5 приказни филма за Коледа

5 приказни филма за Коледа

– Защо плачеш?

– Не знам.

– Ами спри тогава.

– Не искам.

В този кратък диалог сякаш е закодирана истината за коледните филми. Да си признаем, някои са откровено тъпи. Но въпреки това ги гледаме. Дали защото тайно се надяваме да бъдем споходени от вълшебство, тези истории ни приковават пред екрани, обути с шарени чорапи и взели топла напитка в ръка. Масовите филми за Дядо Коледа са като захарен памук, преглъщат се лесно и доставят моментна сладостна разтуха. Но този текст няма да е посветен на тях. И без това пак дават “Сам вкъщи” по телевизията. Той е за по-нетрадиционни за този сезон сюжети.

ЕДУАРД НОЖИЦИТЕ (1990)

„Едуард Ножиците“ е съвременна вълшебна приказка с готически оттенъци и романтична основа. Изобретател не успява да завърши човекоподобното си творение. Така то остава с ножици вместо с ръце. Не след дълго героят получава покана да отиде при хората, но се превръща в странника на квартала. Блед, облечен в дрехи от черна кожа и разбира се с генетична особеност, образът се откроява сред колоритния крайградски коледен пейзаж, роден от въображението на Тим Бъртън. Самата история обаче е напълно в унисон с духа на сезона и идеята за приобщаването.

Първообраз на Едуард Ножиците е рисунка на режисьора от тийнейджърските му години. Том Круз е бил един от вариантите да го изиграе. Но воден от своя прагматизъм, той е искал ясни отговори как човек с ножици ползва банята и как е живял, без да се храни през всичките тези години. Очевидно така и не му е било отговорено, щом като виждаме Джони Деп в главната роля. Така започва славното партньорство с Тим Бъртън.

КОШМАРЪТ ПРЕДИ КОЛЕДА (1993)

Има един вечен дебат: дали това е филм за Коледа или за Хелоуин? Причината е в сюжета. Главният герой, жител на град Хелоуин, отваря портал към град Коледа. Освен необичайна история, тази изкусно направена стоп-моушън анимация предлага и истинска визуална наслада. Ефектите са използвани по своеволно странен начин, а образите се запечатват завинаги. Един от тях е скелетът в червен костюм, който oпределено засенчва познатия кичозен и шкембест Дядо Коледа.

През 2001 година от Walt Disney започват да обмислят създаването на поредица. Желанието им обаче да използват компютърна, вместо стоп-моушън анимация, е провокирало Тим Бъртън да ги убеди да се откажат от идеята. Около Бъртън витае още една дилема. Популярната култура масово приема, че той е режисирал филма. Това обаче е бил Хенри Селик. Тук ролята на Бъртън е на сценарист и продуцент, просто защото тогава е бил ангажиран по следващия проект в нашата мини класация.

БАТМАН СЕ ЗАВРЪЩА (1992)

Човекът – прилеп, Пингвинът и Жената – котка. Първоначално Тим Бъртън се е колебаел дали да се замесва с тази пасмина. След уговорките за промени и отпадане на герои от първата част, режисьорът, заедно с Майкъл Кийтън, Мишел Пфайфър и Дани Де Вито, прави филма по-успешен от предишната история от Готъм Сити.

Със сигурност това не се вписва съвсем в представата за коледен филм, но действието се развива в празничния сезон. В сравнение с „Кошмарът преди Коледа“, атмосферата е по-войнствена, опасна и секси. Именно затова родителите не искат да пускат този филм на децата си. Но пък следващите два са напълно подходящи… (затова не спирайте да четете 😉)

ПОЛЯРЕН ЕКСПРЕС (2004)

В тази хиперреалистична анимация за класическо коледно пътешествие към Северния полюс движеща сила е вярата, че всичко е възможно. Режисьорът Робърт Земекис и изпълнителят на 6 отделни роли Том Ханкс ни вкарват едва ли не в локомотива. Филмът влиза в рекордите на Гинес като “първият изцяло моушън кепчър” проект. Счита се, че е и първата компютърно генерирана анимация – мюзикъл.

Зрителите го обичат, критиците се колебаят, защото усещат мрачен тон, необичаен за коледните филми. Но пък коментират положително създаването на микросвят, подобен на „Магьосникът от Оз“ и „Уили Уонка и шоколадовата фабрика“, в който умните деца не се чувстват самодоволни.

КЛАУС (2019)


Мнозина кино познавачи определят “Клаус” като представата им за коледен филм – с приказен пейзаж и докосваща история. Китната класическа анимация предлага изобилие от хо-хо-хо в съчетание с по-нетрадиционен сюжет. Приема се, че представя алтернативната история за произхода на Дядо Коледа. Накратко, пощальон от 19 век се установява в островен град на север и се сприятелява с майстора на играчки Клаус.

Заради това, че режисьорът Серхио Паблос е настоявал да се ползва традиционно анимиране, проектът първоначално е бил определян като рисков. До момента, в който Netflix решава да го продуцира. Авантюрата се оказва оправдана – филмът печели 11 награди и е номиниран за още над 25 отличия, включително и за “Оскар”. Докателство, че Коледа прави приказките възможни.

Създайте своя и преживейте вълшебни празнични дни!

Ако обичате вълшебните истории, потопете се в тези от следните книги – статията може да прочетете ТУК

 

 

 

Коментари

Сподели
Галина Дъбова е професионален копирайтър и активен спортист. Тя вярва, че менталното и физическото развитие са неделимо цяло. Във филмите намира вдъхновение и сюжети, за които да разказва. Пише за кино и търси връзката му с другите изкуства вече над 10 години.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *