Мерил Стрийп на 72

Мерил Стрийп на 72. Кралицата на драмата, мелодрамата, комедията и огромния диапазон на актьорската игра. Една от най-номинираните жени в историята на наградите „Златен глобус“ с 24 номинации и с 9 спечелени награди. Освен това има още толкова номинации за наградите „Оскар“, с общо три спечелени статуетки. Вчера мадам Мерил Стрийп навърши 72 години (гледайте видето, в което Мерил чете рецепта по секси начин).   

Коя е Мерил Стрийп?

Може би не съществува актриса в модерното кино, която да може да се похвали с подобни успехи и с толкова шеметна кариера. На 70 години Мерил Стрийп продължава да е изключително търсена и харесвана актриса. Почти всяко нещо, до което се докосне, се превръща в истински хит. Независимо дали участва в комедия, базирана на чиклит роман, или прави силно драматична роля, Мерил Стрийп винаги е на толкова високо ниво, че малко хора успяват да я стигнат.

Едва ли младото момиче, което се явява на прослушване за „Кинг Конг“, някога би повярвало, че онова, което ще й се случи насетне, ще е толкова различно от думите, които чува на онзи кастинг. А всъщност тогава продуцентът й казва, че е грозна. Това обаче са хубавите истории. Тъй като рядко се случват, както човек ги планира.

Родена е в Съмит, Ню Джърси, в семейството на Мери Улф и Хари Уилям Стрийп – младши. Майка й е художник и художествен редактор, а баща й работи като управител на фармацевтична компания. Мерил порасва с двамата си братя – Дана Дейвид и Хари Уилям III. В корените си има английски, германски, швейцарски и ирландски произход, след като прадядо й емигрира в Щатите.

Мерил Стрийп в Мостовете на Медисън
Мерил Стрийп в Мостовете на Медисън

Детето Мерил Стрийп

Детството си прекарва в район Бернардсвил, Ню Джърси, където посещава местното училище „Берандс“. Там редовно присъства на католически литургии, защото й харесва. Днес Мерил Стрийп е изявен атеист и няма религия, която да я привлича особено. Получава бакалавърска степен по актьорско майсторство и драма в колежа „Васар“ през 1971-а. Там за кратко е обучавана от актрисата Джийн Артър, а после за кратко учи и в колежа „Дартмут“.

Именно с това обучие и силно развитата й страст към актьорското майсторство, тя започва да се явява на кастинги. В началото естествено получава откази, като онзи от продуцента на филма „Кинг Конг“. Въпреки това Мерил защитава магистърска степен по изкуства в „Йейл“ и докато е там играе най-различни роли на сцената – от Елена в „Сън в лятна нощ“ до осемдесетгодишна жена в инвалидна количка. Диапазонът й наистина е безкраен и това е очевадно и до днес. Както обича да казва критиката: „Мерил Стрийп може да изиграе всичко“.

Мерил Стрийп в Мама Миа
Мерил Стрийп в Мама Миа

Влюбената Мерил Стрийп

В средата на 70-те, докато още учи в колежа, Мерил Стрийп се запознава с актьора Джон Казале. Двамата се срещат за първи път в „Мяра за мяра“ по Шекспир в Сентръл Парк. Три години по-късно отново се срещат на снимачната площадка на първите две серии на „Кръстникът“, където Казале играе ролята на Фредо. Сгодяват се през 1976-а, а две години по-късно той умира от рак. Историята им е взеизвестна и вълнуваща. Казале е известен в „Малката Италия“ и е един от най-ярките таланти на своето време. Ал Пачино казва, че се е учил от него на актьорска игра, Робърт Де Ниро му се възхищава, а режисьорите искат да работят с него. Когато откриват рак на белите му дробове в напреднал стадий, двамата с Мерил решават да държат нещата в тайна. Малко хора знаят за състоянието на Казале. Той спира работа, докато Мерил Стрийп играе в различни постановки, за да издържа себе си и него.

Надеждата умира последна, разбира се, и малко преди финала Казале, вярвайки, че може и да се оправи, приема роля в „Ловецът на елени“. Мерил Стрийп също участва. Филмът излиза малко след смъртта на Казале и поставя Мерил Стрийп в центъра на вниманието. Тя е номинира за „Златен глобус“ и „Оскар“ и кариерата й тепърва стартира.

Малко след смъртта на Джон Казале, Мерил Стрийп се жени за скулптора Дон Гамър, с когото е и до днес. Двамата имат четири деца – Хенри „Хенк“ Вулф Гамър, Мери Уила „Мейми“ Гамър, Грейс Джейн Гамър и Луиза Джекъбсън Гамър. Мейми и Грейс следват стъпките на майка си и стават актриси, Хенк е музикант, изявяващ се под името Хенри Вулф, а Луиза работи като модел.

Мерил Стрийп в Желязната лейди
Мерил Стрийп в Желязната лейди

В главната роля: Мерил Стрийп

След „Ловецът на елени“ Стрийп започва изкачване на върхове. Следват филми като „Крамър срещу Крамър“, „Изборът на Софи“, „Извън Африка“, както и комедиите „Тя, дяволът“ и „Смъртта й прилича“. Кой може да забрави Стрийп в „Мостовете на Медисън“, „Къщата на духовете“, „Стаята на Марвин“ и „Дивата река“. През новото хилядолетие Мерил Стрийп отново комбинира комедия с драма и трагедия. Дори участва в телевизионен сериал – „Големите малки лъжи“, където я кани Никол Кидман и Web Therapy. В новия век тя прави „Часовете“, „Манджурския кандидат“, „Дяволът носи Прада“, „Мама Миа“, където и пее, „Джули и Джулия“. Освен това озвучава мисис Фокс в адаптацията на Уес Андерсън по книгата на Роалд Дал – „Фантастичният господин Фокс“.

Последно я гледахме като претенциозната писателка Алис в трагикомедията на Стивън Содърбърг „Нека говорят“, където си партнира с Кандис Бъргън и Даян Уийст. И очакваме да я гледаме в още много неща. Наздраве!

Това беше нашата звезда – рожденик за месец юни! Ако искате да разберете кое популярно лице е празнувало през месец май, кликнете тук

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *