Арнолд Шварценегер на 74 в пет филмови класики

Бивш „Мистър Вселена“, културист, актьор, губернатор… Арнолд Шварценегер може да се похвали, че е бил много неща за своите 74 години, които отбелязва утре. Преди всичко обаче той е легенда. Една истинска легенда на екшън киното! В този материал празнуваме Арнолд Шварценегер на 74 в пет филмови класики.

Арнолд Шварценегер – началото

Роден в Австрия в религиозно семейство с крайнодесни възгледи, Арнолд Шварценегер мечтае да се махне още от тийнейджърска възраст. Решава, че иска да се занимава с културизъм още на 14. Въпреки забраната от баща му, младият Арнолд се измъква тайно, за да тренира в залата в Грац, където живее. На 18 се записва в армията като казва, че е отишъл да служи, за да се наспи и да се храни под режим. Мускулите се трупат и само година по-късно дезертира, за да отиде на първото си състезание „Мистър Европа“ и го печели.

Заради това си своеволие е изпратен в затвора за 2 месеца. Когато излиза, се мести в Мюнхен и започва да работи във фитнес. Там агресията взима превес и той често участва в сбивания и други лоши прояви. В един момент решава, че му стига толкова и заминава за Лос Анджелис. Без да говори дума английски и без да знае какво точно ще работи. Единственото, което знае е, че иска да е най-добрият културист в света.

Арнолд в киното и политиката

Така в последствие печели 7 пъти титлата „Мистър Олимпия“ и оставя важна следа в историята на културизма. Дебютира в киното във филма „Херкулес от Ню Йорк“. После прави и забележително участие в „Конан Варварина“, където има малко реплики и много сцени по мускули. Австрийският му акцент е силно изразен и днес е запазената му марка. Джеймс Камерън го забелязва няколко години по-късно и го кани за ролята на човека-машина в „Терминатор“ – филмът, който го прави мега звезда.

Нататък историята е ясна. Арнолд Шварценегер се превръща в една от иконите на модерното екшън кино, а по-късно влива сили и в политиката. Като кандидат на Републиканската партия е избран за губернатор на щата Калифорния след предсрочни избори на 7 октомври 2003 година, с мандат до 8 януари 2007-а. На редовните избори на 7 ноември предишната година Арнолд е преизбран за губернатор на Калифорния и отбелязва два мандата.

Арнолд Шварценегер и любовта

Женен е за Мария Шрайвър в продължение на 25 години и двамата имат четири деца, като големият му син Патрик също е тръгнал по актьорските стъпки на баща си. След 25 години щастие обаче, през 2011-а, става ясно, че преди 14 години Шварценегер е бил замесен в извънбрачна връзка със своя служителка, от която има син. Така бракът му се разпада, но кариерата му не спира да се развива. След дълги години в политиката, Арни се завръща на голям екран с екшъните „Непобедимите“ и „Терминатор: Мрачна съдба“.

За да отбележим 74 години от рождението на този тестостеронен екшън бог, ви предлагаме пет класики с негово участие.

Терминатор

Оригиналът от 1984 година на Джеймс Камерън е филмът, който прави Арнолд Шварценегер звезда. Освен това е неостаряваща класика за пътуване във времето от едно ужасяващо бъдеще към едно минало, което може да промени всичко. Малко реплики, но запомнящото се, като „I’ll be back“ и студеният поглед на машина, са онова, което приковава вниманието в младия и напомпан Арнолд. Това е една от малките поредици, в които втората част надскача първата – „Терминатор: Денят на страшния съд“ е онова, което си заслужава да гледате колкото пъти искате и да го направите с кеф.

Последният екшън герой

Едно от истинските удоволствия на 90-тарското екшън кино. Филмът, по сценарий на Шейн Блек, е онази фантазия на всички малки момчета и момичета, която някой някога би могъл да изживее. Малко момче се сдобива в магически билет и влиза във филма на любимия си екшън персонаж Джак Слейтър. Двамата гонят лошите и участват в истински битки, докато злодеят Бенедикт, изигран от титана Чарлс Данс, не взима билета, не идва в реалния свят и не решава да сее злост наоколо. Кой може да спаси света? Арни, разбира се.

Зов за завръщане

Човечеството е населило Марс, а Дъг Куейд живее най-обикновен живот. Един ден обаче разбира, че всички спомени, които има, са фалшиви. Дъг установява, че в миналото е бил специален агент. В един момент е станал неудобен за някого и е бил елиминиран по жесток начин като са му изтрили паметта и са му дали фалшив, скучен, семеен живот. Истината обаче трябва да излезе наяве, затова Дъг заминава за Марс, където разчита да намери виновника. Истинска класика на Пол Верховен по разказа „Ние можем да си спомним всичко вместо вас“ на Филип К. Дик. Препоръчваме да гледате филма в оригинал и с Арнолд в главната роля, а не в ужасяващия римейк от 2012-а.

Хищникът

Макар да получи свое продължение само преди 4 години оргиналът на „Хищникът“ си остава незабравимо екшън приключение, което много от нас помнят от първото си гледане, когато обратите и екшън сцените са ни оставили със зяпнали усти. Специален отряд от бойци, предвождани от майор Алън „Дъч“ Шейфър, отиват на специална секретна мисия в джунглите на Централна Америка. Но срещу тях се изправя враг, какъвто не са виждали до момента. Пришълец с огромни размери, ренгенов поглед и огромна сила започва да напада и убива бойците и срещу него може да застане само човешката бойна машина в лицето на майор Дъч. „Хищникът“ си остава назебравимо удоволствие за гледане, а Арни е в топ форма.

Истински лъжи

Освен, че го бива за екшъни, Арнолд го бива и за комедии с екшън елементи. „Истински лъжи“ е доказателството. Хари и Хелън са женени от 15 години, като той винаги е твърдял, че е търговец на компютри. Но истината е, че Хари е агент под прикритие за тайна правителствена организация по отбрана, който преследва терористи. Когато започва да подозира жена си в извънбрачна афера, Хари опитва всичко, за да я заинтригува отново и да вкара малко адреналин в живота им. За нещастие, подозренията му се оказват безпочвени, а за сметка на това терористите отвличат Хари и Хелън. Сега той трябва да направи всичко по силите си, за да ги спаси. Джейми Лий Къртис застава редом до Арнолд Шварценегер и двамата правят супер тандем в екшън комедията на Джеймс Камерън, която смесва умело смях, тупаници и няколко обрата.

Ако искате да си припомните кой бе рожденикът ни за месец ЮНИ, проверете този линк и набързо ще се сетите. 

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *