Дъстин Хофман – Мъжът, който може всичко

В неделя, на 8-ми август, той ще навърши 84 години! Изобщо не се притеснява все още да е така претенциозен за ролите, които поема, колкото е бил в пика на кариерата си. Той е Дъстин Хофман и е един от мъжете в Холивуд, за които определението „хамелеон“ не е просто клиширана дума. Дъстин Хофман е Мъжът, който може всичко! Нека да видим…

Дъстин Хофман и образованието

През 1956 година Хофман напуска колежа. Той има изключително ниски оценки и институцията настоява, че има проблем с дисциплината и ученето. Едва ли тогава някой си е представял, че ниският нахакан хлапак ще се превърне в един от най-добрите актьори за своето поколение и ще получи цели две награди „Оскар“. По-скоро не.

Хофман напуска колежа и се записва на курс по актьорско майсторство в рамките на година. Някак е сигурен, че това начинание ще му се отдава. Намира си работа в Columbia Pictures като човек, който отговаря за реквизита. Решава, че е редно да стане актьор по простата причина, че останалата работа, която му се предлага, не е точно за него.

Още от много ранна възраст, Дъстин не смята, че работата между 9 и 5 в офис или друг тип труд в сферата на услугите е за него. Дъстин няма проблем с избора си на роли. В началото буквално приема почти всичко, което му се предлага. Обаче работи здраво и това си личи във всяко негово превъплъщение на голям или малък екран. Да, Хофман няма скрупули относно работата в телевизия. А и не трябва.

Дъстин Хофман и ролите

Дъстин Хофман стартира кариерата си през 1961-а с два сериала, в които играе второстепенни роли. Изключителната му амбиция го води до първата превъзходна роля в кариерата му – „Абсолвентът“. Хофман изгражда прекрасен образ на прелъстител и чаровник, който почти бива принуден да участва в неконвенционален любовен триъгълник, за да подсигури собственото си битуване. Ролята носи първа номинация за „Оскар“ на актьора и го поставя там, където му е мястото – в центъра на Холивуд.

Дъстин Хофман и трансформациите

Дребен и не класически красив, Дъстин Хофман влиза в серия, която по-късно някои ще определят като „златните години на неговите транформации“. Следват роли в „Среднощен каубой“, „Little Big Man“ и, разбира се, „Lenny“. Боб Фоси прави биографична драма за комика Лени Брус, който пасва на Хофман като добре ушита ръкавица. От прелъстител, през каубой, до комик или престъпник, промените на Хофман са толкова ярки и осезаеми, че хората трудно разбират как персонажи, толкова разностилни, могат да бъдат изиграни от един и същ човек. Персонажите на Хофман не търпят физическа промяна, както е популярно в момента, а психологическа.

Дъстин Хофман и кино класиките

Появяват се „Цялото президентско войнство“, „Рейн Мен“ и „Крамер срещу Крамер“. Последната лента е с участието на Мерил Стрийп, която и до днес твърди, че мрази Хофман, заради държането му на снимачната площадка с нея. От баща, борещ се за детето си, през консултант на президента, до гений с форма на аутизъм – Хофман няма слабо изпълнение в пиковата си кариера.

Дъстин Хофман и наградите

Редно е да завършим този разнолик и пищен преглед с две от най-запомнящите се роли и изпълнения на Хофман от комерсиална гледна точка. Това са „Тутси“, където Дъстин доказва, че може да бъде и великолепна жена и „Да разлаем кучетата“ – политическата драма на Бари Левинсън, която носи последната, засега, номинация за „Оскар“.

Да, той е актьорът, който може всичко дори и на 84. Препоръчваме го в сериала на HBO „Luck“ и скоро го очакваме в два нови филма.

Гледайте едно искрено интервю с Дъстин Хофман, в което споделя как е отказвал да приема роли, защото е смятал, че не заслужава успеха, който ще му донесат. 

Знаете ли, че миналата седмица рожден ден имаше Арнолд Шварценегер? Ето какво научихме за него. 

 

 

 

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *