва и Лаура са малко по-млади от тях, винаги приветливи към Хулио и Ана, откак са се нанесли в сградата. Постоянните стонове, чуващи се от техния апартамент обаче, са една от темите за свади между домакините. Никой от тях не подозира, че замислената вечеря скоро ще се превърне в неистово емоционално цунами.

За финал сме оставили и нещо на почитателите на класическите криминални мистерии с леки ноар елементи.

Постер на филма „Мегре и мъртвото момиче“Става въпрос за адаптацията по известния роман на Жорж Сименон „Мегре и мъртвото момиче“.  Младо момиче, облечено в красива вечерна рокля, е намерено мъртво на парижки площад. Комисар Мегре ще направи всичко възможно да идентифицира жертвата, макар и на пръв поглед нищо да не може да му помогне. Никой не я познава и не си спомня за нея. Появява се обаче престъпничка, която поразително прилича на момичето. Адаптирайки прочутия роман на белгийския писател Жорж Сименон, издаден през 1954 г., режисьорът Патрис Льоконт възкресява добрата традиция на “старомодното” разказване на истории, като поставя на фокус темите за привилегиите, социалния статус, властта и лоялността.

Накрая ни остава само да ви пожелаем весели празници и приятно гледане!

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *