Нежни и романтични! Филми за празнични вечери

Нежни и романтични! Филми за празнични вечери. Знаем, че навън времето предполага повече стоене вкъщи. Знаем също така, че това е сезонът на коледното кино. От екрана изкача поне по един Дядо Коледа на ден, някъде там се подава Макколи Кълкин, а на заден план, тоест на друг телевизор, се разиграва библейски сюжет.

Какво да се прави! Празници. Затова ние ви предлагаме една наша алтернативна селекция. С филми подходящи за цялото семейство. Да, имаме и коледни такива, но не сме прекалили.

Приятно гледане!

La La Land

Да, „La La Land“ е романтичен филм. Да, той има Оскари. Да, чудесен е за гледане и преживяване. И, да, музиката на Джъстин Хъруиц заслужава да бъде слушана отново и отново след финалните надписи. Много се изговори за „La La Land“ и как този филм не заслужава наградите си. „La La Land“ е магично романтичен с леко тъжен финал и всеки, който е имал мечти големи, колкото самия живот и все още иска да ги случи, ще бъде впечатлен от него. Любовната история на Себастиан и Миа е преплетена с желание за бляскаво бъдеще отвъд пределите на ежедневието и бита. Част от мечтите им наистина се сбъдват, но както е казал Ерих Кестнер: „Внимавай какво си пожелаваш, защото може да ти се случи“. Ема Стоун и Райън Гослинг си партнират за трети път и имат чудесна спойка и химия, която си личи още в откриващата сцена, която пък е епична и музикална. Деймиън Шазел е майстор и снима като такъв. За музиката вече казахме. Така че, който не е гледал La La Land просто е изпуснал и има какво да наваксва.

Ваканцията

Перфектният филм за сезона. Действието се развива през зимата, точно около празниците. Сюжетът разказва за две любовни двойки и трогва дори и най-ледените и цинични женски сърца. Освен това в него участва великолепната Кейт Уинслет. Като истинска кралица на британското кино, тя стои прекрасно в кадър, плътно и трогателно в сцените с Ели Уолах. Компания й правят Джъд Лоу, Камерън Диас и Джак Блек. Кейт и Камерън играят жени, които решават да разменят къщите си, тъй като и на двете им е писнало от всичко. По този начин, както се случва в добрия свят на романтиката и любовта, срещат мъжете на живота си. „Ваканцията“ е за всички романтични души, които искат да се сгушат на дивана и да стоят приковани към телевизора най-малко два часа.

Отвътре навън

Далеч сме от убеждението, че анимациите са направени само за деца и възрастен човек не може да им се наслаждава от сърце и след това дори да припява песните. „Отвътре навън” е точно наш тип филм. Действието се развива в съзнанието на 11-годишната Райли, а историята се фокусира върху преживяванията на нейните емоции Радост, Страх, Ярост, Отвращение и Тъга. Те живеят мирно и спокойно в нейното съзнание – Щабквартирата. Тяхната основна задача е да контролират по най-добрия начин поведението на Райли и отношенията й с останалите хора. Всичко се променя, когато Райли и семейството й се преместват да живеят от провинцията в центъра на Сан Франциско. Пречупен през емоциите, филмът е един чудесен разказ за порасването на едно момиче.

Умирай трудно I и II

„Умирай трудно“ е класика за Коледа. Причините той да присъства са две. Филмите са жесток екшън, който и днес, толкова години по-късно, е все така забавен за гледане. И да, сюжетът е коледен. Първата част се развива на празнично парти, където Джон Маклейн отива при жена си. А втората е навръх празника, когато той я посреща у дома за празниците. Динамичен, различен и някак празничен, това е филмът за цялото семейство, гарантираме. Освен това е доказателство, че нечия Коледа може да бъде много по-лоша от вашата, прекарана при баба ви.

Докато ти спеше

Романтичната комедия от 1995 година ни напомня за времето, когато Сандра Бълок беше кралицата на романтиката. Позициониран точно по празниците, филмът разказва историята на романтична продавачка на билети в метрото, влюбена в мъж, който изпада в кома. За да го посети в болницата, тя се представя за негова годеница. Уж невинна лъжа, която обаче я праща в средата на дискомфортна социална буря, в която тя трябва да се запознае със семейството на своя възлюбен. Докато той е в кома, а фамилията вярва на нейната история, героинята на Сандра бавно, но сигурно се влюбва в брата на своя „съпруг“, изигран от прекрасния Бил Пулман. Напомняща на романтична история писана от Шекспир, „Докато ти спеше“ ще ви забавлява истински.

Сабрина

Годината е 1954-а, режисьорът е Били Уайлдър, пиесата е на Самюел Тейлър, а в ролите са Одри Хепбърн и Хъмфри Богарт. Господин Тейлър пише пиеса, която се играе на голяма сцена, а след това е адаптирана за кино. Филмът печели един „Оскар“ и има още пет номинации. Общо-взето 50-те и 60-те години са времето, в което романтичният жанр може да се похвали с чудесни заглавия. „Сабрина“ е едно от тях.

Със сигурност сте гледали по-модерната версия с Харисън Форд, Грег Киниър и Джулия Ормънд, но ние препоръчваме оригинала. Не само, заради чудесната Одри Хепбърн и химията й с Хъмфри Богарт, който тогава е на 50 години, но и заради начина, по който романтичното кино се е правело тогава. „Сабрина“ разказва историята на Сабрина – дъщеря на шофьор в богато имение, която е влюбена в малкия и по-красив брат във фамилията Дейвид.

За да я отърве от непреодолимото й желание да е винаги до него, без да бъде забелязвана, баща й я праща за две години във Франция. Когато Сабрина се прибира, тя е различна и пораснала, а Дейвид вече я забелязва. Докато не се намесва Лайнъс – по-големият му брат, който има за цел да махне Сабрина от живота им. На Сабрина принадлежи чудесната реплика: „Да, излекувах се от Дейвид. Сега трябва да преодолея лекарството“. Кое момиче не е било в тази ситуация?

Усмивката на Мона Лиза

„Усмивката на Мона Лиза“ е един от филмите, които много хора, включително и жени, биха пропуснали с лека ръка, защото им звучи като блудкава женска история. Но е гарантирано, че той не е такъв. В него има изкуство, бъзици с порядките на обществото в средата на миналия век и Джулия Робъртс. Тя е свободомислеща американка, която отива да преподава изкуство в девически колеж, като по този начин успява да вкара веселие, ентусиазъм и емоция в монотонното ежедневие на момичетата. Младите Кирстен Дънст, Джинифър Гудуин, Джулия Стайлс и Маги Джиленхол й правят компания, както и красивият секси грозник Доминик Уест.

Моята прекрасна лейди

Десет години след като става хит на Бродуей, свободната интерпретация, базирана на „Пигмалион“ на Джордж Бърнард Шоу, става и филм.  Одри Хепбърн и колосът на Бродуей Рекс Харисън играят главните роли. Филмът излиза през 1964 година и печели 8 награди „Оскар“. Всеки един човек поне веднъж е гледал различна вариация на този великолепен мюзикъл, но нищо не може да замени оригинала.

„Моята прекрасна лейди“ разказва за напорист професор, който е убеден, че може да обучи и най-големия плебей на добри обноски и език, и да го представи пред самата кралица на годишния бал.Той и най-добрият му приятел се хващат на бас и така професор Хенри Хигинс се запознава с Илайза Дулитъл – глуповата грубиянка от улиците на Лондон.

Близо тричасовият филм е изпълнен с шеги, песни, уроци по стил и етикет, гегове, скечове, малко любов и великата Одри Хепбърн в една от най-добрите й форми. „Моята прекрасна лейди“ е съкровище на седмото изкуство, което всеки човек е редно да е гледал поне веднъж в живота си.

Денят на Мис Петигрю

Прекрасната Франсис Макдорманд, съпруга на Джоел Коен и носител на „Оскар“, играе главната в този независим британско-американски филм, който много хора не са чували и са направили грешка. Тя е в ролята на мис Петигрю – спокойна, будна и умна гувернантка в Лондон, чийто ден започва с неприятната новина, че е освободена от работата си.

В желанието си бързо да намери нов работодател, мис Петигрю попада на игривата и луда американска лолитка и актриса Делисия Лафос – в ролята Ейми Адамс. Денят на тези две толкова различни жени се превръща в приключение, изпълнено с бурлеска, женско бельо, бягство от магазин и холивудски блясък, полят обилно с шампанско. Филмът е от тези, които ще ви изненадат и развеселят много приятно. Задължително е да се гледа в приятна компания.

Ако имате нужда от още вдъхновения за филми, които да гледате по празниците, винаги може да разчитате на нас да ви дадем добри идеи. Ето какво може още да гледате, докато си почивате – разберете от ТОЗИ ЛИНК

 

 

 

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *