Задават се два нови хита на Ридли Скот

Задават се два нови хита на Ридли Скот. Тази есен към колекцията си от „Пришълецът“, „Прометей“, „Марсианецът“, „Гладиатор“, „Робин Худ“, „Американски гангстер“, „Хюго“, „Ханибал“, „Блейд Рънър“ и други елитни заглавия, британският режисьор добавя епична приказка от Франция през 14-и век и кино версия за семейната трагедия в империята Gucci от 1995 г.

„Последният дуел“ (The Last Duel 2021)

Историческата драма „Последният дуел“ (The Last Duel 2021) е базирана на едноименната книга на Ерик Джагър. Подзаглавието й е „Истинска история за престъпление, скандал и уреждане на съдебен спор чрез битка в средновековна Франция“. Летописът е създаден благодарение на подробни проучвания в Нормандия и Париж. Той пресъздава наситена на събития епоха, в която двама бойци със саби и кинжали се борят за своята чест.

Рицарят Жан дьо Каруж (Мат Деймън) обвинява оръженосеца си Жак Льо Гри (Адам Драйвър) в изнасилване на съпругата си. Така започва една брутална приказка за предателство и отмъщение, в която никой не може да предвиди какъв ще е краят.

По своя характер книгата „Последният дуел“ не е точно художествено произведение, а изследване на реален случай, в който са вплетени престъпление, скандал и жажда за мъст. Като добавим и заплетения детективски сюжет, всички предпоставки за поредния героичен епос на Ридли Скот са налице. Любопитно е да отбележим, че режисьорският дебют на Скот – „Дуелистите“ (The Duellists 1977), също е за двубой между двама души. Сценарият на новия филм е адаптиран от тандема Мат Деймън и Бен Афлек, заедно с Никол Холофсенър.

Първоначално Мат Деймън и Бен Афлек е трябвало да играят двете главни роли. Поради конфликт с графика на друга продукция, към която Афлек имал ангажимент – „Дълбока вода“ (Deep Water 2022) на Ейдриън Лайн, Адам Драйвър е бил избран за водещата роля.

„Българската следа“ тук е, че в последната част действието в книгата се мести към нашите географски ширини, като Видин, Никопол и Казанлък дори са споменати.

„Домът на Gucci (House of Gucci 2021)

„Домът на Gucci“ (House of Gucci 2021) е драма трилър за събитията и последствията от убийството на Маурицио Гучи – италианският бизнесмен и ръководител на известната модна къща, поръчано от бившата му съпруга Патриция Реджани. Сценарият е по книгата на Сара Гей Фордън „Домът на Гучи: една сензационна история за убийство, полуда, блясък и алчност“.

Актьорският състав е бляскав. Лейди Гага ще влезе в първата си роля след „Роди се звезда“, като сложи култовите тъмни очила на Патриция. Адам Драйвър (гледайте неговия TED talk, разказва за това как от военен става актьор) за втори път тази година ще играе под режисурата на Ридли Скот, този път като Маурицио. А Джаред Лето ще бъде неузнаваем като Паоло Гучи. Салма Хайек ще е Пина Ауриема, Ал Пачино – Алдо, а Джеръми Айрънс – Радолфо. Актьорите, които преди това са били обсъждани, също са впечатляващи. Сред тях са Анджелина Джоли, Ан Хатауей, Марион Котияр, Пенелопе Круз, Марго Роби, Натали Портман, Моника Белучи, Робърт де Ниро, Крисчън Бейл и др.

Филмът претендира да покаже „шокираща истинска история за семейната империя зад модна къща Gucci“. Самите наследници обаче намират кино интерпретацията за грубо вмешателство в личното им семейно пространство и настояват тя да се приема като художествена измислица. Като отгледани с мода и стил, те не са съгласни и с избора на някои представители на актьорския състав. Така например внучката Патриция Гучи определя избора Ал Пачино да изиграе стройния й синеок дядо като „срамота“.

Кое е достоверно и кое не – предстои скоро да разберем. До този момент можем да кажем, че тази продукция е доминирана от стила.

„Българската следа“ тук е проектът на Петър Байков – негов авторски трейлър, в който актьорът озвучава всички роли (може да го прослушате от линка).

Ако искате да видите какво друго е писала Галина Дъбова, може да го направите на този линк

 

 

 

 

 

 

Коментари

Сподели
Галина Дъбова е професионален копирайтър и активен спортист. Тя вярва, че менталното и физическото развитие са неделимо цяло. Във филмите намира вдъхновение и сюжети, за които да разказва. Пише за кино и търси връзката му с другите изкуства вече над 10 години.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *