7 романтични филма от 21 век

Февруари е. Метеорологично – един от най-студените месеци. Но емоционално, може би най-топлият. Едва ли има друго време през годината с толкова червено навсякъде – рози в ръцете и вино в чашите, балони в небето и любов в сърцето. Тази скромна класация ще припомни филмите, които ни карат да плачем и да мечтаем.

РОДИ СЕ ЗВЕЗДА 2018

Няма как да сте пропуснали! Това е една просълзяваща история за хора, събрани от таланта и разделени от славата. Любовната история е римейк на филм със същото заглавие от 1937 г. с участието на Джанет Гейнър и Фредрик Марч. Има и версии от 1954 г. – с Джуди Гарланд и Джеймс Менсън, и от 1976 г. – с Барбра Страйсънд и Крис Кристофърсън. Последната екранизация обаче ще се запомни не само с химията между Лейди Гага и Брадли Купър, но и с прочувственото изпълнение на песента Shallow, отличена и с „Оскар“.

АКО БИЙЛ СТРИЙТ МОЖЕШЕ ДА ГОВОРИ 2018

Още една романтична драма, този път за любов, престъпление и невинност, деликатно режисирана от Бари Дженкинс, известен преди това с „Лунна светлина“ (2016 г.). Филмът е адаптация по едноименния роман на Джеймс Болдуин и разказва историята на млада двойка искрено влюбени чернокожи. Девойката е в очакване на дете, а партньорът й е обвинен в престъпление, което не е извършил. За изпълнението си (в ролята на майката на момичето) Реджина Кинг получава „Оскар“ за поддържаща женска роля.

ЛА ЛА ЛЕНД 2016

Още от името е ясно, че действието в романтичния музикален филм се развива в Лос Анджелис. Двама млади таланти (в ролите Ема Стоун и Райън Гослинг) се срещат, докато преследват своите артистични мечти. Няма как да скрием, че историята е сглобена от различни кино клишета и копия на вече правени сцени, но въпреки това не можем да се сърдим. Магията я има. Както и приказката. А също и шестте награди “Оскар”.

ОГЛУПЕЛИ ОТ ЛЮБОВ 2011

Преди “Ла Ла Ленд” вече бяхме срещали Ема Стоун и Райън Гослинг в друга романтична комедия. “Оглупели от любов” разказва за двойки от три различни поколения, всяка със своите драми, игри и сложни отношения. Той e от онези филми, които се питаш не толкова как ще завършат, а кой с кого ще е на финала. Филмът изобилства от забавни реплики, като например: “Ще си свалиш ли ризата? О, не! Сериозно ли? Да не би да си правен на Photoshop?”.

В ЦАРСТВОТО НА ПЪЛНОЛУНИЕТО 2012

И ако в предишното заглавие една от сюжетните линии е свързана с тийнейджърска любов, тук цялата история е посветена на двама влюбени в невръстна възраст, които тръгват да търсят спасение на връзката си в дивото. “В царството на пълнолунието” е типичен проект на Уес Андерсън, с много шантавост и визуална симетрия. Филмът има номинация за “Оскар” за оригинален сценарий.

ПЛАНИНАТА БРОУКБЕК 2005

Някои смятат детската любов за най-искрената, други намират мъжката за най-силната. И Хийт Леджър, и Джейк Джилънхол получават номинации за “Оскар” за ролите си на двама каубои в сложна емоционална ситуация, но никой от тях не си тръгва със статуетката. За сметка на това филмът печели други три награди на церемонията – за режисурата на Анг Лий, адаптиран сценарий и музика.

ТЕТРАДКАТА 2004

Тук вече плачем много! „Тетрадката“, базирана на романа на Никълъс Спарк, прелиства една любов през различни десетилетия. Началото на историята е през 40-те години на миналия век. Намесени са класови различия, война и 365 неполучени писма. Но всичко това избледнява на фона на наелектризиращата целувка между Райън Гослинг (отново) и Рейчъл Макадамс.

А сега не е ли време за бутона с триъгълна форма и напитката с червен цвят? Топъл филмов февруари!

Галина ви предлага още няколко филма, в които любовта е повод за развитие на още различни сюжето. Четете и се вдъхновете! 

Коментари

Сподели
Галина Дъбова е професионален копирайтър и активен спортист. Тя вярва, че менталното и физическото развитие са неделимо цяло. Във филмите намира вдъхновение и сюжети, за които да разказва. Пише за кино и търси връзката му с другите изкуства вече над 10 години.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *