Дензъл Уошингтън: Черният рицар на Холивуд

Дензъл Уошингтън: Черният рицар на Холивуд. На 67 години, които навърши на 28 декември, Дензъл Уошингтън продължава да е един от актьорите в Холивуд, които няма да ни омръзне да гледаме. От екшъни, през стоици в мълчаливи сцени, чак до вездесъщия „Макбет“, Дензъл е един.  

„Макбет“

Безобразно кинематографичната адаптация на Джоел Коен по една от най-известните трагедии на Шекспир – „Макбет“, с участието именно на Уошингтън като амбициозния шотландски крал, а Франсис Макдорманд – съпругата на Коен – като злата лейди Макбет е нещо, което очакваме скоро. Трейлърът изглежда надъхващо, а резултатът ще можем да видим на 1 януари 2022-а на AppleTV+ 

„Макбет“ е класически пример за актьорската кариера на Дензъл Уошингтън. Силно драматичните образи му отиват, защото в същината си той е стоик. Замислените образи, идеалистите, борците за права – всички те му стоят като добре ушит костюм. Дори и образът на отмъстител с пистолет му пасва като ръкавица.  

 Дензъл – кратка биография

Роден в Ню Йорк, Дензъл Уошингтън е второто от три деца. След като завършва гимназия се записва в университета Fortham, като тогава се цели в кариера в журналистиката. Някъде в този процес обаче, се запалва по актьорското майсторство след като му се налага да участва в студентски постановки. Така, след дипломирането, актьорът се мести в Сан Франциско и започва да посещава Американската театрална консерватория. Само след една година напуска и започва да си търси работа като актьор. И до днес актьорската професия го изненадва и му носи удоволствие. Големият му син Джон Дейвид също е тръгнал по стъпките на баща си и подобно на него стои разкошно на екран.  

Picture of Denzel Washington and his son

Гледали сте го в „Малкълм и Мари“ на Netflix и „Тенет“ на Кристофър Нолан. Но да се върнем на Дензъл… 

Уошингтън дебютира в киното във филма Carbon Copy през 1981-а. Две години по-късно се жени за приятелката си Паулета Уошингтън, като двамата са заедно и до днес и имат четири деца – Джон Дейвид, Катя и близнаците Малкълм и Оливия.  

Picture of Denzel Washington and his wife 

Дензъл е ярък, забележим и изключително добър на екран. Затова не е учудващо, че през 1990-а получава първият си „Оскар“ – за най-добър актьор в поддържаща роля във филма Glory.  През 2002-а получава втори „Оскар“ – за най-добър актьор в главна роля в „Тренировъчен ден“. До този момент Дензъл Уошингтън има общо 7 номинации за наградата, без да броим двете спечелени.  

През 2002-а започва и да режисира и до момента има 3 режисьорски филма – като първият „Антоан Фишър“ излиза през 2002-а, а за последния до момента – Fences, от 2016-а, получава номинация за актьор в главна роля и за режисура. Между тези неща се прокрадва и един епизод на сериала „Анатомията на Грей“, а догодина очакваме четвъртия му режисьорски проект A Journal for Jordan.  

Както вече казахме – в края на тази година, на 28.12, Дензъл Уошингтън прави 67 години и затова ние ви представяме шест пикови точки в кариерата му. В случай, че искате да си ги припомните.  

 

Cry Freedom 

 

Първа номинация за „Оскар“ за Дензъл Уошингтън с този политически трилър. Южноафриканският журналист Доналд Уудс е принуден да избяга от страната, след като се опита да разследва смъртта в ареста на своя приятел, чернокожия активист Стив Бико. Да, Уошингтън играе Бико и когато го гледате ще разберете защо има и заслужава тази номинация. 

 

Malcolm X 

 

90-те години са силни за кариерата на Дензъл и са силни за киното въобще. Затова и четири от основните филма от кариерата на Уошингтън са именно от този период, при това подбрани хронологично. Стартираме с „Малкълм Х“ – биографична епопея, дело на Спайк Лий, за противоречивия и влиятелен лидер на черните националисти, от ранния му живот и кариера като малък гангстер, до въздигането му като член на Нацията на исляма. 

 

Много шум за нищо 

 

Малко след като е изиграл чернокож активист Дензъл Уошингтън се появява в ролята на Дон Педро в комедията по Шекспир, дело на Кенет Брана. И именно това е най-близкото до комедия, което ще срещнете във филмографията на актьора. 

 

Версия „Пеликан“ 

 

Няма друг трилър, като добре направения трилър. Ролите в задъхания жанр отиват на Дензъл Уошингтън. Тук той си партнира с Джулия Робъртс, която играе студентка по право, която разкрива заговор, излагайки себе си и другите на опасност. Историята идва от Джон Гришъм, а режисурата е на Алън Пакула.  

 

Филаделфия 

 

Може и да не сте гледали нищо от изброените заглавия досега, но със сигурност сте гледали разкошната драма на Джонатан Деми – „Филаделфия“. И сте поплакали след финалните надписи на парчето на Брус Спрингстийн – Streets of Philadelphia. Когато млад адвокат хомосексуалист, се разболява от ХИВ и е уволнен от адвокатската си кантора поради състоянието си, той наема адвокат – чернокож хомофоб, който се явява като единствения желаещ да го представлява в делото за неправомерно уволнение. Оскари за Том Ханкс и Брус Спрингстийн и още три номинации. И много, много сълзи на финала… 

 

Тренировъчен ден 

 

Завършваме нашата шестица с „Тренировъчен ден“ на Антоан Фукуа, където Уошингтън играе злодея Алонзо и си партнира с Итън Хоук. Младо ченге прекарва първия си ден като офицер по наркотиците в Лос Анджелис с измамник детектив, който не е това, което изглежда. Втори „Оскар“ за Дензъл, който влиза в новото хилядолетие с гръм, трясък и няколко куршума.  

 

Ако искате да разберете кой е бил звездният ни рожденик за месец октомври, кликнете тук.

Ако търсите предложения за филми в сезона на коледното кино, кликнете тук.

Коментари

Сподели
Открих писането, когато бях в гимназията. Четенето, когато бях на 5 години. Киното ме откри някъде между двете. Към тях добавяме котки, пътувания, бързо каране на коли и безобразно дърдорене. Заради последното аз и още двама мои колеги имаме подкаст за кино „Тихо, филмът започва“ в webcafe.bg. За останалите си страсти има различни платформи. Тази тук е една от тях. Надявам се да ви бъде толкова интересно, колкото и на мен.
Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *